Mijn D&B Sluiten Contact Sluiten Winkelmand Sluiten
Dukers Baelemans 6261
Terug naar het overzicht

Nieuwe en bestaande onderwerpen Permanente Educatie SEH 2021

De Stichting Erkend Hypotheekadviseurs heeft voor het nieuwe PE-jaar 2021 een tweetal interessante onderwerpen aan de agenda toegevoegd: adviseren in een veranderende omgeving en duurzaamheid in jouw adviespraktijk. Beide thema’s hebben een grote maatschappelijke relevantie. Hoogste tijd dus voor een inhoudelijke sneak-preview van deze nieuwe PE-onderwerpen.

22-02-2021
Frank Paalman
5 min.

Verandering is de enige constante”, zei de Griekse filosoof Heraclitus al lang voor Christus. De wereld verandert en dat heeft invloed op ons vakgebied. Verduurzaming van de woning, vergrijzing en de coronapandemie zijn hiervan slechts een paar voorbeelden. Het zijn maatschappelijke thema’s die een directe relatie hebben met financieel advies. Dat is precies waar de PE SEH 2021 over gaat.

Adviseren in een veranderende omgeving

Bij het thema adviseren in een veranderende omgeving denk je waarschijnlijk als eerste aan de effecten van de coronapandemie. In toenemende mate hebben klanten betalingsproblemen. Ook de manier waarop het inkomen wordt vastgesteld kan anders zijn als gevolg van de corona-uitbraak. Wat zijn de financiële en fiscale gevolgen en hoe kun jij jouw klant het beste van dienst zijn? Naast deze onderwerpen komen de volgende thema’s aan bod:

 • Senioren en het benutten van overwaarde: wat kan er en waar moet je als adviseur op letten? Denk hierbij aan fiscale en juridische consequenties, de risico’s op een restschuld en de gevolgen voor de erfgenamen;
 • Alle wijzigingen rondom de overdrachtsbelasting;
 • Alle mogelijkheden met betrekking tot overheidssteun voor bedrijven;
 • Toename aflossingsvrije hypotheken: op welke fiscale consequenties moet je letten (bijv. keuzemogelijkheid tussen box 1 en box 3), wat zijn de effecten op de maandlast en de leencapaciteit en de gevolgen hiervan bij live-events zoals pensionering of echtscheiding.

Duurzaamheid in jouw adviespraktijk

Het verduurzamen van de woning is een onderwerp dat de afgelopen jaren steeds hoger op de agenda is komen te staan. Klanten zijn bewuster met verduurzamen bezig en geldverstrekkers noemen de mogelijkheid voor een energiebespaarbudget vaker in hun hypotheekoffertes. Daarnaast staat de teller van het aantal gecertificeerde hypotheek- en financieel adviseurs die de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen hebben afgerond op bijna 8.500. Nu de kennis op orde is, moet de stap gezet worden naar doen. Hoe integreer je duurzaamheid in jouw adviespraktijk?

Jij speelt als financieel adviseur een cruciale rol bij het informeren van jouw klanten op het gebied van woningverduurzaming. Tijdens deze PE-opleiding leer je hoe je verduurzamen onderdeel maakt van je totale dienstverlening. Het vergroot jouw toegevoegde waarde en biedt daarmee ook commerciële kansen. Hoe kun je het gesprek met je klant zo succesvol mogelijk laten lopen? Het antwoord op deze vraag komt samen met de onderstaande onderwerpen aan bod:

 • Actualiteiten op het gebied van verduurzamen van de woning;
 • Het positief beïnvloeden van jouw overtuigingen en die van je klant;
 • Het kiezen van het juiste moment om verduurzaming bespreekbaar te maken;
 • Het opstellen van een gemeenschappelijke agenda samen met je klant;
 • Interviewtechnieken die bijdragen aan de bewustwording zonder te overtuigen;
 • Het bespreken van een digitaal stappenplan voor het verduurzamen van de woning;
 • Financieringsoplossingen voor het verduurzamen van de woning.

