Mijn D&B Sluiten Contact Sluiten Winkelmand Sluiten
Terug naar het overzicht

Convenant verduurzaming in de koopketen

Op 28 juni 2019 kwam het Klimaatakkoord tot stand. In het klimaatakkoord zijn onder andere afspraken vastgelegd voor de gebouwde omgeving. Zo moet vóór 2030 een CO2-reductie van 3,4 megaton worden gerealiseerd ten opzichte van 1990. Hiervoor moeten 1,5 miljoen bestaande woningen vergaand worden verduurzaamd. Dat is een enorme opgave die de bijdrage van een groot aantal partijen vraagt. Dat is de reden dat op donderdag 17 december partijen in de koopketen - van makelaars, taxateurs, energieadviseurs tot hypotheekadviseurs - het Convenant verduurzaming in de koopketen ondertekenden. Wat houdt dit convenant precies in? Je leest het in dit artikel.

22-12-2020
Sandra van Raak
4 min.

De aankoop van een woning of een verbouwing zijn voor veel woningeigenaren natuurlijke momenten om óók over verduurzaming na te denken en te beslissen. Woningeigenaren zo vroeg mogelijk stimuleren, informeren en adviseren over wat kan en verstandig is, kan dan ook een cruciale bijdrage leveren aan de CO2-reductie in de gebouwde omgeving.

Handen ineengeslagen

Belangrijke partijen in de koopketen zoals de Nederlandse Vereniging van Banken, De Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen, Verbond van Verzekeraars, Adfiz (branchevereniging van onafhankelijk financieel adviseurs), Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en andere betrokkenen ondertekenden het Convenant verduurzaming in de koopketen. In dit convenant legden de betrokken partijen afspraken vast met als doel om het onderwerp verduurzaming in de keten te verankeren, de bewustwording te vergroten en de investeringen in verduurzaming te stimuleren bij kopers en woningeigenaren. Zo leveren ze een bijdrage aan het behalen van de Klimaatdoelen voor 2030.

Afspraken in het convenant

Alle ondertekenaars van het convenant zullen de eigen organisatie, hun achterban en/of leden stimuleren om nu en in de toekomst het onderwerp verduurzaming een integraal onderdeel te laten zijn van de koopketen. Dat doen zij zowel voor kopers als voor zittende woningeigenaren om de bewustwording en investeringen in verduurzamingsmaatregelen te vergroten. Dit houdt in dat alle ketenpartijen zich inspannen verduurzaming te bespreken met de klant, vanuit hun eigen expertise als ketenpartij. Partijen kunnen dit bijvoorbeeld vastleggen in de gedragscodes, richtlijnen of Voorwaarden en Normen van hun organisaties.

In het Convenant verduurzaming in de koopketen ligt vastgelegd dat:
- Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zorgt voor de ontwikkeling van het Landelijk Digitaal Platform. Op dit platform kunnen alle ketenpartners en hun leden, als ook andere marktpartijen, informatie vinden over energiebesparing en verduurzamingsmogelijkheden. Ook moeten websites die onroerend goed aanbieden meer aandacht besteden aan verduurzaming.
- Energieadviseurs leveren op verzoek van de koper energieadvies bij de aankoop van de woning en doen dat ook voor zittende woningeigenaren. Daar waar mogelijk geven makelaars energieadvies. Daarnaast wordt de informatie over verduurzaming in het taxatierapport verbeterd.
- De financieringsmogelijkheden voor woningverduurzaming worden standaard besproken in het hypotheekadviesgesprek bij aankoop en/of verbouwing van een woning. Om meer mensen toegang te geven tot verduurzaming van de woning, streeft NHG ernaar om de mogelijkheden voor de hypothecaire financiering hiervan te verbeteren. Concreet betekent dit dat NHG in co-creatie met de marktpartijen de Voorwaarden en Normen van NHG onder de loep neemt.

Adviseur Duurzaam Wonen

Wil jij meer weten waarom verduurzaming van de eigen woning noodzakelijk is, welke technische mogelijkheden er zijn om de woning te verduurzamen en welke financiële gevolgen dit heeft voor jouw klant? Schrijf je dan in voor de e-learning Adviseur Duurzaam Wonen. Je krijgt in deze e-learning praktische tips en voorbeelden waardoor je direct van toegevoegde waarde kunt zijn in jouw advies naar klanten op het gebied van verduurzaming van de eigen woning.

Delen:
Sandra van Raak

Gerelateerd nieuws

Dukers & Baelemans maakt gebruik van cookies om jouw websitebezoek makkelijk en persoonlijker te maken. Door op accepteren te klikken, ga je hiermee akkoord. Je kunt je voorkeuren en toestemming altijd wijzigen. Bekijk ons privacybeleid en cookieverklaring voor meer informatie.