Mijn D&B Sluiten Contact Sluiten Winkelmand Sluiten
Dukers Baelemans 7357
Terug naar het overzicht

De transitie naar een duurzame economie en de rol van het intermediair

Bij zakelijke intermediairs is duurzaamheid een belangrijk thema. Voor veel ondernemers is het namelijk onduidelijk welke gevolgen de transitie naar een duurzame economie heeft op de bedrijfsvoering én de financiering van de onderneming. Een van de grote uitdagingen binnen het MKB is hoe om te gaan met deze transitie en welke impact de transitie heeft op de bedrijfsfinanciering.

19-11-2018
Mr. Rafik El Fathi
10 minuten

Verschuiving van eigenaarschap naar dienstverlening

Een belangrijk onderdeel in de transitie naar een duurzame economie is de verschuiving van eigendom van producten naar een optimale dienstverlening. Kijken we naar het concept van aanbieders zoals Airbnb, Uber en Spotify dan zien we dat het idee van ‘eigenaarschap’ niet relevant is voor deze (groeiende) doelgroep. 

De overeenkomst tussen bovengenoemde bedrijven is niet alleen dat ze ‘bezitloos’ te werk gaan, maar ook dat het volkomen nieuwe (zeer) succesvolle spelers zijn. In de markt wordt de vraag naar optimale dienstverlening steeds groter.

Wat betekent dit voor het werkkapitaal?

Hoewel deze trend al zichtbaar is in het consumentendomein, geldt het idee van eigendom nog als uitgangspunt in het MKB. Ook hier zal echter de toegevoegde waarde in steeds grotere mate worden bepaald door de wijze van dienstverlening. Waar een ondernemer in het verleden bepaalde producten aan de man bracht (door middel van verkoop) zal deze ondernemer het eigendom van het product bij zich houden en omzetten in een vorm van dienstverlening. Deze transitie zal effect hebben op het benodigde werkkapitaal binnen een onderneming. Het werkkapitaal legt voor veel ondernemingen een fors beslag op het benodigde vermogen. 

Voorbeeld: Een handelsbedrijf in machines die in zijn voorraadbeleid onvoldoende rekening houdt met de wijziging in dienstverlening en daardoor te grote voorraden aanhoudt, kan last krijgen van verslechtering van de rentabiliteit. Concurrenten bieden immers een soortgelijk product aan, maar dan in de vorm van een optimale dienst.

Als intermediair ligt je toegevoegde waarde in het gegeven dat je als financieringsspecialist mee kunt denken met de ondernemer en inziet dat de veranderde dienstverlening impact kan hebben op bijvoorbeeld het werkkapitaal. Waar in het verleden binnen een onderneming de financieringsbehoefte kortstondig was en een rekening-courantkrediet als meest geschikte financieringsvorm gold, kan door gewijzigde bedrijfsvoering een permanente kapitaalbehoefte ontstaan. Leaseoplossingen en vendorovereenkomsten kunnen dan bijvoorbeeld meer passend zijn. 

Wat betekent dit voor de activa?

Een ander aspect in de transitie naar een duurzame economie is om de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. Ook dit circulaire aspect heeft effect op de bedrijfsvoering en financiering van het MKB. 

Vervolg voorbeeld: Het handelsbedrijf zal in de toekomst zijn voorraad zien afnemen, maar tegelijkertijd door de wijziging van verkoop naar optimale dienstverlening zijn bedrijfsmiddelen (vaste activa) zien toenemen. Bij de financiering van deze bedrijfsmiddelen zal de herbruikbaarheid van deze bedrijfsmiddelen een belangrijke rol spelen in het vaststellen van de jaarlijkse afschrijving.

In het kader van duurzaamheid zal de zakelijke intermediair ook kritischer naar de aanwezige activa moeten kijken. Kantoorpanden met een te laag energielabel worden bijvoorbeeld niet meer gefinancierd. Ook hier is een rol weggelegd voor het intermediair om op voorhand met de ondernemer een verbeterplan samen te stellen voor het aanwezige onroerend goed.

Duurzaamheid biedt kansen

Een belangrijke taak als intermediair is, om als ‘sparringpartner’ van de ondernemer te fungeren. Hoe? Door met de ondernemer in gesprek te gaan en inzicht te krijgen in het toekomstige businessmodel. Beoordeel samen met de ondernemer welke kwaliteitseisen er gelden voor de aanwezige en toekomstige activa en wat zijn de verwachte kasstromen? Als intermediair ben je dé adviseur met financieringsoplossingen voor gewijzigde businessmodellen.

Delen:
Mr. Rafik El Fathi

Rafik is als docent en ontwikkelaar werkzaam bij Dukers & Baelemans en houdt zich onder meer bezig met vermogensplanning. Ook ondernemingsfinanciering en financiële planning behoren tot zijn aandachtsgebieden.

Gerelateerd nieuws

Dukers & Baelemans maakt gebruik van cookies om jouw websitebezoek makkelijk en persoonlijker te maken. Door op accepteren te klikken, ga je hiermee akkoord. Je kunt je voorkeuren en toestemming altijd wijzigen. Bekijk ons privacybeleid en cookieverklaring voor meer informatie.