Conform de overheidsmaatregelen i.v.m. corona is het vanaf 1 juni weer mogelijk om klassikale opleidingen te volgen. De komende twee weken komen er voor onze klassikale opleidingen daarom extra data en locaties beschikbaar. Daarnaast wordt het voor ons volledige opleidingsaanbod mogelijk om de opleiding in de vorm van een virtual classroom te volgen. Deze opleidingsvorm wordt de komende weken per opleiding aan de website toegevoegd.

Leergang Register Financieel Echtscheidings­adviseur Particulier (RFEA)

Met het geven van goed echtscheidingsadvies kun je als financieel adviseur het verschil maken voor je klant. De Leergang RFEA bereidt je voor op deze belangrijke rol. Als echtscheidingsadviseur moet je weten waar je over praat én dit op de juiste manier over weten te brengen. De Leergang RFEA biedt daarom meer dan alleen kennis. Je werkt ook uitgebreid aan je mediationvaardigheden en traint het gebruik van de adviestool Part-pro. Zo maak jij het verschil!


 • Al meer dan 10 jaar opleider voor financieel echtscheidingsadviseurs
 • Hoge slagingskans (43% t.o.v. 29% landelijk najaar 2019) door intensieve examentraining en gebruik adviestool Part-pro
 • Accreditatie door Stichting RFEA en MfN
Contactdagen
12 dagen
Studieduur
120 uur
Prijs
€ 2.995

Inhoud van de opleiding

Het volgen van de Leergang Register Financieel Echtscheidingsadviseur Particulier zorgt ervoor dat je goed wordt voorbereid op het werk als echtscheidingsadviseur. Of dit nu je specialisme wordt, of dat het een verbreding van je dienstverlening is. Je weet in ieder geval zeker dat je klaar bent voor je rol.

Voorbereiding

Om de leergang met succes te kunnen volgen is het belangrijk dat je voldoende kennis hebt over het huwelijksgoederenrecht, belastingen en toekomstvoorzieningen. Je krijgt een digitaal zelfstudiepakket om je op deze onderwerpen voor te bereiden en je kennis te toetsen.

Leergang

De leergang bestaat uit twee modules:

Module 1
Deze module zorgt ervoor dat je een serieuze gesprekspartner bent voor de particuliere klant die gaat scheiden. Je leert meer over de procedure, de vermogensverdeling en alimentatie. In samenwerking met mediationopleider Therra krijg je in module 1 drie dagen training in mediationvaardigheden. Ook trainen we je één dag in het gebruik van de adviestool Part-pro. Dit doen we in samenwerking met Scheidingsexpert Software. We vertalen de opgedane kennis zo uitgebreid naar de adviespraktijk. De inhoud van de dagen van module 1 is als volgt:

 • Dag 1: procedure, scheidingsmelding en jouw rol als adviseur.
 • Dag 2: vermogensverdeling, uitwerking van huwelijksvoorwaarden en fiscale aspecten van de eigen woning.
 • Dag 3: juridische en financiële aspecten van kinderen, alimentatie en het ouderschapsplan.
 • Dag 4: vertaling van de geleerde kennis in dag 1 t/m 3 naar de scheidingsadvies/mediationpraktijk.
 • Dag 5: toelichting van en oefenen met adviestool ‘Part-Pro’.
 • Dag 6: pensioenen, lijfrentes, toepassing van de geleerde kennis bij de behandeling van de CBI-berekening en de beoordeling van een convenant.
 • Dag 7: vertaling van de geleerde kennis naar de scheidingsadvies/mediationpraktijk en de behandeling van de hoofdlijnen van vaststellingsovereenkomsten.

Module 2
In deze module ga je dieper in op de particuliere echtscheiding. We staan uitgebreid stil bij de invloed van huwelijkse voorwaarden op de echtscheiding, complexe situaties rond de eigen woning, levensverzekeringen en pensioen, afkoop alimentatie en de erfrechtelijke gevolgen van de scheiding. Module 2 wordt afgesloten met twee intensieve examentrainingen om je voor te bereiden op het examen Financieel Echtscheidingsadviseur particulier. De inhoud van de dagen van module 2 is als volgt: 

 • Dag 1: specifieke aspecten van alimentatie zoals wettelijke maatstaven en Tremarapport, overeengekomen alimentatieverplichtingen, indexering, wijziging alimentatie, limitering en nihil stellen alimentatie en afkoop.
 • Dag 2: uitvoerige behandeling van de vermogensverdeling en –verrekening, waarbij o.a. het nominaliteits- en evenredigheidsbeginsel en de consequenties van het niet uitgevoerd periodiek verrekenbeding aan de orde komen.
 • Dag 3: bijzondere levensverzekeringen, pensioenen en het overlijden tijdens en na scheiding.
 • Dag 4: intensieve voorbereiding op het multiple choice examen.
 • Dag 5: intensieve voorbereiding op het uitwerken van de examencasus en het daaropvolgende mondeling aan de hand van een oude examencasus.

Adviestool Part-pro

Als onderdeel van deze leergang krijg je tot en met het aansluitende RFEA examen gratis toegang tot de adviestool Part-pro. Met deze tool maak je de gevolgen van de (echt)scheiding voor jouw klant inzichtelijk en kun je snel wisselen tussen de diverse scenario's. Inclusief de volledige berekening van zowel de kinder- als partneralimentatie. Tijdens de leergang gebruik je Part-pro voor het uitwerken van de casuïstiek en bij het RFEA examen voor het uitwerken van de examencasus. 

Docenten

De vakdocenten die de leergang verzorgen zijn werkzaam bij het expertisecentrum van Scheidingsexpert Nederland. Tijdens de lesdagen combineren zij hoogstaande vakkennis met de langjarige ervaring uit de dagelijkse scheidingspraktijk.

Examen

Het RFEA examen bestaat uit twee delen. Een multiple choice examen over de kennis die je hebt opgedaan en een casus waarin je het geleerde moet toepassen in een schriftelijke uitwerking gevolgd door een mondelinge verdediging. Deelname aan het casuïstiekgedeelte van het examen is uitsluitend mogelijk indien voor het multiple choice gedeelte minimaal een 5,0 is behaald.

Het examen wordt twee keer per jaar afgenomen door de Stichting RFEA. Inschrijven kan alleen als je een bewijs van deelname aan een door RFEA geaccrediteerde vaardigheidstraining opstuurt. De vaardigheidstraining uit module 1 is door Stichting RFEA geaccrediteerd. Meer informatie over het examen vind je op de website van de RFEA.

MfN familiemediator

Ben je al MfN registermediator, dan volg je met deze leergang twee opleidingen in één. Module 1 is namelijk door de MfN geaccrediteerd als opleiding tot familiemediator. Om de aantekening ‘accreditatie familie mediation’ in het MfN register te krijgen, dien je na module 1 nog een extra proefmediation dag te volgen. Deze dag kost € 495 en kun je boeken via contact@dukers-baelemans.nl.

Verplichte contactdagen

Welke contactdagen je verplicht moet volgen voor het examen RFEA en/of de accreditatie MfN familiemediator is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Bekijk hiervoor het stroomschema RFEA.

Certificering

 • Na het volgen van de volledige leergang en het maken van alle huiswerkopdrachten en oefentoetsen ontvang je een deelnamecertificaat.
 • Na het behalen van het examen kun je je inschrijven in het Register Financieel Echtscheidingsadviseur Particulier (RFEA). De kosten voor inschrijving in het register bedragen jaarlijks € 385. Daarnaast betaal je € 195 aan eenmalige inschrijfkosten. Hierna mag je de titel RFEA voeren waardoor je een voor de consument herkenbare specialist bent.
 • Als je MfN registermediator bent, kun je na module 1 de aantekening ‘accreditatie familie mediation’ krijgen in het MfN register. Hiervoor moet je een extra proefmediation dag volgen. Deze dag kost € 495 en kun je boeken via contact@dukers-baelemans.nl.

PE-punten

Met het volgen van de Leergang RFEA Particulier kun je de volgende PE-punten behalen:

 • MfN: 36 PE-punten voor module 1 en 24 PE-punten voor module 2 (alle contactdagen aanwezig).
 • SEH: 12 punten PE SEH 2020 categorie A (minimaal 2 contactdagen aanwezig zijn).
 • RB: 24 PE-punten fiscaal en 36 PE-punten niet-fiscaal (alle contactdagen aanwezig zijn).
 • PE FFP: 6 PE FFP 2020 Kennis & Actualiteit punten (minimaal 1 kennisdag aanwezig zijn).

De PE MfN-, PE SEH-, PE RB en PE FFP-punten melden wij op verzoek aan. Geef dit aan op de presentielijst of stuur een verzoek naar contact@dukers-baelemans.nl o.v.v. je MfN-, SEH- RB- en/of FFP-nummer.

Persoonlijk studieadvies

Wil je meer informatie over deze opleiding of een studieadvies op maat? Neem dan contact op met onze collega's van de Cursistendesk voor een persoonlijk studieadvies. Zij zijn bereikbaar via 088 – 82 88 788, contact@dukers-baelemans.nl, WhatsApp 06 -  55 33 22 88 (maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur) of chat (maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 – 17.00 uur).

Bij deze opleiding ontvang je:

 • Syllabi RFEA Particulier
 • Voorbeelden verzoekschriften
 • Financiële calculator
 • Wettekstenbundel
 • Fiscaal Memo
 • Inlogcodes voor de e-learningmodule (1 jaar geldig)
 • Gratis gebruik van de adviestool Part-pro (t/m het aansluitende RFEA examen)
Stap 1/3

Opleiding kiezen

Je bestelling

Gegevens

Gerelateerde thema's

Jouw volgende stap

De verhouding tussen klant en dienstverlener is de afgelopen jaren op z’n kop gezet. Door de toegenomen toegankelijkheid van informatie zijn mensen be…

Lees meer