Leergang Federatie Financiële Planning (FFP)

Traditionele taken van de financieel adviseur worden steeds meer digitaal afgehandeld. Het persoonlijk klantadvies blijft echter het domein van de financieel adviseur. De financieel planner is bij uitstek de persoon die deze rol kan vervullen. Als financieel planner zorg je er niet alleen voor dat de klant een integraal overzicht van zijn financiële situatie krijgt, maar verstrek je hem ook daadwerkelijk inzicht in wat dit nu precies betekent. Op basis van de doelstellingen en risicobereidheid van de klant zorg je voor een passend advies waarmee de klant zijn wensen kan realiseren.

Wil jij voorbereid zijn op de toekomst? Dan is financiële planning de volgende stap in jouw carrière! Onze leergang Federatie Financiële Planning (FFP) leidt je op tot gecertificeerd financieel planner. Hiermee ben je niet alleen in staat om jouw bestaande klanten nog beter bedienen, maar kun je ook in gesprek komen met nieuwe rendabele klanten.

Ben jij Erkend Financieel Adviseur (SEH)? Dan is het voor jou mogelijk om onze Verkorte leergang FFP te volgen.


 • Optimale voorbereiding op het FFP-examen
 • Aan de slag met alle disciplines van Financiële Planning
 • Toepassing in de adviespraktijk
Contactdagen
12 dagen
Studiebelasting
400 uur
Prijs
Vanaf € 3.044

Inhoud van de opleiding

De leergang FFP is opgezet conform het examentraject van de FFP en bestaat uit 3 onderdelen:

 1. Theorie: dit onderdeel bestaat uit 3 modules (Generiek en Familie, Arbeid en Wonen en de Ondernemer). Dit onderdeel wordt afgesloten met een MC-examen.
 2. Examentraining theorie en vaardigheden: in de examentraining bereiden we je voor op het theorie FFP-examen. Tijdens de vaardigheidstraining trainen we jouw vaardigheden, competenties en professioneel gedrag. Dit doen we met een actief programma, waarin we je met verschillende werkvormen uitdagen om jouw vaardigheden te verbeteren. Dit onderdeel bereidt je voor op het praktijkdeel van het FFP-examen.
 3. Assessmenttraining: voorbereiding op het verdedigen en presenteren van de casus en het mondeling praktijkexamen.

We behandelen de integratie van de verschillende disciplines vanuit de 9 life-events die voor het FFP-examen worden onderscheiden.

Programma

De leergang FFP bestaat uit 12 klassikale dagen die worden verzorgd door topdocenten uit de praktijk. Ter voorbereiding op deze dagen en op het FFP-examen bieden wij je een digitale leeromgeving. De onderwerpen van de contactdagen zijn:

Theorie
Generiek en familie
Dag 1: Generieke leerdoelen fiscaal/juridisch
Dag 2: Generieke leerdoelen financieel
Dag 3: Life events: samenwonen/trouwen/scheiden/overlijden
Dag 4: Life events: overlijden en kinderen/vermogensoverdracht

Arbeid en Wonen
Dag 5: Life events: fiscaliteit eigen woning/verandering van baan/ontslag/arbeidsongeschiktheid
Dag 6: Life events: stoppen met werken/pensioneren

Ondernemer
Dag 7: Life events: starten/groei/krimpen onderneming/verandering rechtsvorm
Dag 8: Life events: overname/staken/fusie

Examentraining theorie en vaardigheden
Dag 9: Examentraining theorie examen FFP
Dag 10: Vaardigheidstraining

Assessmenttraining
Dag 11: Assessmenttraining 1
Dag 12: Assessmenttraining 2

Doelgroep FFP

De leergang FFP is interessant voor alle financieel adviseurs, accountants en fiscalisten die financiële planning willen integreren in het advies aan hun klant. Ben jij Erkend Financieel Adviseur (SEH)? Dan is het voor jou mogelijk om onze Verkorte leergang FFP te volgen.

Benodigd materiaal

Bij deze leergang heb je onderstaand materiaal nodig. Deze materialen kun je meebestellen in het bestelproces.

 • Wettenbundel “Wetteksten Financiële Dienstverlening”
 • Kleine Gids
 • Fiscaal Memo
 • Financiële calculator

PE-Punten

Het volgen van deze leergang levert je de volgende PE-punten op:

 • SEH: 12 punten PE SEH 2020 categorie A (minimaal 4 contactdagen aanwezig zijn).
 • RB: 28 PE-punten fiscaal en 28 PE-punten niet-fiscaal (alle contactdagen aanwezig).

De PE SEH- en PE RB-punten melden wij op verzoek aan. Geef dit aan op de presentielijst of stuur een verzoek naar contact@dukers-baelemans.nl o.v.v. je SEH en/of RB-nummer.

FFP-examen

Na het volgen van dag 1 t/m 10 van de leergang FFP ontvang je van Dukers & Baelemans op aanvraag het certificaat ‘Financieel Planner’. Wil je jezelf als financieel planner laten certificeren door de Stichting Certificering Federatie Financieel Planners? Dan dien je het FFP-examen te behalen. Dit examen bestaat uit een theorie-examen (meerkeuze) en een praktijkexamen (casus en mondeling assessment).

Vanaf eind 2019 vernieuwt de FFP de opzet van haar examens voor toetreding tot gecertificeerd financieel planner. In de overgangsperiode biedt de FFP examens ‘oude stijl’ en examens ‘nieuwe stijl’ aan. Heb je nog géén onderdelen van het FFP examen gehaald? Dan schrijf je je in voor het examen 'nieuwe stijl'. Heb je wel al één of meer deelcertificaten van het FFP-examen behaald, dan schrijf je je in voor de andere meerkeuzetoetsen en/of het praktijkexamen 'oude stijl'.

Let op: behaalde onderdelen van het examen ‘oude stijl’ geven géén vrijstelling voor onderdelen van het examen ‘nieuwe stijl’ en andersom. De meerkeuzetoetsen ‘oude stijl’ kun je afleggen tot uiterlijk 1 mei 2020. Het laatste praktijkexamen ‘oude stijl’ vindt plaats in november 2020. Dit is tevens de laatste herkansingsmogelijkheid. Als je hierna onderdelen van het examen ‘oude stijl’ nog niet hebt behaald, vervallen je reeds behaalde certificaten oude stijl.

Op de website van de FFP vind je alle informatie over het examen 'oude stijl' en het examen 'nieuwe stijl'.

De prijs van de Leergang FFP is exclusief de kosten voor het examen die je aan de FFP voldoet. Het theorie-examen ‘oude stijl’ bestaat uit drie meerkeuzetoetsen die elk € 332,75 (incl. BTW) kosten. Het praktijkexamen ‘oude stijl’ kost € 843,37 (incl. BTW). Het theorie-examen ‘nieuwe stijl’ omvat één meerkeuzetoets en kost € 280 (incl. BTW). Het praktijkexamen ‘nieuwe stijl’ € 925 (incl. BTW).

Bij deze opleiding ontvang je:

 • 12 contactdagen
 • Alle benodigde syllabi (digitaal)
 • Diagnostische toetsen bij de syllabi
 • Digitale leeromgeving
 • Examenoefensite met meerkeuze vragen

Onze leervormen

Leergang FFP - Klassikaal

Lees meer

Leergang FFP - Klassikaal

Leergang FFP - Virtual classroom

Bij onze virtual classroom voor de Leergang FFP volg je onderstaande planning: Dag 1. Generieke leerdoelen fiscaal/juridischDag 2. Generieke leerdoele…

Lees meer

Leergang FFP - Virtual classroom

Bij onze virtual classroom voor de Leergang FFP volg je onderstaande planning:

Dag 1. Generieke leerdoelen fiscaal/juridisch
Dag 2. Generieke leerdoelen financieel
Dag 3. Life events: samenwonen/trouwen/scheiden en overlijden
Dag 4. Life events: overlijden en kinderen/vermogensrecht
Dag 5. Life events: fiscaliteit EW/verandering van baan/ontslag en arbeidsongeschiktheid
Dag 6. Life events: stoppen met werken/pensioneren
Dag 7. Life events: starten/groei/krimpen onderneming en verandering rechtsvorm
Dag 8. Life events: overname/staken/fusie
Dag 9. Examentraining theorie examen
Dag 10. Vaardigheidstraining

Deze dagen starten om 09.00 uur en eindigen om 14.00 uur. Binnen deze tijd vinden drie sessies plaats in onze virtual classroom van ieder 1 uur. Tussendoor ga je zelf aan de slag met verschillende casussen en opdrachten.

Let op! De dagen in onze virtual classroom zijn korter dan die bij de klassikale opleiding. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met wat extra voorbereidingstijd.

Stap 1/3

Opleiding kiezen

Je bestelling

Gegevens

Gerelateerde thema's

Jouw volgende stap

De verhouding tussen klant en dienstverlener is de afgelopen jaren op z’n kop gezet. Door de toegenomen toegankelijkheid van informatie zijn mensen be…

Lees meer