Dukers Baelemans 6265
Terug naar het overzicht

Subsidieregelingen voor een ‘leven lang ontwikkelen’

Als opleider staan we 100% achter het thema ‘leven lang ontwikkelen’. Daarom praten we je graag bij over de regelingen die onze overheid biedt op dit gebied. Goed om te weten, voor jezelf én voor je adviespraktijk.

16-11-2021
John van Erp
8 minuten

Wat is een Leven lang ontwikkelen (LLO)?

Werk verandert continu en steeds sneller door maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. Dikke kans dat iemand in jouw netwerk een baan heeft die vijf jaar geleden nog niet bestond. En ongetwijfeld ken je ook een voorbeeld van een beroep dat inmiddels verdwenen is. Misschien maak je je zelfs zorgen over je eigen baan.

Zorgen dat je goed inzetbaar blijft op de veranderende arbeidsmarkt is daarom een must voor ons allemaal. Jezelf ontwikkelen is daarbij de sleutel. Maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het vraagt om aanpassingsvermogen en ontwikkelbereidheid. Niet meer leunen op ooit behaalde diploma’s, maar jezelf bij- en omscholen. Weten welke vaardigheden en kennis je nodig hebt en die verbeteren en verdiepen.

De overheid moedigt het leren en ontwikkelen tijdens de loopbaan aan met maatregelen, experimenten en subsidieregelingen. Zo is het thema ‘een leven lang ontwikkelen’ ontstaan.

Waarom is dit thema voor jou relevant?

De overheid heeft verschillende regelingen om mensen te stimuleren zich hun leven lang te ontwikkelen. Zowel voor werkgevers, werknemers, zelfstandigen als werkzoekenden. Daar heb jij wat aan én je klanten natuurlijk ook.

Door te investeren in jezelf creëer je kansen en verklein je een eventueel toekomstig risico op werkloosheid. Je maakt jezelf wendbaarder. Met toekomstbestendige vaardigheden en kennis kun je meegroeien en kansen pakken. Zowel binnen je organisatie als op de arbeidsmarkt. Je hebt letterlijk meer perspectief. Bovendien draagt leren en ontwikkelen bij aan je geluk.

Ook als werkgever is het van groot belang om je werknemers te stimuleren om te leren en zich te ontwikkelen. Dat maakt je als werkgever interessant, wat weer een positief effect heeft op zowel instroom als behoud van medewerkers. Bovendien vergroot het de duurzame en directe inzetbaarheid van je medewerkers. Waardoor de wendbaarheid en toekomstbestendigheid van je bedrijf toenemen.

Tip
Maak verschil door je klant (particulieren, ondernemers) te wijzen op de noodzaak en de mogelijkheden om toekomstbestendig en wendbaar te blijven. Bijvoorbeeld in een hypotheekgesprek als het gaat over het inkomensrisico. Dit versterkt je meerwaarde als adviseur én je financiële advies.

Ook goed om te weten, zeker voor je adviespraktijk: per 01-01-2022 komt de huidige belastingaftrek voor studiekosten bij inkomstenbelasting te vervallen. Daarvoor in de plaats komt het STAP-budget, maar daarover verderop meer.

 

Subsidieregelingen Leven lang ontwikkelen

De overheid stelt diverse regelingen beschikbaar. Deze zijn gebaseerd op 4 pijlers:

1. Het versterken van de ontwikkelvraag bij individuen.
2. Het stimuleren van werkgevers/sociale partners bij een leven lang ontwikkelen.
3. Het flexibiliseren van het aanbod voor leren en ontwikkelen (modulair en deelcertificering).
4. Het stimuleren van een leercultuur bij werkgevers.

De subsidieregelingen STAP en NL leert door zijn bedoeld voor het individu en de SLIM-regeling en MKB Idee voor het mkb. We lichten deze hieronder toe.

STAP

STAP staat voor STimulering ArbeidsmarktPositie. De subsidieregeling STAP is dan ook bedoeld om je positie op de arbeidsmarkt te versterken. Het STAP-budget vervangt de fiscale aftrek scholingskosten.

Vanaf 1 maart 2022 kan iedere werkende of werkzoekende jaarlijks een STAP-budget van maximaal € 1.000,- aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Je kunt dit budget gebruiken om je kennis en vaardigheden te verdiepen of te verbreden.

Er is jaarlijks een budget van 200 miljoen euro beschikbaar, waarvan iedere 2 maanden een deel beschikbaar komt. Je kunt alleen STAP-budget aanvragen voor opleidingen die in het zogenoemde STAP-scholingsregister staan. Dit register wordt door de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) bijgehouden.

Je vraagt het STAP-budget aan via het nieuwe STAP-portaal van UWV. In dit portaal bekijk je straks het erkende opleidingsaanbod, plaats je jouw aanvraag en zie je ook of deze is goedgekeurd. Het UWV betaalt rechtstreeks aan de opleider, je hoeft dus niet voor te schieten.

Meer lezen over STAP op rijksoverheid.nl

NL leert door

De subsidieregeling ‘NL leert door’ is een tijdelijke regeling waarmee werkenden en werkzoekenden via kosteloze online scholing en ontwikkeladviezen hun positie op de arbeidsmarkt kunnen versterken. Doel is om de kennis en vaardigheden te ontwikkelen die kunnen bijdragen aan het vergroten van de kansen op de arbeidsmarkt.

NL leert door kent in 2021 twee onderdelen: sectoraal maatwerk en gratis scholing. Er zijn inmiddels zo’n 50.000-80.000 gratis scholingstrajecten beschikbaar (geweest) en naar verwachting komen daar eind 2021 nog eens ongeveer 45.000 trajecten bij. Je kunt hier tot eind 2022 gebruik van maken.

Meer lezen over NL leert door op rijksoverheid.nl

Verschillen STAP-budget en NL leert door

NL leert door werkt anders dan het STAP-budget. Bij het STAP-budget plaats je jouw aanvraag straks in het STAP-portaal en ga je met je goedkeuring terug naar de opleider. Bij NL leert door plaats je je aanvraag direct bij de geselecteerde opleider. Deze geselecteerde opleider heeft een budget toegewezen gekregen en laat jou weten of hij nog budget beschikbaar heeft. Je hoeft dus niet voor te schieten.

Het aanbod binnen het STAP-budget is zeer waarschijnlijk groter dan dat van NL leert door. Dit komt onder meer omdat in principe iedere opleider zijn aanbod via STAP open kan stellen in het STAP-portaal, terwijl de opleider voor NL leert door bij de overheid budget moet aanvragen. Als de overheid dit aangevraagde budget niet toekent, kan de opleider geen opleidingen via NL leert door aanbieden.

Bovendien is NL leert door een tijdelijke regeling en heeft de STAP-regeling een structureel en continu karakter.

SLIM-regeling

De Stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen (SLIM-regeling) wil binnen het mkb een leerrijke werkomgeving te stimuleren. Dat wil zeggen het voor werknemers in het mkb vanzelfsprekender wordt om te leren en te ontwikkelen.

De gedachte hierachter is dat werkgevers die hun mensen in staat stellen zich continu te ontwikkelen, de beste mensen aan zich weten te binden en dat zo hun bedrijf duurzaam succesvol blijft. Bovendien hebben werknemers die zich continu blijven ontwikkelen een grotere kans op een succesvolle loopbaan met leuk werk en een goed inkomen.

Met de subsidie kun je als werkgever verschillende activiteiten ondernemen:

1) Doorlichting van je onderneming om zo een opleidings- of ontwikkelplan op te stellen.
2) Loopbaan- en ontwikkeladviezen voor je werknemers.
3) Initiatieven gericht op methoden die je werknemers stimuleren en ondersteunen in hun ontwikkeling.
4) Praktijkleerplaats derde leerweg (maatwerktraject volwassenen met werkervaring op mbo-niveau).

Ieder jaar zijn er enkele tijdvakken waarbinnen je als werkgever een aanvraag kunt indienen.

Lees meer over de SLIM-regeling op rijksoverheid.nl

MKB Idee

Deze regeling is bedoeld om de leercultuur binnen mkb-ondernemingen te versterken. Waardoor het personeel duurzamer inzetbaar en productiever wordt en het bedrijf beter kan inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen en veranderingen.

De MKB Idee subsidieregeling is niet bedoeld om rechtstreeks te besteden aan scholing- en ontwikkeling. Wel in aanmerking komen projecten die belemmeringen tot leren en ontwikkelen wegnemen en de leercultuur versterken.

Ieder jaar zijn er enkele tijdvakken waarbinnen je als werkgever een aanvraag kunt indienen.

Meer over MKB Idee

En nu jij...

Kortom, een 'leven lang ontwikkelen' biedt volop kansen. Ook voor jou. Op dit moment is het nog niet duidelijk hoe je bij ons van de subsidieregelingen STAP en NL leert door gebruik kunt maken. We houden je uiteraard op de hoogte. Wil je een berichtje krijgen zodra je bij ons een opleiding kan volgen met STAP en/of NL leert door? Laat dan hieronder je e-mailadres achter.

Ben je werkgever? We ondersteunen je graag bij het geven van vorm en inhoud aan een leven lang ontwikkelen. Uiteraard met als doel duurzaam inzetbare, wendbare en toekomstgerichte professionals en daarmee ook toekomstbestendige bedrijven. Meer weten?

WEBSIZE Dukers Baelemans 6386
John Van Erp Dukers Baelemans
John van Erp

John is Business Consultant bij Dukers & Baelemans.

Delen: