Maak ‘Wegschrijven’ jouw woord van het jaar 2017

In de Van Dale komt het werkwoord ‘wegschrijven’ niet voor in de betekenis die veel adviseurs en consultants er aan geven: ‘het in een rapport verwerken van een advies met een zo klein mogelijke kans dat de AFM het afkeurt’. Wegschrijven is volgens hen dus een ander woord voor ‘iets opschrijven zoals ik denk dat de AFM het graag wil lezen’.

Frustraties wegschrijven
Er was eens een internationaal bedrijf waar het not done was om de Amerikaanse CEO tegen te spreken. Als je dat toch deed, hoorde je: ‘That is not what he wants to hear’. Wegschrijven is volgens veel adviseurs en consultants net zoiets, maar dan omgekeerd: iets opschrijven ‘what the AFM wants to hear’. Tenminste, wat men denkt dat ‘the AFM wants to hear’.

Sommige financiële dienstverleners hebben het wegschrijven tot kunst verheven. Volkomen dichtgetimmerd, 85 pagina’s lang. Geen speld tussen te krijgen. En mocht je de speld kwijt zijn, je vindt hem niet meer terug in de hooiberg van papier. Maar de klant? Snapt die het nog? Bij het doornemen van het adviesrapport bekruipt de klant het gevoel dat hij een volwaardige syllabus van een vakopleiding aan het lezen is. Het duizelt hem van de grafieken, de lange termijn overzichten, doorrekeningen, nacalculaties en alternatieve scenario’s.

Wegschrijven is volgens de Van Dale heel wat anders. Er zijn drie betekenissen: 1. Door afbrekend over iemand te schrijven zijn carrière afbreken. 2. De gegevens van een geheugen op een cassette overbrengen. En de laatste is de mooiste: 3. Zijn frustraties wegschrijven!

Advieskramp
Wegschrijven is een symptoom van een ziekte waaraan veel adviseurs en financiële dienstverleners al sinds de invoering van de Wft lijden: advieskramp. De acute geestelijke constipatie bij het schrijven van een adviesrapport. Hoe zou de AFM hier tegenaan kijken? En de auditafdeling?

Er is een geneesmiddel tegen deze hardnekkige kwaal. Houd op met wegschrijven, maar schrijf in voor de klant begrijpelijke taal wat je advies inhoudt en waarom dat goed is voor hem, haar of zijn bedrijf. Schrijf wegschrijven af in 2018!

Auteur: Mischa Schrijver. Trainer Masterclass Advieskwaliteit en eigenaar MasterBenefits (masterbenefits.nl).

Gerelateerde opleidingen