Mijn D&B Sluiten Contact Sluiten Winkelmand Sluiten
Dukers Baelemans 6646
 1. Home
 2. Opleidingen
 3. Financieringsadvies MKB
 4. Post-HBO Financieringsadviseur MKB
Financieringsadvies MKB

Post-HBO Financieringsadviseur MKB

 • Geaccrediteerde post-HBO opleiding
 • Leren adviseren vanuit de regisseursrol
 • Direct toepasbaar in de praktijk
 • Studievormen Klassikaal
 • Lesdagen 7 dagen (14 dagdelen)
 • Prijs € 3.490 (vrijgesteld van btw en incl. locatiekosten)

Inhoud van de Post-HBO Financieringsadviseur MKB

Ben je een (startende) adviseur in de financiële sector of accountancy? En wil jij je ontwikkelen als financieringsadviseur voor het MKB? Dan past de post-HBO opleiding Financieringsadviseur MKB bij jou. Met behulp van deze opleiding verbeter jij jouw adviesvaardigheden en leer je in het belang van de klant kritische vragen te stellen.

Bij de post-HBO Financieringsadviseur MKB staan bedrijfsfinancieringen centraal en zijn gespreks- en adviesvaardigheden geïntegreerd. Belangrijk zijn de integrale bedrijfsanalyse en het optimaal structureren van financieringsoplossingen voor MKB-ondernemingen.

Meer weten over ons totale opleidingsaanbod op het gebied van financieringsadvies voor het MKB? Kijk dan hier.

Inhoud

De huidige marktdynamiek vraagt veel van zakelijke adviseurs. MKB-ondernemers hebben door de toenemende diversiteit aan financieringspartijen en -instrumenten steeds meer behoefte aan strategisch (financierings-)advies. De adviseur van de toekomst is dan ook meer een regisseur die in het belang van de ondernemer kritisch en strategisch meedenkt. Daarbij blijft het financieringsvraagstuk een belangrijk aspect.

Financieringsadvies vanuit de regisseursrol
In deze Post-HBO opleiding Financieringsadviseur MKB staat een strategisch financieringsadvies vanuit de regisseursrol centraal. Als onafhankelijk regisseur neem je de leiding over het financieringsvraagstuk, ken je de diverse financieringsvormen met hun voor- en nadelen en ben je in staat een financieringsstructuur in te richten die past bij ondernemer, onderneming en bewegingen in de sector. Bovendien kun je deze zaken in begrijpelijke taal uitleggen aan de klant.

Praktijkgerichte casuïstiek en simulatiedagen
In deze post-HBO opleiding is de casuïstiek divers. Samen kijken we naar de verschillende rechtsvormen, type ondernemingen en levensfases. Zo leer je de onderscheidende kenmerken en risico-aspecten kennen. Vanuit het toenemende belang van adviesvaardigheden zijn er simulatiedagen geïntegreerd waarin je aan de hand van praktijkgerichte financieringsvraagstukken stappen zet in je gespreks- en adviesvaardigheden. Tijdens deze dagen staan de toepassing van opgedane kennis en competentieontwikkeling centraal.

Onafhankelijke adviescommissie
Jaarlijks evalueert de onafhankelijke adviescommissie, bestaande uit ervaren financieringsadviseurs, de opleiding op inhoud, actualiteit en relevantie. Daarbij toetsen ze deze aspecten aan de gewenste actuele financieringskennis en -vaardigheden bij financieringspartijen.

Modulaire opbouw
Module 1: integraal analyseren van een MKB-onderneming
De integrale (risico)analyse van een MKB-onderneming staat centraal. We werken aan de hand van praktijkvoorbeelden en ondersteunende theorie toe naar een integrale analyse van operationele en financiële risico’s van MKB-bedrijven.
Dag 1: Bedrijfsanalyse
Dag 2: Financiële analyse
Dag 3: Praktijksimulatie

Module 2: optimaliseren van financieringsconstructies
Ontwikkelingen in het zakelijk financieringslandschap en relevante aspecten bij het tot stand brengen van een optimale financieringsstructuur. Daarbij houden we rekening met FinTech-ontwikkelingen en alternatieve financieringsinstrumenten en -partijen.
Dag 4: Financieringsstructuren
Dag 5: Praktijksimulatie

Module 3: herkennen en mitigeren van financieringsrisico’s
Je kruipt in de huid van een fiatterende kredietcommissie. Het in kaart brengen en mitigeren van financieringsrisico’s staat centraal. Uiteindelijk verdedig je individueel je financieringsadvies voor de fiatterende kredietcommissie.
Dag 6: Financieringsrisico’s
Dag 7: Assessments

Leervorm

Een vakbekwaam financieringsadviseur weet kennis, kritisch denkvermogen en de juiste competenties toe te passen in specifieke klantsituaties. De contactdagen kennen daarom een didactische opbouw waarbij het beheersingsniveau de toepassingsfase bereikt. Tijdens de opleiding integreren we de theorie door middel van toepassing in een adviesvraagstuk. In de digitale leeromgeving zijn per contactdag de voorbereidende theorie, het dagmateriaal en de borgingsopdracht opgenomen. Het leerproces is als volgt opgebouwd:

