Dukers Baelemans 6759
Terug naar het overzicht

Maatregelen en nieuwe wetgeving: een samenvatting voor het komende jaar

Er zijn maar weinig beroepen die zo veranderlijk zijn als het beroep van adviseur in de financiële dienstverlening. (Nieuwe) wetten, uitspraken en gedragscodes hebben grote invloed op het advies dat je geeft. Ieder jaar kijken we weer reikhalzend uit naar Prinsjesdag. Op deze dag wordt het Belastingplan gepubliceerd en wordt duidelijk welke richting het kabinet op wil. Dit jaar bracht Prinsjesdag weinig nieuws. Daarom kijkt Dukers en Baelemans in haar Prinsjesdag adviesspecial verder. We bespreken ook andere (voorgenomen) wetgeving die impact heeft op de adviespraktijk. Zo kom jij als adviseur goed beslagen ten ijs.

24-09-2019
Daniëlle van Rijen
5 minuten

In de Prinsjesdagspecial bespreken we het nieuws dat impact heeft op zowel de particulier als de ondernemer.

Particulieren

Voor particulieren bespreken we de volgende maatregelen:

 • Aanpassingen in bedragen en tarief box 1.
 • Gewijzigde heffingskortingen.
 • Versobering van aftrekposten, waaronder de hypotheekrenteaftrek.
 • Nieuwe regels partneralimentatie.
 • Geplande wijzigingen box 3.
 • Maatregelen afkomstig uit het klimaatakkoord.

Particulieren worden in 2020 geconfronteerd met de invoering van het tweeschijvenstelsel in box 1. Dit stelsel wordt een jaar eerder effectief dan aangekondigd. Hierdoor stijgt het tarief voor de lagere inkomens en daalt het tarief voor inkomens hoger dan € 68.507. De aangekondigde versobering van aftrekposten, zoals de alimentatieverplichtingen, raakt particulieren met een hoger inkomen.

In 2019 zijn twee grote akkoorden gesloten: het Pensioenakkoord en het Klimaatakkoord. De impact hiervan op de adviespraktijk is groot. Zelfs nu al, terwijl de meeste veranderingen nog niet eens zijn verankerd in de wet. Klanten vragen zich af of zij er slim aan doen om hun woning te verduurzamen en of het mogelijk blijft om eerder te stoppen met werken. De krappe woningmarkt, lage rekenrente en klimaatverandering zorgen ervoor dat klanten zich bewuster zijn van hun financiële situatie. Maar ook van de impact die zij zelf hierop hebben. In de special bespreken we daarom de directe gevolgen van deze twee belangrijke akkoorden. We staan stil bij maatregelen uit het Belastingplan 2020 zoals het bijtellingspercentage van de elektrische auto. Ook bespreken we aangekondigde wijzigingen waarvoor nog geen wetsvoorstel op tafel ligt. Welke financiële mogelijkheden heeft de klant bijvoorbeeld om zijn woning energiezuinig te maken en op welke manieren kunnen klanten eerder stoppen met werken?

Ondernemers

Voor ondernemers bespreken we:

 • Verhoging van het AB-tarief in box 2.
 • Aanpassingen in de vennootschapsbelasting.
 • Beperking van de zelfstandigenaftrek.
 • Vernieuwing van de kleine ondernemersregeling.

Enkele maatregelen die al waren aangekondigd voor ondernemers in het Belastingplan 2019 zijn op bepaalde punten aangepast. Het AB-tarief in box 2 wordt verhoogd terwijl het tarief van de vennootschapsbelasting minder wordt verlaagd dan eerder is gecommuniceerd. Nieuw is dat de zelfstandigenaftrek de komende tien jaar wordt afgebouwd tot € 5.000. Daarnaast komt de btw-aangifte voor kleine ondernemingen er anders uit te zien door de vernieuwing van de kleine ondernemersregeling. Het kabinet probeert aan de ene kant een gunstig vestigingsklimaat te behouden, terwijl ze aan de andere kant niet wil dat zzp’ers op een oneerlijke wijze kunnen concurreren met werknemers. Een lastige afweging die niet alleen resulteert in fiscale wet- en regelgeving. Ook wetgeving zoals de Wet arbeidsmarkt in balans en de opvolger van de Wet DBA spelen een grote rol. Daarom bespreken we ook deze punten in onze special. Niet omdat ze zijn aangekondigd op Prinsjesdag, maar omdat het (toekomstige) wetgeving is met een grote impact op de adviespraktijk. Dat doen we in het hoofdstuk met maatregelen die op iedereen van toepassing zijn. Andere onderwerpen die we in dit hoofdstuk bespreken zijn:

 • Aanpassing AOW-leeftijd en de gevolgen die dit heeft voor de tijdelijke oudedagslijfrente.
 • Vrijstelling van de RVU-heffing en uitbreiding van het verlofsparen.
 • Verruiming van de werkkostenregeling.
 • Maatregelen woningmarkt.
 • Belastingrente bij erfbelasting.
 • Wijzigingen in de zorgverzekering.
 • Overgangsregeling voor saldolijfrenten van voor 2001.

Wil je weten waarmee jij de komende jaren een volwaardig gesprekspartner kunt zijn voor jouw klanten? Lees dan onze Prinsjesdagspecial boordevol nieuws, praktijktips en rekenvoorbeelden.

Je vindt de Prinsjesdagspecial hier.

Daniëlle van Rijen Dukers & Baelemans
Daniëlle van Rijen

Daniëlle is opleidingsprofessional bij Dukers & Baelemans.

Delen: