PE SEH 2019 - Nieuw huwelijks­vermogensrecht en vaststellen aandeel eigenwoning­schuld

De nieuwe Wet beperking gemeenschap van goederen zorgt ervoor dat er twee verschillende systemen voor huwelijksvermogensrecht ontstaan: één voor oude en één voor nieuwe huwelijken. Deze opleiding PE SEH 2019 Nieuw huwelijksvermogensrecht en vaststellen aandeel eigen woningschuld gaat in op de gevolgen voor de financiële adviespraktijk. We betrekken hierin ook het vermogensrecht bij andere relatievormen. Bijzondere aandacht is er voor het vaststellen van de hoogte van de eigenwoningschuld bij de verschillende samenlevingsvormen en de fiscale knelpunten hierbij.

Onderdeel van dit leerprogramma is bovendien de aflossingsvrije hypotheek. We belichten de mogelijke oorzaken én oplossingen voor (potentiële) problemen met deze hypotheekvorm: het einde van de looptijd van de hypotheek, het eind van de renteaftrekperiode en/of de pensioendatum.

Samen met vakgenoten en een ervaren EFA-docent gaan we interactief met klantsituaties aan de slag. Na afloop heb je niet alleen veel meer kennis in je bagage, maar ben je ook beter in staat om je klanten over deze materie te benaderen en te adviseren.

Wil je meer weten over de PE SEH 2019? Bekijk dan onze themapagina 'Voor de Erkend Financieel Adviseur: PE SEH 2019'.


  • Interactief aan de slag met klantsituaties
  • Veel ruimte voor inbreng van praktijkcasuïstiek
  • Combinatie van kennis en adviesvaardigheden
Studievorm
Klassikaal (2 dagen)
Prijs
€ 395
Doel
12 punten PE SEH 2019 (categorie A)

Inhoud van de opleiding

Op grond van de nieuwe Wet beperking gemeenschap van goederen vallen voorhuwelijkse bezittingen en schulden maar ook erfenissen en schenkingen (in principe) niet meer in de huwelijksgemeenschap. Dit lijkt de verdeling van gemeenschappelijke goederen eenvoudiger te maken. Maar het tegendeel is waar! De opleiding PE SEH Nieuw huwelijksvermogensrecht en vaststellen aandeel eigenwoningschuld gaat in op de gevolgen voor de financiële adviespraktijk. We gaan onder meer in op de verschillen in het oude en nieuwe huwelijksvermogensrecht en staan nadrukkelijk stil bij de vergoedingsrechten.

We betrekken hierin ook het vermogensrecht bij andere relatievormen: een (beperkte) gemeenschap van goederen, beperkte gemeenschap en eenvoudige gemeenschap. Bijzondere aandacht is er voor de fiscale knelpunten. Inbreng van eigen middelen en het vaststellen van de hoogte van de eigenwoningschuld bij samenwoners is hier een onderdeel van.

Andere deelonderwerpen rond het vermogensrecht van (huwelijks)partners zijn:

  • Zaaksvervanging
  • Kosten van huishouding
  • Investeren (rente en aflossing/besparingen)
  • Beperkte verhaalsmogelijkheden schuldeisers
  • Het verschil tussen verdelen en verrekenen
  • (Verhaals)aansprakelijkheid en draagplicht

Aflossingsvrije hypotheken
Daarnaast is er aandacht voor huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek. Het programma sluit volledig aan op de PE-eisen van de SEH. Je leert om klanten met een aflossingsvrije hypotheek te laten zien of hun hypotheek in de toekomst nog betaalbaar is. Door het volgen van deze opleiding ken jij als financieel adviseur de (fiscale) knelpunten en kun je deze begrijpelijk aan je klanten uitleggen. Je kunt klanten hier adequaat over adviseren, opdat jij ze behoedt voor toekomstige financiële tegenvallers.

Doelgroep

De 2-daagse opleiding PE SEH 2019 - Nieuw huwelijksvermogensrecht en vaststellen aandeel eigenwoningschuld is bedoeld voor Erkend Financieel Adviseurs die zich verder willen bekwamen in hun vak en aan hun PE-verplichting willen voldoen. 

PE-punten

Het volgen van dit 2-daagse PE-programma levert je 12 punten op voor je PE SEH 2019 in categorie A.

Stap 1/3

Opleiding kiezen

Je bestelling

Gegevens

Gerelateerde thema's

Voor de Erkend Financieel Adviseur: PE SEH 2019

Het is voor jou als Erkend Financieel Adviseur mogelijk om jouw PE SEH naar eigen inzicht in te vullen. Je hebt zelf de regie over jouw PE. Jaarlijks…

Lees meer