Dukers Baelemans 6759
Terug naar het overzicht

De wensen van de klant bij Estate planning

Heb jij dat ook wel eens? Je vraagt de klant wat hun wensen en doelen zijn en ze hebben geen idee. Met behulp van voorbeelden probeer je hen een beeld te geven van de mogelijkheden. Maar pas op!

25-02-2020
Conny Weber
5 minuten

Een gerespecteerd hoogleraar heeft er zelfs een boek over geschreven[1]. Soms moet je klanten waarschuwen niet te veel te willen regelen, om ruzie bij de kist te voorkomen. Hoe ingewikkelder de voorwaarden zijn die in het testament worden opgenomen, hoe groter de kans dat er ruzie ontstaat na het overlijden.

Voorbeeld

Bert en Elly gaan binnenkort samenwonen. Bert is eerder gehuwd geweest en heeft uit die relatie twee dochters. In het inventarisatiegesprek heb je de wensen besproken. Soms hebben mensen geen idee wat je kunt regelen en dan is het formuleren van hun wensen voor jou ook moeilijk. Ook Bert en Elly vinden het lastig om hun wensen te formuleren. Na wat uitleg geef je ze daarom wat huiswerk mee.

Dat huiswerk is zorgvuldig opgepakt, zeker door Elly. Zij geeft aan dat ze Bert wel als erfgenaam wil benoemen, maar heeft dan wel een paar eisen. Zo mag hij het geld dat hij erft alleen voor zichzelf gebruiken en niet voor schenkingen aan zijn dochters. Natuurlijk mag hij wel leuke dingen samen met zijn meiden doen van het geld, maar hij moet het vooral voor zichzelf uitgeven. Deze wens wil zij graag opnemen in het testament.

Wat betekent dit?

Deze wens kan worden ingevuld door in het testament van Elly op te nemen dat de erfenis van Bert een verkrijging onder een last is. Dit is een testamentaire verplichting die je de erfgenaam oplegt. In dit geval is de last dus dat Bert het geld dat hij erft alleen voor zichzelf mag gebruiken en niet voor schenkingen aan zijn dochters. Maar wat gebeurt er als hij besluit uit het vererfd vermogen toch een schenking te doen aan zijn dochters?

Bij een verkrijging onder een last betekent dit in principe dat de verkrijging vervalt wanneer je niet voldoet aan de opgelegde last. De vervolgvraag is dan, wie worden nu de verkrijgers van het vermogen? Er wordt in zo’n geval aangesloten op de wet, dus erfgenamen op basis van het wettelijk erfrecht treden in zijn plaats. Je kunt hier echter ook weer een bepaling voor opnemen in het testament. Elly wil dat haar neven en nichten worden opgenomen als verkrijgers in het geval zij en Bert beiden overlijden. Maar moet als Elly overlijdt en Bert schenkt aan zijn dochters Bert het verkregen vermogen dan overdragen of enkel het resterend vermogen? En wie bewijst dat er sprake is van een dergelijke schenking? En wordt de betaalde erfbelasting dan terug ontvangen door Bert?

Dit zijn allemaal vragen die je stelt als je wat dieper ingaat op de wensen van de klant bij het opstellen van zijn of haar testament. Het zijn voor de klant enorm belangrijke wensen en hij/zij vertrouwt jou deze belangrijke wensen toe. Testamenten zijn vandaag de dag veelal niet meer met een wettelijke verdeling “op te lossen”. Hier is maatwerk voor nodig en kennis op het gebied van nalatenschapsplanning.

Leergang Estate planning

In de leergang estate planning gaan we uitgebreid op de hierboven beschreven vraagstukken in. Om dit goed te kunnen bespreken met de klant, moet je op dit soort vragen een antwoord kunnen geven. Soms is het advies aan de klant dan dat je misschien niet te veel wensen moet willen vastleggen.

Conny schreef dit artikel samen met Diana Dutilh, directie Estate Planning Academy.

[1] * Ruzie bij de kist, Schrijvers Bernard Schols en Heidi Klijsen.

Conny Weber

Conny is voorzitter VFBO, bestuurslid stichting FFP en freelance docent bij Dukers & Baelemans.

Delen: