Mijn D&B Sluiten Contact Sluiten Winkelmand Sluiten
Terug naar het overzicht

Subsidiemogelijkheden voor verduurzamen woning verruimd

De verduurzaming van de woning staat onder druk door de coronacrisis. Ruim 40% van de woningeigenaren die hun woning in april dit jaar wilden verduurzamen, stellen hun plannen nog even uit. Dat is de conclusie van een onderzoek dat Vereniging Eigen Huis (VEH) liet uitvoeren onder ruim duizend woningeigenaren. Om het verduurzamen van de woning juist in deze tijd te blijven stimuleren, kondigde de minister van binnenlandse zaken een verruiming van de subsidiemogelijkheid voor verduurzaming aan.

10-07-2020
2 minuten

De coronacrisis brengt onzekere tijden met zich mee. Woningeigenaren zijn onzeker over de economische situatie in het algemeen en het kunnen behouden van hun eigen baan in het bijzonder. Daarnaast vragen zij zich af of ze hun opgebouwde financiële reserves moeten aanspreken om door de crisis te komen. De spaarpot die was bedoeld om verduurzaming van de woning mogelijk te maken, houden huiseigenaren daarom in veel gevallen nog even aan. Ook durft nog niet iedereen het aan om de mensen die de werkzaamheden uitvoeren thuis te ontvangen.

Subsidie energiebesparing eigen huis verruimd

De overheid verruimde de subsidiemogelijkheden voor verduurzaming tot eind van dit jaar. Het doel van deze verruiming is de woningbezitter te blijven stimuleren om de verduurzaming van de woning uit te voeren ondanks de onzekere tijd. De Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) is daarom tot het eind van dit jaar verhoogd van 20% tot 30%. Een woningeigenaar kan voor deze subsidiemogelijkheid in aanmerking komen wanneer hij minimaal twee energiebesparende isolatiemaatregelen in de woning laat uitvoeren die aan de eisen van de SEEH voldoen. Deze energiebesparende isolatiemaatregelen moeten door een externe partij worden uitgevoerd. De subsidie wordt alleen uitgekeerd wanneer de werkzaamheden na 15 augustus 2019 zijn verricht. Bovendien mag de woningeigenaar niet eerder een beroep hebben gedaan op de subsidiemaatregel. Aanvullende SEEH voorwaarden vind je op de site van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Voldoende effect?

VEH vraagt zich af of deze verruiming voldoende effect heeft. Een mogelijke belemmering is bijvoorbeeld dat er minimaal twee energiebesparende maatregelen moeten worden uitgevoerd. Uit het onderzoek van VEH blijkt dat meer dan de helft van de woningeigenaren de geplande verduurzaming wél door laat gaan wanneer zij al bij één isolatiemaatregel subsidie krijgen. De investering kan in dat geval gelijkmatiger worden gespreid. Andere mogelijkheden die volgens het onderzoek verduurzaming kunnen stimuleren zijn onder andere gratis advies bij verduurzaming en het verlagen van het btw-tarief van 21% naar 6% over de arbeidskosten voor verduurzaming.

Delen:

Gerelateerd nieuws

Dukers & Baelemans maakt gebruik van cookies om jouw websitebezoek makkelijk en persoonlijker te maken. Door op accepteren te klikken, ga je hiermee akkoord. Je kunt je voorkeuren en toestemming altijd wijzigen. Bekijk ons privacybeleid en cookieverklaring voor meer informatie.