‘De snelle verandering in de financiële sector brengt volop kansen’

Julie van der Maas (22) is de jongste geregistreerde vermogensplanner van Nederland. Na de middelbare school ging ze aan de slag in het bedrijf van haar ouders. Daar ontwikkelde ze zich in korte tijd tot een veelzijdige professional.

Aanvankelijk dacht Julie aan een studie facility management. “Toen ik van school kwam wist ik niet zo goed wat ik wilde. Facility management is een brede opleiding met veel specialisatierichtingen. Dat sprak me wel aan.” Eerst wilde ze wat ervaring opdoen in het familiebedrijf, IVV Vermogensopbouw in Maasluis. Dat bijbaantje groeide al snel uit tot een serieuze betrekking en de start van een ambitieuze carrière.

Eerst plannen, dan advies

IVV is gespecialiseerd in vermogensplanning, een discipline die financiële planning en vermogens- dan wel beleggingsadvies met elkaar verbindt. Die twee horen ook bij elkaar volgens haar. “Het is goed om een financieel plan te hebben voordat je beleggingsadvies gaat geven. We proberen deze vakgebieden zoveel mogelijk met elkaar te vervlechten.”

Financieel planner
Een financieel planner maakt een totaalbeeld van iemands persoonlijke financiële situatie, of van een huishouden. Het financiële plan geeft een zo goed mogelijk beeld van de inkomens- en vermogenspositie op de korte en lange termijn. Toekomstige uitgaven worden in kaart gebracht én wat er nodig is om ze mogelijk te maken, bijvoorbeeld via sparen of beleggen.

Je klant echt leren kennen

Het is als vermogensplanner belangrijk om een goede relatie met je klant op te bouwen. “Vooral voor financieel planners is het contact en de relatie met klanten belangrijk. Dat is ook wel iets wat je goed moet kunnen. Je staat naast iemand en kijkt met het gezin de toekomst in. Elkaar goed leren kennen en een vertrouwensband opbouwen is van groot belang. Het persoonlijke contact en het bouwen aan de relatie maken het werk voor mij bovendien leuk en afwisselend.”

Bij het opstellen van het vermogensplan kijkt ze niet alleen naar de financiële situatie van de klant, maar ook naar zijn of haar persoonlijkheid. Julie: “We nemen een zogenaamde financial DNA-test af. Zo weten we of iemand bereid is risico’s te nemen en, bijvoorbeeld, of hij of zij gevoelig is voor impulsieve aankopen. De resultaten zijn heel persoonlijk en soms ook voor onze klanten verrassend.”

Variatie en diepgang

Vermogensplanning is een veelzijdig vakgebied. Alles komt aan bod: de eigen woning, pensionering, estate planning, familie- en bedrijfsstructuren. “Vermogensplanning heeft zowel in de breedte als in de diepte veel te bieden. Ik hou van wiskunde en economie, dus ik vind ook de cijfermatige kant van het vak leuk. Verder zijn er allerlei deelgebieden waarbinnen je stappen kunt maken. Bijvoorbeeld estate planning vind ik erg interessant, daarin ben ik me verder aan het ontwikkelen.”

Estate planning
Estate of nalatenschapsplanning is de juridische en fiscale begeleiding bij het overdragen van vermogen aan de volgende generaties. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar vermogensoverdracht binnen een huwelijk, via schenkingen en testamentsvoorzieningen.

De opleiding bij Dukers & Baelemans  

Julie doorliep bij Dukers & Baelemans de post-hbo opleiding Leergang Vermogensplanner. Lachend: “De grootste verrassing tijdens deze opleiding was dat ik besefte hoe jong ik nog ben. Mijn mede-cursisten waren allemaal flink ouder. Maar ik voelde me erg welkom en het was fijn hoe behulpzaam iedereen was.” Met de opleiding wilde ze meer vakkennis opdoen. “Het is echt een vakspecialistische opleiding, die goed aansluit op mijn eigen beroepspraktijk. Soms kwamen details aan bod waarvan ik dacht: ‘wat heb ik daaraan?’, om ze een tijdje later tegen te komen bij een klant. Toch maar even terugbladeren was het dan, haha!”

Kom kijken en leren!

Het is haar opgevallen dat niet zoveel jongeren kiezen voor de financiële sector. Voor haar gevoel heeft dat niet te maken met het geschade imago. “Aan mijn opa merk ik dat hij negatieve associaties heeft bij de financiële sector, in ieder geval bij hoe het was. Bij leeftijdsgenoten leeft dat minder volgens mij, misschien ook omdat ze niet op de hoogte zijn van hoe het er vroeger weleens aan toe ging. Ik heb wel het idee dat jongeren een financieel beroep minder ‘sexy’ vinden.” De oorzaak is volgens haar eerder dat millennials niet zo goed weten wat het werk inhoudt en wat de mogelijkheden zijn. “Ik probeer ze dan enthousiast te maken: kom kijken en leren, je zult zien hoe leuk en veelzijdig het is. Door de snelle veranderingen liggen er volop kansen in de sector voor jongeren. Financieel inhoudelijk, maar bijvoorbeeld ook op het gebied van data en technologie.”

“Ga zo snel mogelijk werken naast je opleiding. Op die manier leer je het meest, ontdek je wat bij je past en wat je mogelijkheden zijn.”

Beweging is er in ieder geval volop, vindt ze. “De financiële dienstverlening zit midden in een grote verandering. Dat maakt het werken in deze sector ook zo interessant. Voor mensen van mijn leeftijd is de verandering bovendien de basis, het is wat we gewend zijn. Ik denk daarom dat de jongere generatie goed kan helpen om de financiële dienstverlening op een hoger plan te brengen.” Desgevraagd heeft ze ook een advies voor jongeren: “Ga zo snel mogelijk werken naast je opleiding. Of neem een tussenjaar om praktijkervaring op te doen. Op die manier leer je het meest, ontdek je wat bij je past en wat je mogelijkheden zijn. Bovendien bouw je al een netwerk op, dat is heel waardevol.”

De volgende stap

Binnenkort start Julie met een tweejarige Master of Business Administration opleiding. “Ik wil mijn kennis graag verbreden en me op strategisch niveau verder ontwikkelen, zodat ik op hoger niveau kan meedenken met klanten. Deze opleiding is weer een nieuwe richting voor mij. Dat is ook wel weer leuk, ik ben nog lang niet uitgeleerd!”

Gerelateerde opleidingen

Gerelateerde thema’s