Dukers Baelemans 7374
Terug naar het overzicht

Zorgplicht bij verzilverhypotheken

Onlangs ontwikkelden we het PE SEH 2021 programma Adviseren in een veranderende omgeving. Eén van de onderwerpen die in dit programma aan bod komt, betreft de verzilverhypotheken. Het Gerechtshof in Arnhem deed begin februari een uitspraak over de zorgplicht rondom deze verzilverhypotheken.

24-02-2021
Hans Dekker
2 min.

Casus verzilverhypotheek

Een man en vrouw op leeftijd hadden vanaf 1998 een verzilverhypotheek bij een grote bank. Na het overlijden van de vrouw krijgt een huisvriendin een volmacht over de betaalrekening van de man. Deze huisvriendin slaagt erin twee keer de verzilverhypotheek te verhogen en via haar volmacht ruim € 200.000 op te nemen van de rekening van de bejaarde man. Een derde verhoging van de verzilverhypotheek gaat uiteindelijk niet door, omdat de man zelf inmiddels onraad ruikt. Ook de kinderen van de man krijgen in de gaten dat hun vader systematisch wordt kaalgeplukt. Zij beginnen een rechtszaak tegen de huisvriendin. De bejaarde man is inmiddels overleden als de huisvriendin en haar echtgenoot worden veroordeeld om een deel van het bedrag dat ze heeft opgenomen terug te betalen. Het probleem is dat zij het geld hebben uitgegeven en dat zij niets kunnen terugbetalen. De zaak wordt daarom geschikt.

Rechtszaak

De kinderen van de bejaarde man dienen vervolgens een klacht in bij het Kifid. De bank weigert de schade te vergoeden omdat zij vindt dat door de schikking met de huisvriendin de schade al is vergoed. De kinderen stappen vervolgens naar de rechter en stellen dat de bank haar zorgplicht tegenover hun vader heeft geschonden. De rechtbank geeft de bank gelijk en de kinderen gaan in hoger beroep bij het Gerechtshof.


Uitspraak Gerechtshof

Kort gezegd oordeelt het Gerechtshof dat de bank wel degelijk de zorgplicht heeft geschonden. Toen de machtiging voor de huisvriendin werd getekend, was de man opgenomen in een verzorgingstehuis. Volgens de regels van de bank moesten zowel de huisvriendin als de man de volmacht bij de bank tekenen in aanwezigheid van een bankmedewerker. Dat is niet gebeurd. De man was oud en ernstig ziek en is nooit zelf op de bank geweest om voor de verhogingen te tekenen. De bank wist van zijn slechte gezondheid en is altijd blind gevaren op de ‘goede’ bedoelingen van de huisvriendin. Volgens het Hof bereikt dit structureel onzorgvuldig handelen in 2008 een hoogtepunt. De bank accepteert dan klakkeloos de derde verhoging van de verzilverhypotheek. Volgens het Hof heeft de bank haar zorgplicht tegenover de erflater onmiskenbaar verzaakt.


Naar de praktijk

Een verzilverhypotheek is voor veel klanten een oplossing. Waarbij het uiteraard van belang is dat de klant zich bewust is van de mogelijke gevolgen van deze hypotheekvorm. Wil je meer weten over de mogelijkheden en uitdagingen van verzilverhypotheken? Schrijf je dan in voor de eendaagse opleiding PE SEH 2021 - Adviseren in een veranderende omgeving. Daar komt dit onderwerp uitgebreid aan bod, samen met de effecten van de corona pandemie, belangrijke aandachtspunten bij het toenemend aantal aflossingsvrije hypotheken in box 3 en de Wet differentiatie overdrachtsbelasting.

Wil je meer weten over onze andere opleidingsmogelijkheden voor PE SEH 2021? Bekijk dan de themapagina PE SEH 2021.

Hans Dekker Dukers Baelemans
Hans Dekker

Docent & Ontwikkelaar bij Dukers & Baelemans.

Delen: