Leergang FFP - Digitaal zelfstudiepakket

Als financieel planner wil je jouw klant de weg wijzen in de complexe financiële wereld van vandaag. Deze complexe wereld vraagt om een integraal overzicht van de financiële situatie waarbij rekening wordt gehouden met de wensen, doelstellingen en risicobereidheid van de klant. Met dit zelfstudiepakket leer je de vakinhoudelijke aspecten van financiële planning. Het zelfstudiepakket richt zich op de leerdoelen en exameneisen van de Stichting Certificering Federatie Financieel Planners (FFP).


 • Opzet volgens de deskundigheidseisen van FFP 2.0
 • Optimale voorbereiding op het kennisexamen van de FFP
 • Verschillende oefenmogelijkheden binnen de digitale leeromgeving
Leervorm
Digitale zelfstudie
Studiebelasting
250 uur
Prijs
€ 450

Inhoud van de opleiding

De digitale leeromgeving biedt je een optimale voorbereiding op het FFP theorie-examen en de adviespraktijk. Je studeert met behulp van in eigen beheer e-learningmodules, syllabi en een unieke examenoefenomgeving. 

Het digitaal zelfstudiepakket is de basis van deze opleiding. De inlogcode voor het digitaal zelfstudiepakket is twee jaar geldig vanaf het moment van aanvraag. Het lesmateriaal wordt ieder jaar automatisch geactualiseerd aan de hand van nieuwe wet- en regelgeving. Je kunt het digitaal zelfstudiepakket naar wens uitbreiden met de papieren versie van de syllabi. Deze kun je meebestellen in het bestelproces.

De theorie is opgedeeld in 3 modules: Generiek en familie, Arbeid en Wonen en de Ondernemer. Deze modules bereiden je voor op het theorie-examen (meerkeuze) van de FFP. 

Doelgroep

Deze opleiding is interessant voor alle financieel adviseurs, accountants en fiscalisten die financiële planning willen integreren in het advies aan hun klant. 

FFP-examen

Deze opleiding biedt je een optimale voorbereiding op het theorie-examen (meerkeuze) van de Stichting Certificering Federatie Financieel Planners. Wil je jezelf als financieel planner laten certificeren door de Stichting Certificering Federatie Financieel Planners? Dan dien je naast het theorie-examen ook het praktijkexamen (casus en mondeling assessment) te behalen. Neem contact met ons op via contact@dukers-baelemans.nl voor de mogelijkheden die wij bieden om je voor te bereiden op het praktijkexamen. 

Vrijstelling voor EFA (SEH)

Ben jij Erkend Financieel Adviseur en aangesloten bij Stichting Erkend Hypotheekadviseurs (SEH)? Dan krijg je gedeeltelijke vrijstelling voor het examen. Raadpleeg hiervoor de website van de FFP.

Examen 'oude' en 'nieuwe' stijl

Vanaf eind 2019 vernieuwt de FFP de opzet van haar examens. In de overgangsperiode biedt de FFP examens ‘oude stijl’ en examens ‘nieuwe stijl’ aan. Heb je nog géén onderdelen van het FFP examen gehaald? Dan schrijf je je in voor het examen 'nieuwe stijl'. Heb je wel al één of meer deelcertificaten van het FFP-examen behaald, dan schrijf je je in voor de andere meerkeuzetoetsen en/of het praktijkexamen 'oude stijl'.

Let op: behaalde onderdelen van het examen ‘oude stijl’ geven géén vrijstelling voor onderdelen van het examen ‘nieuwe stijl’ en andersom. De meerkeuzetoetsen ‘oude stijl’ kun je afleggen tot uiterlijk 1 mei 2020. Het laatste praktijkexamen ‘oude stijl’ vindt plaats in november 2020. Dit is tevens de laatste herkansingsmogelijkheid. Als je hierna onderdelen van het examen ‘oude stijl’ nog niet hebt behaald, vervallen je reeds behaalde certificaten oude stijl.

Wil jij examen 'oude stijl' doen? Dan is het verplicht om de twee vaardigheidsdagen van de leergang FFP gevolgd te hebben voordat je praktijkexamen kunt doen. Erkend Financieel Adviseurs die ingeschreven staan bij SEH krijgen een gedeeltelijke vrijstelling voor de examens en hoeven maar één verplichte vaardigheidsdag te volgen voordat zij praktijkexamen 'oude stijl' kunnen doen.

De laatste kans om aan de vaardigheidsdagen deel te nemen is op:

 • 24 maart en 7 april (beide dagen verplicht indien je niet ingeschreven staat als Erkend Financieel Adviseur bij SEH)
 • 24 maart (voor Erkend Financieel Adviseurs ingeschreven bij SEH)

Wil je je voor deze vaardigheidsdag(en) inschrijven? Stuur dan een e-mail naar contact@dukers-baelemans.nl. De prijs bedraagt € 645 voor twee vaardigheidsdagen en € 285 voor één vaardigheidsdag. 

Op de website van de FFP vind je alle informatie over het examen 'oude stijl' en het examen 'nieuwe stijl'.

Kosten examen

De prijs van de Leergang FFP-Digitaal zelfstudiepakket is exclusief de kosten voor het examen die je aan de FFP voldoet. Het theorie-examen ‘oude stijl’ bestaat uit drie meerkeuzetoetsen die elk € 332,75 (incl. BTW) kosten. Het theorie-examen ‘nieuwe stijl’ omvat één meerkeuzetoets en kost € 280 (incl. BTW). Het praktijkexamen ‘oude stijl’ kost € 843,37 (incl. BTW). Het praktijkexamen ‘nieuwe stijl’ € 925 (incl. BTW).

Benodigde materialen

Voor het maken van het theorie-examen dien je te beschikken over:

 • De wettenbundel 'Wetteksten Financiële Dienstverlening'
 • Financiële calculator

Deze materialen kun je meebestellen in het bestelproces.

Bij deze opleiding ontvang je:

 • Alle benodigde syllabi (digitaal)
 • Diagnostische toetsen bij de syllabi
 • Digitale leeromgeving
 • Examenoefensite met meerkeuze vragen
Stap 1/3

Opleiding kiezen

Je bestelling

Gegevens