Verkorte leergang FFP (EFA)

Met onze verkorte leergang FFP bieden we jou de unieke gelegenheid om op een efficiënte manier gecertificeerd financieel planner te worden. Deze opleiding is op maat gemaakt voor Erkend Financieel Adviseurs aangesloten bij Stichting Erkend Hypotheekadviseurs (SEH) en geaccrediteerd door zowel SEH als Federatie Financiële Planning (FFP).

Als financieel planner wijs je jouw klanten de weg in de complexe financiële wereld van vandaag. Dit vraagt om een hoog gekwalificeerde adviseur die als vertrouwenspersoon in staat is zijn klanten in samenhang te adviseren over alle belangrijke life-events. Wil jij die adviseur zijn, dan is de verkorte leergang FFP iets voor jou! Hierin leer je hoe je financiële planning kunt integreren in het advies aan nieuwe en bestaande klanten.


 • Doelgerichte voorbereiding op FFP-examens
 • Topdocenten uit de praktijk
 • Toegesneden op Erkend Financieel Adviseurs (SEH)
Contactdagen
7 dagen
Studiebelasting
230 uur
Prijs
€ 1.995

Inhoud van de opleiding

Let op: om de Verkorte Leergang FFP te kunnen doorlopen dien je EFA gecertificeerd te zijn. 

Als financieel planner bekijk je bij het opstellen van een financieel plan het complete klantbeeld. Je geeft een advies op maat, persoonlijk en professioneel. Als Erkend Financieel Adviseur ben je al gespecialiseerd in wonen en de financiering daarvan. Door het volgen van de Verkorte leergang FFP bestudeer je ook de DGA, ondernemer en vermogende particulier. Als je toegevoegde waarde wil bieden in de complexe fiscaal juridische situatie waarin deze doelgroep zich bevindt en onderwerpen zoals bedrijfsoverdracht en Estate Planning interessant vindt, dan is de Verkorte leergang FFP iets voor jou.

De opleiding is opgezet conform het examentraject van de FFP.

Programma

De verkorte leergang FFP bestaat uit 7 klassikale dagen die worden verzorgd door topdocenten uit de praktijk. Ter voorbereiding op deze dagen en op het FFP-examen bieden wij je een digitale leeromgeving. De onderwerpen van de contactdagen zijn:

Generiek en familie
Dag 1: Generieke leerdoelen fiscaal/juridisch
Dag 2: Generieke leerdoelen financieel
Dag 3: Life event: samenwonen/trouwen/scheiden
Dag 4: Life event: overlijden en kinderen/vermogensoverdracht

Ondernemer
Dag 5: Life event: starten/groei/krimpen onderneming en verandering rechtsvorm
Dag 6: Life event: overname/staken/fusie

Vaardigheden
Dag 7: Vaardigheidstraining DGA

Benodigd materiaal

Bij deze leergang heb je onderstaand materiaal nodig. Deze materialen kun je meebestellen in het bestelproces.

 • Wettenbundel 'Wetteksten Financiële Dienstverlening'
 • Kleine Gids
 • Fiscaal Memo
 • Financiële calculator

PE-punten

Het volgen van de verkorte leergang FFP levert je de volgende PE-punten op:

 • SEH: 12 punten PE SEH 2019 categorie A (minimaal 3 contactdagen aanwezig zijn).
 • RB: 17 PE-punten fiscaal en 25 PE-punten niet-fiscaal (alle contactdagen aanwezig).

De PE SEH- en PE RB-punten melden wij op verzoek aan. Geef dit aan op de presentielijst of stuur een verzoek naar contact@dukers-baelemans.nl o.v.v. je SEH en/of RB-nummer.

FFP-examen

Na het volgen van dag 1 t/m 7 van de leergang FFP ontvang je van Dukers & Baelemans op aanvraag het certificaat ‘Financieel Planner’. Wil je jezelf als financieel planner laten certificeren door de Stichting Certificering Federatie Financieel Planners? Dan dien je het FFP-examen te behalen. Dit examen bestaat uit een theorie-examen (meerkeuze) en een praktijkexamen (casus en mondeling assessment).

Vanaf eind 2019 vernieuwt de FFP de opzet van haar examens voor toetreding tot gecertificeerd financieel planner. In de overgangsperiode biedt de FFP examens ‘oude stijl’ en examens ‘nieuwe stijl’ aan. Heb je nog géén onderdelen van het FFP examen gehaald? Dan schrijf je je in voor het examen 'nieuwe stijl'. Heb je wel al één of meer deelcertificaten van het FFP-examen behaald, dan schrijf je je in voor de andere meerkeuzetoetsen en/of het praktijkexamen 'oude stijl'.

Let op: behaalde onderdelen van het examen ‘oude stijl’ geven géén vrijstelling voor onderdelen van het examen ‘nieuwe stijl’ en andersom. De meerkeuzetoetsen ‘oude stijl’ kun je afleggen tot uiterlijk 1 mei 2020. Het laatste praktijkexamen ‘oude stijl’ vindt plaats in november 2020. Dit is tevens de laatste herkansingsmogelijkheid. Als je hierna onderdelen van het examen ‘oude stijl’ nog niet hebt behaald, vervallen je reeds behaalde certificaten oude stijl.

Op de website van de FFP vind je alle informatie over het examen 'oude stijl' en het examen 'nieuwe stijl'.

De prijs van de Leergang FFP is exclusief de kosten voor het examen die je aan de FFP voldoet. Het theorie-examen ‘oude stijl’ bestaat uit drie meerkeuzetoetsen die elk € 332,75 (incl. BTW) kosten. Het praktijkexamen ‘oude stijl’ kost € 843,37 (incl. BTW). Het theorie-examen ‘nieuwe stijl’ omvat één meerkeuzetoets en kost € 280 (incl. BTW). Het praktijkexamen ‘nieuwe stijl’ € 925 (incl. BTW).

Bij deze opleiding ontvang je:

 • 7 contactdagen
 • Alle benodigde syllabi (digitaal)
 • Diagnostische toetsen bij de syllabi
 • Digitale leeromgeving
 • Examenoefensite met meerkeuze vragen
Stap 1/3

Opleiding kiezen

Je bestelling

Gegevens

Gerelateerde thema's

Jouw volgende stap

De verhouding tussen klant en dienstverlener is de afgelopen jaren op z’n kop gezet. Door de toegenomen toegankelijkheid van informatie zijn mensen be…

Lees meer