Leergang Register Financieel Echtscheidings­adviseur Particulier (RFEA)

Met het geven van goed echtscheidingsadvies kun je als financieel adviseur het verschil maken voor je klant. De Leergang RFEA bereidt je voor op deze belangrijke rol. Als echtscheidingsadviseur moet je weten waar je over praat én dit op de juiste manier over weten te brengen. De Leergang RFEA biedt daarom meer dan alleen kennis. Je werkt ook uitgebreid aan je mediationvaardigheden. Zo maak jij het verschil!


 • Slagingspercentage 49% hoger dan landelijk
 • Incl. 2 dagen intensieve voorbereiding op het examen
 • Accreditatie door Stichting RFEA en MfN
Contactdagen
11 dagen
Studieduur
120 uur
Prijs
€ 2.995

Inhoud van de opleiding

Het volgen van de Leergang Register Financieel Echtscheidingsadviseur Particulier zorgt ervoor dat je goed wordt voorbereid op het werk als echtscheidingsadviseur. Of dit nu je specialisme wordt, of dat het een verbreding van je dienstverlening is. Je weet in ieder geval zeker dat je klaar bent voor je rol.

Adviestool Part-pro

Als onderdeel van deze leergang krijg je tot en met het aansluitende RFEA examen gratis toegang tot de adviestool Part-pro. Met deze tool maak je de gevolgen van de (echt)scheiding voor jouw klant inzichtelijk en kun je snel wisselen tussen de diverse scenario's. Inclusief de volledige berekening van zowel de kinder- als partneralimentatie. Tijdens de leergang gebruik je Part-pro voor het uitwerken van de casuïstiek en bij het RFEA examen voor het uitwerken van de examencasus. 

Voorbereiding

Om de leergang met succes te kunnen volgen is het belangrijk dat je voldoende kennis hebt over het huwelijksgoederenrecht, belastingen en toekomstvoorzieningen. Je krijgt een digitaal zelfstudiepakket om je op deze onderwerpen voor te bereiden en je kennis te toetsen.

Leergang

De leergang bestaat uit twee modules:

 • Module 1: Deze module zorgt ervoor dat je een serieuze gesprekspartner bent voor de particuliere klant die gaat scheiden. Je leert meer over de procedure, de vermogensverdeling en alimentatie. Daarnaast bestaat module 1 voor de helft uit het trainen van mediationvaardigheden, in samenwerking met mediationopleider Therra. De opgedane kennis wordt uitgebreid vertaald naar de adviespraktijk.
 • Module 2: In deze module ga je dieper in op de particuliere echtscheiding. Er wordt uitgebreid stilgestaan bij de invloed van huwelijkse voorwaarden op de echtscheiding en de erfrechtelijke gevolgen van de scheiding. Module 2 wordt afgesloten met twee intensieve examentrainingen om je voor te bereiden op het examen Financieel Echtscheidingsadviseur particulier.

Verplichte contactdagen

Welke contactdagen je verplicht moet volgen is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Bekijk hiervoor het stroomschema RFEA.

Examen

Het RFEA examen bestaat uit twee delen. Een multiple choice examen over de kennis die je hebt opgedaan en een casus waarin je het geleerde moet toepassen in een schriftelijke uitwerking gevolgd door een mondelinge verdediging. Deelname aan het casuïstiekgedeelte van het examen is uitsluitend mogelijk indien voor het multiple choice gedeelte minimaal een 5,0 is behaald.

Het examen wordt twee keer per jaar afgenomen door de Stichting RFEA. Inschrijven kan alleen als je een bewijs van deelname aan een door RFEA geaccrediteerde vaardigheidstraining opstuurt. De vaardigheidstraining uit module 1 is door Stichting RFEA geaccrediteerd. Meer informatie over het examen vind je op de website van de RFEA.

Certificering

 • Na het volgen van de volledige leergang en het maken van alle huiswerkopdrachten en oefentoetsen ontvang je een deelnamecertificaat.
 • Na het behalen van het examen kun je je inschrijven in het Register Financieel Echtscheidingsadviseur Particulier (RFEA). De kosten voor inschrijving in het register bedragen jaarlijks € 385. Daarnaast betaal je € 195 aan eenmalige inschrijfkosten. Hierna mag je de titel RFEA voeren waardoor je een voor de consument herkenbare specialist bent.
 • Als je een MfN registermediator bent kan je na module 1 de aantekening ‘accreditatie familie mediation’ krijgen in het MfN register. Hiervoor moet je een extra proefmediation dag volgen. Dit kost € 495 en kun je boeken via contact@dukers-baelemans.nl.

PE-punten

Met het volgen van de Leergang RFEA Particulier kun je de volgende PE-punten behalen:

 • MfN: 36 PE-punten voor module 1 en 24 PE-punten voor module 2 (alle contactdagen aanwezig).
 • SEH: 12 punten PE SEH 2019 categorie A (minimaal 2 contactdagen aanwezig zijn).
 • RB: 24 PE-punten fiscaal en 36 PE-punten niet-fiscaal (alle contactdagen aanwezig zijn).
 • PE FFP (2019): 4 Kennis & Actualiteit punten (minimaal 1 kennisdag in 2019 aanwezig zijn).

De PE MfN-, PE SEH-, PE RB en PE FFP-punten melden wij op verzoek aan. Geef dit aan op de presentielijst of stuur een verzoek naar contact@dukers-baelemans.nl o.v.v. je MfN-, SEH- RB- en/of FFP-nummer.

Bij deze opleiding ontvang je:

 • Alle benodigde syllabi
 • Financiële calculator
 • Wettekstenbundel
 • Fiscaal Memo
 • Inlogcodes voor de e-learningmodule (1 jaar geldig)
 • Gratis gebruik van de adviestool Part-pro (t/m het aansluitende RFEA examen)
Stap 1/3

Opleiding kiezen

Je bestelling

Gegevens

Gerelateerde thema's

Jouw volgende stap

De verhouding tussen klant en dienstverlener is de afgelopen jaren op z’n kop gezet. Door de toegenomen toegankelijkheid van informatie zijn mensen be…

Lees meer