Terug naar het overzicht

Geld efficiënt gebruiken voor een betere en duurzamere wereld

Hoe kan ik mijn geld effectief gebruiken voor een betere en duurzamere wereld? Kan ik minder werken om meer tijd te kunnen doorbrengen met mijn geliefden en naasten? Hoeveel geld heb ik nodig voor rust, ontspanning en zekerheid? Wat is genoeg? Dit zijn vragen die erbij steeds meer mensen toe doen.

12-07-2022
5 minuten

Vragen die leven in het perspectief van huidige conflicten, een coronapandemie en ecologische uitdagingen. Het perspectief van verandering. Ondanks de onenigheid over de te bewandelen route, waarvan het huidige boerenprotest een goed voorbeeld, wordt de nut en noodzaak van verandering ook steeds duidelijker. Juist in deze tijd zien we dan ook dat de behoefte groeit om je geld in te zetten voor meer betekenis en geluk. Hiermee bedoelen we niet per se alleen je eigen geluk, maar ook het geluk dat je ervaart als je kunt bijdragen aan een betere en duurzame samenleving.

Zo doneren de rijken der aarde steeds meer geld in ontwikkelingsprojecten, leertrajecten en goede doelen en verrijken ze zich met een ander kijk op de wereld. Zoals mooi is waar te nemen in de documentaire over de persoonlijke ontwikkelingsreis van Bill Gates in "Decoding Bill Gates". Echt een aanrader.

Je ziet dat er een transitie nodig is in het denken. Wat is nu eigenlijk belangrijk en geeft je rijkdom? Je goed voelen, het hebben van waardevolle relaties, ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en de mogelijkheid om te delen en van betekenis te zijn. Je ziet dat deze waarden steeds meer een plek krijgen in onze samenleving.

Pas wanneer financiële dienstverleners, economen en bedrijfskundigen meer zullen handelen vanuit deze filosofie, dan zal er een benodigde transitie plaatsvinden. Mensen willen het best mogelijke leven met de middelen die ze tot hun beschikking hebben. Geld dus als middel, nooit als doel. Voor ondernemingen kan deze verschuiving van de focus resulteren in het toenemen van waardering, succes en richting geven voor de toekomst.

Aan de slag?

Wil je weten hoe je betekenisvol en vernieuwend kunt werken? Wil je graag koploper zijn in dit nieuwe denken? Het Executive Program ‘De betekenis van het Rijkdom’, een samenwerking tussen Dukers & Baelemans en Erasmus University Rotterdam is dan mogelijk iets voor jou. Private bankiers, ondernemers, vermogensbeheerders en directieleden gingen je voor. Heb je interesse? Stuur dan een bericht naar Martijn van Essen (vanessen@ese.eur.nl) met je contactgegevens. Je wordt dan vrijblijvend teruggebeld.

Delen: