Terug naar het overzicht

Klantvraag: moet ik PE examen doen?

Moet je PE examen doen als je jouw beroepskwalificatie in de huidige PE periode hebt behaald? En hoe zit het als je wel over een Wft certificaat beschikt, maar nog niet over een volledige beroepskwalificatie? En is een PE examen Consumptief Krediet verplicht als je ook over de beroepskwalificatie Adviseur Hypothecair Krediet beschikt? Onze collega’s van de Cursistendesk krijgen veel vragen van cursisten die niet weten of en zo ja wanneer zij PE examen moeten doen. In dit artikel leggen we het je graag uit.

01-04-2021
10 minuten

Het vakbekwaamheidsbouwwerk binnen de financiële dienstverlening bestaat uit een aantal beroepskwalificaties. Iedere beroepskwalificatie bestaat uit één of meerdere Wft modules. Door alle Wft modules van een bepaalde beroepskwalificatie te behalen, verkrijg je adviesbevoegdheid op het desbetreffende gebied. Bijvoorbeeld: als je het Wft Basis examen en het Wft Consumptief Krediet examen behaalt, beschik je over de beroepskwalificatie Adviseur Consumptief krediet en mag je adviseren over consumptieve kredieten.

De basisregels
Beschik jij over één of meer geldige beroepskwalificaties? Dan behoud je je adviesbevoegdheid door in iedere Permanente Educatie (PE) periode het PE examen op beroepskwalificatieniveau te halen. In de PE examens op beroepskwalificatieniveau zijn de onderliggende modules integraal verwerkt. Een PE examen Hypothecair Krediet bestaat bijvoorbeeld uit vragen over de modules Basis, Vermogen en Hypothecair Krediet. De huidige PE-periode loopt van 1 april 2019 tot 1 april 2022. Zorg er dus voor dat je vóór 1 april 2022 jouw PE examen(s) behaalt.

Beroepskwalificatie in huidige PE periode behaald
Behaalde je jouw beroepskwalificatie in de huidige PE-periode (1 april 2019 tot 1 april 2022)? Dan hoef je pas in de volgende PE periode (1 april 2022 tot 1 april 2025) PE examen te doen.

Geen beroepskwalificatie, wel een Wft certificaat?
Beschik jij over een Wft certificaat, maar nog niet over een volledige beroepskwalificatie? Dan hoef je dit certificaat niet geldig te houden met een PE examen. Zodra je de beroepskwalificatie behaalt, dien je deze geldig te houden door in de eerstvolgende PE periode een PE examen te behalen. Voorbeeld: een adviseur die op 1 juli 2017 het examen Wft Basis behaalde en op 1 juli 2018 het examen Wft Hypothecair Krediet, mag nog niet adviseren binnen de beroepskwalificatie Adviseur Hypothecair Krediet. Hier moet de adviseur namelijk eerst het examen Wft Vermogen voor behalen. Behaalt de adviseur het examen Wft Vermogen op 1 juli 2019? Dan behaalt de adviseur hiermee de beroepskwalificatie Adviseur Hypothecair Krediet in de PE periode 1 april 2019 - 1 april 2022. De adviseur moet dan in de PE periode 1 april 2022 - 1 april 2025 voor het eerst het PE examen Hypothecair Krediet behalen.

Ben je naast Adviseur Consumptief Krediet ook Adviseur Hypothecair Krediet?
Dan is het behalen van het PE examen Consumptief Krediet niet verplicht, maar kan het wél verstandig zijn. Kies je er namelijk voor om alleen het PE examen Hypothecair Krediet te behalen, dan vervalt daarmee jouw beroepskwalificatie Adviseur Consumptief Krediet. Besluit je in de toekomst om jouw adviestaken op het gebied van hypothecaire kredieten te staken? Dan vervalt jouw adviesbevoegdheid op het gebied van consumptieve kredieten. Je dient deze beroepskwalificatie dan opnieuw te behalen door middel van het bijzonder examen Consumptief Krediet.

Ben je naast Adviseur Zorgverzekeringen ook Adviseur Schadeverzekering Particulier?
Dan geldt hetzelfde als in de vorige alinea. PE examen Zorgverzekeringen is niet verplicht, maar kan wél verstandig zijn. Besluit je in de toekomst om jouw adviestaken op het gebied van particuliere schadeverzekeringen te staken? Dan vervalt jouw adviesbevoegdheid op het gebied van zorgverzekeringen. Je dient deze beroepskwalificatie dan opnieuw te behalen door middel van het bijzonder examen Zorgverzekeringen.

Gratis persoonlijk studieadvies
Twijfel je toch nog of en zo ja welke PE examens jij vóór 1 april 2022 moet behalen om jouw Wft beroepskwalificaties en dus jouw adviesbevoegdheid te behouden? Vul dan onze online tool Wft & PE checker in. Binnen 5 minuten ontvang je dan een gratis persoonlijk studieadvies. Duizenden adviseurs gingen je al voor!

Heb je nog vragen?
Neem dan contact op met het Examen Instituut Financiële Dienstverlening (EIFD) via e-mail service@eifd.nl of telefoon 088 – 82 88 700 (maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).

Delen: