Terug naar het overzicht

Energietransitie: alle kleine beetjes helpen

Het maken van een digitale game over de energietransitie zette een van onze productontwikkelaars nóg meer aan het denken over de bewustwording van je eigen mogelijkheden voor energiebesparing. En dat hoeft helemaal niet zoveel te kosten!

15-10-2020
Hans Dekker
3 min.

Voor de verwarming van woningen en andere gebouwen gebruiken we op dit moment in Nederland bijna uitsluitend aardgas. Bij de verbranding van aardgas komt CO2 vrij. Het doel van de Klimaatwet, en in het verlengde daarvan het Klimaatakkoord, is dat de uitstoot van broeikasgassen in 2050 circa 95 procent lager is dan in 1990. Dat betekent dat onder andere het aardgasverbruik om laag moet om de CO2-uitstoot naar beneden te brengen. Om huizen en andere gebouwen klimaatneutraal te kunnen verwarmen, moet aardgas daarom vervangen worden door andere duurzame energiebronnen. De energietransitie. Maar wat kost dit? En op welke andere manieren kunnen we bijdragen aan deze energietransitie?

Energietransitie

Om je woning van het aardgas af te halen, moet je een behoorlijk bedrag investeren. Dat las ik enkele weken geleden in het rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving over de kosten van verduurzaming van de eigen woning. Ik moest aan dit rapport terugdenken toen ik de afgelopen weken bezig was met het ontwikkelen van een digitale game over de energietransitie voor een van onze opdrachtgevers. Een heel mooie opdracht die mij aan al een aantal weken aan het denken zet.

Digitale game over energietransitie

We leggen in deze game uit dat de energietransitie enerzijds besparing van energie betreft en anderzijds de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. We besteden in de game verder aandacht aan wat je zelf kunt doen om een bijdrage te leveren aan de energietransitie. En wat blijkt? Dat is helemaal niet moeilijk en het hoeft ook helemaal niet veel te kosten. Door bijvoorbeeld je gloeilampen in huis te vervangen door LED verlichting of een slimme thermostaat aan te schaffen, lever je al een bijdrage. Simpele oplossingen die relatief weinig kosten. Het zijn misschien maar kleine stapjes, maar als we met voldoende mensen heel veel kleine stapjes zetten dan maken we toch het verschil.

Hans Dekker Dukers Baelemans
Hans Dekker

Docent & Ontwikkelaar bij Dukers & Baelemans.

Delen: