Mijn D&B Sluiten Contact Sluiten Winkelmand Sluiten
Terug naar het overzicht

Aandacht financiële dienstverleners voor diplomaplicht verslapt

De aandacht voor de diplomaplicht dreigt te verslappen. Dit blijkt uit AFM-onderzoek onder ruim 200 financiële dienstverleners. Bij 57 van hen bleken de vereiste diploma’s niet of niet allemaal aanwezig. Zij hebben de betreffende vergunningen ingeleverd.

01-09-2020
5 minuten

De resultaten van het onderzoek, onder meer gehouden via het register van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs), zijn zorgwekkend. Met name op het gebied van advisering bij inkomensverzekeringen bleken de verplichte diploma’s niet altijd aanwezig. Dat wil overigens niet zeggen dat de desbetreffende financiële dienstverlener zonder diploma klanten heeft geadviseerd. Veel onderzochte partijen geven aan dat ze niet adviseren over producten waarvoor ze geen diploma (meer) hebben. Maar ook in dat geval zijn ze verplicht hun adviesvergunning in te leveren.

Voor iedere productcategorie waarin financiële dienstverleners adviseren, bestaat een apart Wft-diploma. De diplomaplicht zorgt er mede voor dat consumenten geadviseerd worden door een dienstverlener met actuele kennis. Het juiste diploma vergroot de kans op passend advies. Door een overeenkomst met DUO eind 2019 is de AFM in staat de diploma’s te checken zonder deze op te vragen bij financiële dienstverleners.

Toezicht

De diplomaplicht voor financiële dienstverleners is aangescherpt bij de aanpassing van de Wet op het financieel toezicht (Wft) op 1 januari 2017. De AFM controleert de diploma’s van nieuwe partijen die een vergunning aanvragen. Financiële dienstverleners moeten er zelf zorg voor dragen dat diploma’s geldig blijven door het afleggen van PE-examens (permanente educatie). Als geen enkele adviseur binnen de onderneming een geldig diploma heeft voor een bepaalde adviesvergunning, is het bedrijf verplicht dat direct op te lossen of de vergunning in te leveren. Financiële dienstverleners die niet voldoen aan de diplomaplicht, zijn in overtreding. Wanneer ze die overtreding niet beëindigen, riskeren ze een boete of een andere formele maatregel van de AFM.

Dringend beroep: controleer diploma’s

De AFM doet een dringend beroep op alle financiële dienstverleners om hun diploma’s te controleren en hun vergunningen in te leveren wanneer ze niet meer aan de diplomaplicht voldoen. De AFM zal de diplomaplicht actief gaan handhaven. Lees meer over de diplomaplicht voor financiële dienstverleners. 

Behoud jouw adviesbevoegdheid

Werk jij als financieel professional? Zorg dan dat je je adviesbevoegdheid behoudt door tijdig de benodigde Wft (PE)-examens te behalen en permanent actueel te blijven. Wil jij weten welke examens je moet doen om jouw beroepskwalificaties geldig te houden? Je checkt het in slechts 3 stappen via onze Wft & PE checker

Delen:

Gerelateerd nieuws

Dukers & Baelemans maakt gebruik van cookies om jouw websitebezoek makkelijk en persoonlijker te maken. Door op accepteren te klikken, ga je hiermee akkoord. Je kunt je voorkeuren en toestemming altijd wijzigen. Bekijk ons privacybeleid en cookieverklaring voor meer informatie.