Resultaat

Na het behalen van de Post-HBO Financieringsadviseur MKB ben je als zakelijk financieringsadviseur in staat MKB ondernemers en ondernemingen vanuit een integrale kijk te adviseren. Daarmee heb je een stevig fundament in het vakgebied zakelijk financieren opgebouwd en heb je de kwaliteiten om mee te kunnen groeien in de continue transformatie van het financieringslandschap. Met de opgedane kennis en adviesvaardigheden kun je aan de slag, of je verder ontwikkelen als adviseur bedrijfsfinancieringen bij een financiële instelling, intermediair of alternatieve financieringspartij.

Examen

Tijdens de opleiding toetsen we (de toepassing van) kennis en vaardigheden door middel van:

 • huiswerkopdrachten na de contactdagen;
 • een individuele kennistoets met kennis- en toepassingsvragen;
 • een individuele mondelinge verdediging van het ingediende financieringsadvies.

Certificering

Na afronding van de opleiding ontvang je het Post-HBO diploma Financieringsadviseur MKB.

PE-punten

Het volgen van deze leergang levert je de volgende PE-punten op:

 • FFP: 6 punten PE FFP 2020-2021 Kennis & Actualiteit

De PE FFP-punten melden wij op verzoek aan. Geef dit aan op de presentielijst of stuur een verzoek naar contact@dukers-baelemans.nl o.v.v. je FFP-nummer.

Voorbereiding

Instroomvereisten
Voorwaarde voor deelname aan de Post-HBO Financieringsadviseur MKB is het succesvol afronden van de instaptoets. Dit is een digitale toets die bestaat uit 60 meerkeuzevragen over:

 • Jaarrekening lezen (15 vragen)
 • Kredietbehoefte en financieringsvormen (15 vragen)
 • Integrale bedrijfsanalyse (15 vragen)
 • Juridische aspecten (15 vragen)

Heb je het gevoel dat je één of meerdere van bovengenoemde onderwerpen nog onvoldoende beheerst? Of heb je bij één of meer toetsen niet de minimale score behaald? Dan adviseren we je de desbetreffende zelfstudiemodule te bestellen en te bestuderen. Doe vervolgens de (herkansings)toets. Heb je ook de herkansingstoets niet behaald, maar wil je toch graag starten? Neem dan contact op met het opleidingscentrum, zodat we samen kunnen kijken naar de mogelijkheden.

Materialen

Je ontvangt toegang tot de digitale leeromgeving.

Let op:
De inlogcode voor de digitale leeromgeving is na ontvangst 1 jaar geldig. 

Startdata en locaties

Post-HBO Financieringsadviseur MKB

Prijs
€ 3.490
Startdatum
Locatie
 
Startdatum
 • 08 oktober 2020 (09:00 - 17:00)
 • 29 oktober 2020 (09:00 - 17:00)
 • 19 november 2020 (09:00 - 17:00)
 • 17 december 2020 (09:00 - 17:00)
 • 07 januari 2021 (09:30 - 16:30)
 • 11 februari 2021 (09:00 - 17:00)
 • 04 maart 2021 (09:00 - 17:00)
Locatie Bunnik
Delen:

Persoonlijk advies

Wil je meer informatie over deze opleiding of een studieadvies op maat? Neem dan contact op met onze collega's van de Cursistendesk via e-mail (maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur), telefoon of Whatsapp (beiden maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur). We reageren op Whatsapp binnen een uur.

Cursistendesk Dukers Baelemans

Gerelateerde opleidingen

Financieringsadvies MKB
Dukers Baelemans 6597

Over Dukers & Baelemans

Dukers & Baelemans helpt financieel professionals door hen in een veranderende omgeving controle te geven over hun carrièrepad. Zet de stappen die bij je passen, goed zijn voor je ontwikkeling en je vooruit brengen. Wees in control en haal het beste uit jezelf en je toekomst!

Lees meer
Opleidingspartner van:
ING Logo Dukers Baelemans
Usg Logo Dukers Baelemans
ABN Amro logo Dukers Baelemans
Triodos Logo Dukers Baelemans
Randstad Logo Dukers Baelemans
Van Lanschot Logo Dukers Baelemans
Uwv Logo Dukers Baelemans
Adecco Logo Dukers Baelemans
Rabobank logo Dukers Baelemans
Allianz logo Dukers Baelemans
Dela Verzekeringen logo Dukers & Baelemans
Volvo logo Dukers & Baelemans

Dukers & Baelemans maakt gebruik van cookies om jouw websitebezoek makkelijk en persoonlijker te maken. Door op accepteren te klikken, ga je hiermee akkoord. Je kunt je voorkeuren en toestemming altijd wijzigen. Bekijk ons privacybeleid en cookieverklaring voor meer informatie.