Op dit moment plannen we geen nieuwe data voor deze leergang. Heb je vragen over het nieuwe CFP-bouwwerk en onze opleidingen om Certified Financial Planner (CFP) te worden? Neem dan contact met ons op.

Dukers Baelemans 6261
 1. Home
 2. Opleidingen
 3. Certified Financial Planner (CFP/FFP)
 4. Fundament Financiële Planning
Certified Financial Planner (CFP/FFP)

Fundament Financiële Planning (CFP)

 • Jouw startpunt voor alle kennisgebieden in financiële planning
 • Opzet conform leerdoelen theorie-examen CFP en deskundigheidseisen FFP
 • Naast syllabi toegang tot 1000+ oefenvragen
 • Studievorm Digitaal
 • Studiebelasting 130 uur
 • Prijs € 455

Als financieel planner (in spé) wil je jouw klant de weg wijzen in de complexe financiële wereld van vandaag. Deze complexe wereld vraagt om een integraal overzicht van de financiële situatie waarbij rekening wordt gehouden met de wensen, doelstellingen en risicobereidheid van de klant.

Met dit fundament leer je de meest relevante vakinhoudelijke aspecten van financiële planning. Samen met de wettenbundel 'Wetteksten Financiële Dienstverlening’, Kleine Gids en Fiscaal memo vormen ze hét naslagwerk voor financieel planningsadvies voor jouw klanten.

Ook is dit fundament uitermate geschikt voor studenten en professionals die zich willen voorbereiden op het CFP theorie-examen. Alle vakinhoud is namelijk gericht op de CFP-leerdoelen en deskundigheidseisen van de Stichting Certificering Federatie Financieel Planners (FFP).

Inhoud

Het werk van een financieel planner is hoogwaardig. Dit houdt in dat een financieel planner in staat is complexe en/of veelomvattende financiële adviezen te verstrekken. De financieel planner beschikt daarom over een brede kennis die tevens diep genoeg is om het proces van financiële planning adequaat uit te kunnen voeren. Een financieel planner herkent op basis van life events waar problemen (kunnen) liggen, en hij verwijst de klant door naar een specialist als iets niet goed is geregeld.

In deze zelfstudie vind je diepgaande theorie, oefenvragen en praktijkvoorbeelden van de meest relevante kennisgebieden in de financieel adviespraktijk. Dit zijn: Wet Inkomstenbelasting (IB), Levensverzekeringen, Beleggen, Huwelijksvermogensrecht, Erfrecht, Successiewet, Eigen woning, Vermogensrecht, Sociale zekerheid, Lijfrente, Pensioen, Juridische aspecten van ondernemen, Fiscaliteit voor ondernemers én Bedrijfsbeëindiging en -opvolging.

Om je kennis, inzicht en praktijktoepassing te toetsen heb je toegang tot praktijkvoorbeelden en 1000+ oefenvragen. Je rondt deze zelfstudie af met een kennistoets van 35 vragen. Voorafgaand aan de kennistoets vind je twee oefentoetsen. Samen vormen ze een goede voorbereiding op het CFP theorie-examen.

Ten slotte vind je extra hulpmiddelen voor in de adviespraktijk: de syllabus Financiële rekenkunde, de meest recente Prinsjesdagspecial en de geactualiseerde Sociale en fiscale cijfers.

Voor wie?

Deze opleiding is interessant voor alle financieel adviseurs, accountants en fiscalisten die financiële planning willen (blijven) integreren in het advies aan hun klant.

Ook is deze e-learning uitermate geschikt voor studenten en professionals die zich willen voorbereiden op het theorie-examen CFP. Alle vakinhoud is namelijk gericht op de CFP-leerdoelen en deskundigheidseisen van de Stichting Certificering Federatie Financieel Planners (FFP).

Let wel: het gaat hier wel om het theorie-examen ‘oude stijl’, aangezien het CFP-vakbekwaamheidsbouwwerk wijzigt per 1-1-2023. De FFP biedt april 2023 de laatste theorie-examenmogelijkheid.

Leervorm

Je ontvangt toegang tot de e-learning ‘Fundament Financiële Planning (CFP)’. Na een introductie over de (toekomstige) rol van financieel planningsadvies start je met de kennisgebieden.

Bij elk kennisgebied vind je dezelfde opbouw: introductie, diagnostische toets en syllabus. Bij de inleiding leer je op welke life events het kennisgebied betrekking heeft. Bij de diagnostische toets ontdek je aan de hand van 20 vragen in hoeverre je dit kennisgebied al beheerst.

Vervolgens ga je aan de slag met de syllabus (pdf): een rijke en gestructureerde uiteenzetting van actuele wet- en regelgeving met praktijkvoorbeelden. Per hoofdstuk worden de specifieke leerdoelen aangeduid. En ook: je oefent de toepassing naar de adviespraktijk met 1000+ oefenvragen.

Je rondt deze zelfstudie af met een kennistoets van 35 vragen. Voorafgaand aan de kennistoets vind je twee oefentoetsen. Samen vormen ze een goede voorbereiding op het theorie-examen CFP. Na het behalen van de kennistoets kun je een persoonlijk certificaat downloaden.

Wanneer je deze zelfstudie aankoopt, biedt de FPP je vrijblijvend en kosteloos twee jaar lang het aspirant-lidmaatschap aan ((t.w.v. €97,- (excl. btw) per jaar)). Met dit aspirant-lidmaatschap krijg je o.a. toegang tot relevante vakinformatie, de nieuwsbrieven FFP Actueel en PE-Nieuwsbrief én toegang tot PE-webinars. Zie de website voor meer informatie.

Resultaat

Met dit fundament leer je over de meest relevante vakgebieden van financiële planning. Samen met de wettenbundel 'Wetteksten Financiële Dienstverlening’, Kleine Gids en Fiscaal memo vormen ze zo hét naslagwerk voor financieel planners (in spé). Zo gebruiken veel financieel planners de syllabi als naslagwerk voor hun adviespraktijk.           

Daarnaast is deze zelfstudie uitermate geschikt voor studenten en professionals die zich willen voorbereiden op het theorie-examen CFP.

Certificaat

Je rondt deze zelfstudie af met een kennistoets van 35 vragen. Voorafgaand aan de kennistoets vind je twee oefentoetsen. Na het behalen van de kennistoets kun je een persoonlijk certificaat downloaden.

De zelfstudie biedt je een optimale voorbereiding op het CFP theorie-examen (meerkeuze) van de FFP. Wil je jezelf als Certified Financial Planner (CFP) laten certificeren? Dan dien je naast het theorie-examen ook het praktijkexamen (casus en mondeling assessment) te behalen.

Neem contact met ons op via contact@dukers-baelemans.nl voor de mogelijkheden die wij bieden om je voor te bereiden op het praktijkexamen. Op de website van de FFP vind je alle informatie over het examen.

Let op: de prijs van deze zelfstudie is exclusief de kosten voor het examen die je aan de FFP voldoet. Het theorie-examen omvat één meerkeuzetoets en kost €280,- (incl. BTW). Het praktijkexamen kost €925,- (incl. BTW).

Vervolgopleidingen

Heb je de smaak te pakken en heb je de ambitie om verder op toepassingsniveau te leren? Dan biedt Dukers & Baelemans je de leergang Certified Financieel Planner (CFP). In deze opleiding behandelen we de integratie van de verschillende disciplines vanuit de life-events die voor het FFP-examen worden onderscheiden.

Daarbij leer je niet alleen de vereiste kennisvereisten, maar ook competenties en vaardigheden, zoals essentiële intake-, inventarisatie-, analyse- en planningsvaardigheden die tot de basisuitrusting van een financieel planner behoort.

De leergang is een vervolgstap op deze zelfstudie. Het is interessant voor alle financieel adviseurs, accountants en fiscalisten die financiële planning willen integreren in het advies aan hun klant.

Let wel: het CFP-vakbekwaamheidsbouwwerk wijzigt per 1-1-2023. De FFP biedt april 2023 het laatste theorie-examen ‘oude stijl’. Het laatste praktijkexamen ‘oude stijl’ is in juni 2023.

Wil je meer weten over deze wijziging? Lees dan hier het nieuwsbericht van de FFP. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op via contact@dukers-baelemans.nl of 088 - 82 88 788.

Materialen

 • Toegang tot de e-learning in het opleidingsportaal van Dukers & Baelemans.
 • Studeren via je computer via het opleidingsportaal.
 • Studeren via de app ‘Dukers & Baelemans’ (IOS en Android).

Let op: de inlogcode voor de digitale leeromgeving is na ontvangst 1 jaar geldig.

Startdata en locaties

Fundament Financiële Planning (CFP)

Prijs
€ 455
Delen:

Persoonlijk advies

Wil je meer informatie over deze opleiding of een studieadvies op maat? Neem dan contact op met onze collega's van de Cursistendesk via e-mail (maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur), telefoon of Whatsapp (beiden maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur). 

Cursistendesk Dukers Baelemans
Dukers Baelemans 6597

Over Dukers & Baelemans

Dukers & Baelemans helpt financieel professionals door hen in een veranderende omgeving controle te geven over hun carrièrepad. Zet de stappen die bij je passen, goed zijn voor je ontwikkeling en je vooruit brengen. Wees in control en haal het beste uit jezelf en je toekomst!

Lees meer
Opleidingspartner van:
ING Logo Dukers Baelemans
Usg Logo Dukers Baelemans
ABN Amro logo Dukers Baelemans
Triodos Logo Dukers Baelemans
Randstad Logo Dukers Baelemans
Van Lanschot Logo Dukers Baelemans
Uwv Logo Dukers Baelemans
Adecco Logo Dukers Baelemans
Rabobank logo Dukers Baelemans
Allianz logo Dukers Baelemans
Dela Verzekeringen logo Dukers & Baelemans
Volvo logo Dukers & Baelemans