De tips op het gebied van gespreksvoering beperken zich niet alleen tot het bespreken van verduurzaming. Je krijgt adviezen die het totale gesprek met de klant verbeteren.

Fiscaliteiten eigen woning

Sinds een aantal jaren is er het programma Vaststellen aandeel eigenwoningschuld. Voor 2021 hebben we ervoor gekozen dit onderwerp te behouden en uit te breiden. We besteden aandacht aan de wettelijke regeling (Kamerbrief van staatssecretaris Eric Wiebes van 14 april 2017), het goedkeurend besluit van januari 2018 van voormalig staatssecretaris van Financiën Menno Snel en de mogelijkheden van een interne draagplichtovereenkomst. Per juridische samenlevingsvorm (o.a. de wettelijke gemeenschap van goederen sinds 01-01-2018) leer je welke regeling kan worden toegepast. De uitbreiding van dit programma bestaat uit fiscaliteiten eigen woning, een bestaand programma in een nieuw jasje. Met behulp van praktijkcasussen behandelen we onder andere de volgende onderwerpen:

 • Behandeling van de (fiscale) eigen woning;
 • De eigenwoningschuld onder het nieuwe recht;
 • De eigenwoningschuld onder het overgangsrecht;
 • Verhuisregelingen;
 • De 30-jaarstermijn;
 • Stappenplan / structuur t.b.v. het toepassen wet- en regelgeving;
 • Voorbeelden uit de adviespraktijk: je wordt uitgenodigd om tijdens de training praktijkvoorbeelden aan te dragen.

We merken in de praktijk dat bovenstaande thema’s als complex worden ervaren. Daarom behaal je met deze opleiding 6 PE-punten in de categorie A. Dat geldt ook als je in de afgelopen jaren dit programma al eens volgde.

Bestaande doorlopende programma’s

De PE SEH-thema’s Echtscheiding en Risicobereidheid uit 2020 bieden we in 2021 in geactualiseerde vorm aan. Vanwege het bestaande karakter van deze onderwerpen gaan we hier nu niet verder op in. Op onze website staat alle informatie over de programma’s Echtscheiding en Risicobereidheid, zodat jij een passende keuze kunt maken.

Digitale zelfstudie

Graag zorgen we voor voldoende diversiteit in ons opleidingsaanbod. Daarom heb je ook dit jaar weer de mogelijkheid om PE-punten in de categorie B te behalen door het volgen van één of meerdere e-learnings. Hiervoor bieden we op dit moment de volgende opleidingen aan:


Tot slot

De onderwerpen die worden behandeld in het PE SEH 2021, zijn thema’s waarmee jij als financieel adviseur morgen al mee aan de slag kan in jouw adviespraktijk. Je bent meteen van extra toegevoegde waarde voor jouw klant. Hoe sneller je deze programma’s dus hebt gevolgd, hoe sneller je jouw klanten optimaal van dienst kan zijn.

Ben jij een EFA en heb jij jouw PE-punten 2020 nog niet (volledig) behaald? Dan hebben we goed nieuws! Naast het nieuwe aanbod voor PE SEH 2021, heb je de mogelijkheid tot 31 maart 2021 om jouw PE SEH punten voor 2020 te behalen. Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met onze Cursistendesk. Zij zijn telefonisch bereik van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur op 088 82 88 788. Zij kunnen je ook helpen met een persoonlijk studieadvies.


Bron: https://www.amweb.nl/hypotheken/nieuws/2021/02/woningverduurzaming-steeds-vaker-aan-bod-in-hypotheekadviesgesprek-101128358

Frank Paalman Dukers Baelemans
Frank Paalman

Frank is vakspecialist en trainer bij Dukers & Baelemans, daarnaast werkt hij als financieel adviseur.

Delen:

Meer nieuws