Terug naar het overzicht

Update eigenwoningregeling: wetsvoorstel aangenomen

De afgelopen periode schreven we regelmatig over de eigenwoningregeling, nu ook weer, want er is nieuws. De Tweede Kamer heeft afgelopen 11 november het wetsvoorstel Overige fiscale maatregelen 2022 aangenomen. Onderdeel van dit wetsvoorstel zijn wijzigingen in de eigen woningregeling bij de gezamenlijke aanschaf van de eigen woning en bij overlijden van een van de partners.

26-11-2021
Hans Dekker
3 minuten

Ongewijzigd overgenomen

Het kabinet wil met deze nieuwe regels het besluit van 30 januari 2018 in een gewijzigde vorm in wetgeving omzetten. De Tweede Kamer heeft de betreffende aanpassingen ongewijzigd aangenomen. Als ook de Eerste Kamer het wetsvoorstel aanneemt, zijn de wijzigingen per 1 januari 2022 een feit. De stemming over het wetsvoorstel in de Eerste Kamer staat op 21 december op de agenda.

3 fiscale regimes

Vanaf die datum moeten adviseurs rekening houden met drie fiscale regimes:

  • De regels die golden vóór 1 januari 2013;
  • De regels die golden vanaf 2013 tot 1 januari 2022 (het besluit);
  • en de nieuwe regels vanaf 1 januari 2022.

Gaan partners met een gezamenlijke eigen woning uit elkaar? Dan is het dus van groot belang om het eigenwoningverleden van beide partners goed te inventariseren en om te weten wanneer de betreffende eigen woningschulden zijn afgesloten.

Ver-van-mijn-bed

Sterker nog, als partners een woning kopen is het al van belang de risico’s van een eventueel relatie-einde te bespreken. De keuzes die partners op het moment van aankoop maken zijn immers van invloed in op het moment dat de partners besluiten uit elkaar te gaan. Kaart dit dus vooral aan tijdens je gesprek, het mag een ver-van-mijn-bed-show lijken, maar je voorkomt toekomstig gedoe.     

Lees ook: De nieuwe eigenwoningregels maken een scheiding nog complexer

Hans Dekker Dukers Baelemans
Hans Dekker

Docent & Ontwikkelaar bij Dukers & Baelemans.

Delen: