Veelgestelde vragen

Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen. Ze zijn ingedeeld in drie onderwerpen:

  • Algemeen
  • Wft Vakbekwaamheid
  • Problemen bij inloggen

Kies het onderwerp dat past bij je vraag en bekijk vervolgens of jouw vraag in de lijst staat.

Algemeen

Data en locaties

Cursusadministratie

Betalingen

Verzetten/annuleren


Lesmateriaal

PE-trainingen

Leergangen

Klachten/opmerkingen

 

Wft Vakbekwaamheid

Onderwerp

Vraag

Wft

PE

Permanente Educatie vs Permanent Actuel

  Overzicht handige begrippen Wft/PE

Problemen bij inloggen

Onderwerp

Vraag

Opleidingsportaal
Algemeen

Antwoorden

Algemeen

Data en locaties

Waar vind ik de beschikbare data en vervolgdata op de website?
De beschikbare data en vervolgdata vind je per opleiding onderaan de inschrijfpagina. Eerst maak je een keuze voor de gewenste locatie, vervolgens worden de beschikbare startdata en vervolgdata getoond.

Er zijn geen data beschikbaar voor opleiding van mijn keuze.
Wanneer er geen datum staat vermeld in het inschrijfformulier, dan zijn de groepen volgeboekt en wellicht opnieuw aangevraagd. In dit geval kun je informeren bij het Opleidingscentrum wanneer de eerstvolgende mogelijkheid is om de cursus te volgen. Je bereikt het Opleidingscentrum via e-mail: contact@dukers-baelemans.nl of tel. 088-8288788.

Is de opleidingslocatie goed bereikbaar met het openbaar vervoer?
Wij proberen bij het reserveren van een locatie zoveel mogelijk rekening te houden met een goede bereikbaarheid, zowel met het openbaar vervoer als per auto.

Cursusadministratie

Wanneer start mijn training?
Informatie over de startdata en -tijden van jouw training kun je terugvinden in onze bevestiging. Bij inschrijving via onze website ontvang je automatisch een voorlopige bevestiging. Uiterlijk 4 weken voor aanvang van de training wordt vastgesteld of de training door gaat en ontvang je van ons een definitieve bevestiging. Voor Wft/PE examentraining en examen op één dag geldt een termijn van 2 weken voor aanvang van de cursusdag.

Ik ben mijn bevestiging kwijt, wat moet ik doen?
Indien je een mail stuurt naar contact@dukers-baelemans.nl met vermelding om welke training het gaat, sturen wij je binnen 2 werkdagen een nieuwe bevestiging.

Hoe kan ik meerdere personen tegelijk inschrijven?
Om meerdere personen tegelijk in te schrijven kan je contact met ons opnemen via 088-8288788

Betalingen

Kan ik mijn opleiding gespreid betalen?
Wij bieden de mogelijkheid je opleiding gespreid te betalen bij een bedrag boven € 1.000,-. We spreiden de betalingen over de periode van de opleiding. We hanteren hierbij een maandelijkse betalingstermijn. Bij gespreid betalen geldt een opslag van 8%. Wil je gebruikmaken van deze mogelijkheid, geef dit dan aan bij het Opleidingscentrum.

Hoe ontvang ik mijn werkgeverscode?
Wanneer je niet beschikt over een werkgeverscode, kan je deze bij je eigen organisatie opvragen.
Let op, deze code zal er alleen zijn indien jouw organisatie een contract met Dukers & Baelemans heeft.
Wanneer je deze code ontvangt, kan je deze invoeren en wordt de factuur automatisch naar jouw werkgever gestuurd. Als er geen code beschikbaar is vanuit jouw werkgever, dien jij zelf de factuur te voldoen en eventueel te declareren bij jouw werkgever.
Als jouw werkgever geïnteresseerd is om over een code in gesprek te gaan, dan kan deze contact met ons opnemen.

Verzetten/annuleren

Is het mogelijk om een cursusdag te verzetten?
Vaak is het mogelijk om een cursusdag op een andere datum of locatie in te halen. Stuur hiervoor jouw verzoek naar contact@dukers-baelemans.nl. Wij bekijken dan de mogelijkheden en sturen je deze zo spoedig mogelijk per mail toe, zodat je kunt bekijken welke optie het beste schikt. Voor het verplaatsen van een cursusdag brengen wij kosten in rekening conform onze Algemene Voorwaarden.

Wat zijn de gevolgen als ik een trainingsdag moet annuleren?
Wanneer je een losse cursusdag annuleert, zoals bijvoorbeeld een PE bijeenkomst, zijn hier kosten aan verbonden conform onze Algemene Voorwaarden. Wanneer je niet aanwezig kunt zijn op één van de contactdagen van een leergang, kun je deze tegen administratie- en accommodatiekosten verzetten. Indien je de dag niet wenst in te halen, mailen we je het dagmateriaal na afloop van de cursusdag.

Retourrecht
Bij verkoop op afstand geldt voor de consument een bedenktermijn van 14 dagen. Wanneer je tijdens deze 14 dagen het product wilt retourneren kan je een e-mail sturen naar contact@dukers-baelemans.nl

Lesmateriaal

Wanneer ontvang ik mijn lesmateriaal?
We versturen het lesmateriaal voor een leergang op het moment dat de factuur voor deze opleiding is betaald. De inloggegevens voor een zelfstudiepakket ontvang je 2 à 3 dagen na verwerking van jouw inschrijving.

Is het mogelijk om de bevestiging en het lesmateriaal eerder te ontvangen?
Dit is afhankelijk van het aantal deelnemers dat in de groep zit. Wanneer een PE bijeenkomst eerder het maximaal aantal deelnemers heeft bereikt dan 4 weken voor de cursusdag of een Leergang eerder vol zit dan 6 weken voor de cursusdag, bevestigen we de groep eerder en ontvang je ook de factuur eerder. Wanneer een groep niet eerder het maximaal aantal deelnemers heeft bereikt, kunnen we de bevestiging niet eerder versturen.

Wat moet ik voorbereiden voor mijn opleidingsdag?
Voor de PE ontvang je 4 weken voor de cursusdag een bevestiging. In deze bevestiging staat of je iets moet voorbereiden voor de contactdag. Bij de leergangen ontvang je bij het studiemateriaal een studiewijzer waarin staat wat je voor welke dag moet voorbereiden.

Kan ik via Dukers & Baelemans een wettekstenbundel of financieel memo bestellen?
Wij bieden geen losse verkoop aan van studiemateriaal. Uiteraard bieden we deze materialen wel aan bij het volgen van een Leergang of Zelfstudie (check de cursusinformatie op onze website om te zien welk studiemateriaal is inbegrepen).

PE-trainingen

Wanneer moet ik welke PE gaan volgen?
Dit is afhankelijk van jouw diploma's en de registers waarbij je bent aangesloten. Voor een studieadvies op maat kun je contact opnemen met het Opleidingscentrum.

Ik krijg bericht van …. dat mijn PE-punten nog niet zijn aangemeld. Ik heb mijn cursus bij jullie gevolgd. Wat moet ik doen?
Wanneer je bericht krijgt van een stichting/federatie dat jouw punten niet zijn aangemeld, stuur dan een e-mail naar contact@dukers-baelemans.nl. Wij melden jouw punten dan opnieuw aan.

Leergangen

Zijn de prijzen voor de Leergangen inclusief het examen?
De prijzen zijn exclusief het examen tenzij anders vermeld.

Wanneer is het examen voor RFEA Particulier?
De examens worden georganiseerd door Fontys Hogescholen. Wanneer je bij ons de leergang RFEA hebt gevolgd ontvang je van ons een inschrijfformulier voor het examen. Klik hier voor meer informatie en de data voor het examen RFEA Particulier.

Wanneer is het examen voor FFP?
Voor meer informatie en aanmelding verwijzen wij je naar de website van Cito.

Klachten/opmerkingen

Ik heb een opmerking/klacht, waar kan ik terecht?
Heb je een opmerking of klacht over onze dienstverlening? Dan horen wij dat graag. Je kunt jouw opmerking/klacht mailen naar contact@dukers-baelemans.nl. Wij gaan er dan voor je mee aan de slag.

 

Wft Vakbekwaamheid

Wft

Ik wil een beroepskwalificatie behalen, wat moet ik doen?
Wanneer je wilt gaan adviseren, moet je beschikken over een beroepskwalificatie. Door middel van het behalen van één of meerdere Wft-examens kun je het Wft-diploma voor de Wft-beroepskwalificatie behalen. Ga naar onze Wft Vakbekwaamheid themapagina voor meer informatie over het Wft-examen en om te zien welke opleidingen zorgen voor een optimale voorbereiding op het examen.

Kan ik nog een PE-plus examen maken na 1 april 2017?
Je kon tot uiterlijk 1 januari 2017 het PE-plus examen maken. Vanaf 1 april 2017 kun je alleen nog initiële examens maken.

Ik behaal mijn beroepskwalificatie ná 1 april 2017, wanneer start de eerste PE-examenperiode van deze beroepskwalificatie?
De eerste PE-examenperiode is dan van 1 april 2019 tot 1 april 2022. Deze PE-cyclus kent een periode van in totaal 3 jaar.

Ik heb een zelfstudiepakket besteld, maar wil ook nog gebruikmaken van de examentraining, kan dat?
Het is mogelijk om na de aanvraag van een zelfstudiepakket ook een examentraining te boeken. Je kunt je dan inschrijven voor een losse examentraining voor de module van jouw keuze via de website.

Waar boek ik mijn Wft of PE examen?
Je boekt Wft of PE examens eenvoudig via www.eifd.nl.

Ik heb examen gedaan, maar nog geen certificaat ontvangen.
DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) verstrekt het certificaat nadat je geslaagd bent voor een examen. De certificaten worden door DUO verzonden naar het EIFD, vervolgens worden deze gescreend en verstuurd naar jouw privéadres. Dit kan circa 8 weken duren. Heb je na 8 weken nog geen certificaat ontvangen, dan kun je contact opnemen met EIFD.

 

PE

Ik heb mijn Wft diploma voor 1 april 2017 behaald, wanneer start dan de eerste PE periode?
De eerste periode is dan van 1 april 2017 tot 1 april 2019. In deze 2 jaar moet je het verplichte PE-examen behalen.

Wanneer loopt de eerste PE-periode?
De eerste PE-periode loopt van 1 april 2017 tot 1 april 2019..

Kan ik zelf kiezen wanneer ik op PE-examen ga?
Je bent vrij om in de periode tussen 1 april 2017 en 1 april 2019 op PE-examen te gaan voor je beroepskwalificatie.
Dit is een algemene regel. Mogelijk heeft je werkgever specifieke afspraken met je gemaakt over wanneer je het PE-examen moet behalen.

Is er een PE-trainingsdag waarmee ik direct mijn PE-punten kan behalen?
Er is in het nieuwe Wft-stelsel geen PE-trainingsdag waarmee je direct je PE-punten kunt behalen. Je moeteen PE-examen afleggen om je beroepskwalificatie te behouden. Wel kun je een training boeken om je voor te bereiden op het PE-examen. Naast het PE-examen moet je ook gedurende de gehele periode Permanent Actueel te blijven.

Komt er een PE-examentraining, waarna ik direct het PE-examen kan doen?
Om maximale ondersteuning aan cursisten te bieden, organiseren we hotspottrainingen (examentrainingen en examen op één dag) door het hele land. Daarnaast bieden we Videoleren aan. Dit is een online examentraining waarin we via video’s uitleg geven over belangrijke onderwerpen en examenvragen.

Het is me niet gelukt om in de PE- periode het PE- examen met goed gevolg af te leggen. Wat moet ik doen?
Wanneer je bent vergeten om het PE- examen af te leggen, het PE- examen niet hebt behaald of je bent in de PE-periode geen adviserende medewerker, dan heb je de mogelijkheid om na de PE-periode van 1 april 2017 tot 1 april 2019 een bijzonder examen af te leggen. Pas na het behalen van dit bijzonder examen mag je weer klanten adviseren. Na het behalen van dit bijzonder examen start de PE- examenperiode weer op. Je moet dan in de eerstvolgende PE-periode het PE-examen op normale wijze afleggen. Meer over het bijzondere examen zal medio 2018 bekend worden.

Permanente Educatie versus Permanent Actueel

Wat is het verschil tussen Permanente Educatie en Permanent Actueel?
In het huidige Wft Vakbekwaamheidsbouwwerk is naast de introductie van beroepskwalificaties ook de Permanente Educatie (PE) veranderd. Per beroepskwalificatie moeten klantmedewerkers na het behalen van hun nieuwe diploma’s tussen april 2017 en april 2019 een PE-toets doen. Daarnaast moeten alle klantmedewerkers met inhoudelijk klantcontact aantoonbaar op de hoogte zijn van de actualiteiten op hun vakgebied. Dit heet Permanent Actueel.

Veelvoorkomende begrippen Wft/PE

Onderwerp

Omschrijving

Vakbekwaamheidsstelsel

Het vakbekwaamheidsstelsel bestaat uit het behalen van een beroepskwalificatie. Hierna dienen de volgende 2 onderdelen gedaan te worden: de PE-examenverplichting en Permanent Actueel.
Beroepskwalificatie Een beroepskwalificatie is een stapeling van (meerdere) module(s). Zie hiervoor het overzicht van de beroepskwalificaties.

Vakbekwaamheidsbouwwerk

Alle beroepskwalificaties vallen onder het vakbekwaamheidsbouwwerk. Inzichtelijk krijgen in welke modules je dient te behalen om een beroepskwalificatie te halen, klik dan hier.

 

Initiële examens
Je dient één of meer initiële examens met minimaal een score van 68% af te sluiten om een beroepskwalificatie te behalen.
Module Iedere beroepskwalificatie is opgebouwd uit één of meerdere losse modules. Voor elke beroepskwalificatie dien je minimaal in het bezit te zijn van de module Wft Basis.
PE-examen

Eenmaal in het bezit van een beroepskwalificatie dient de kandidaat eenmaal in de drie jaar een PE-examen af te leggen. Door het verlengen van de overgangstermijn is de eerste PE- periode 2 jaar.

PE-termijn De eerste PE-examens kunnen afgelegd worden vanaf 1 april 2017 tot 1 april 2019. Na deze periode volgen er periodes met een termijn van 3 jaar.
Permanent Actueel Naast de PE-examenverplichting dient een adviseur aantoonbaar op de hoogte te zijn binnen een beroepskwalificatie.
PE-plus Gedurende de periode van 1 april 2014 tot 31 december 2016 kon er, indien van toepassing, een PE Plus examen afgelegd worden om een beroepskwalificatie te behalen. Na het behalen van een PE Plus examen en het juist invullen van de Wft Scan ontving je automatisch het diploma voor de beroepskwalificatie. Vanaf 1 januari 2017 kunnen er geen PE Plus examens meer afgelegd worden.
PE

Permanente Educatie

 

Problemen bij inloggen

Opleidingsportaal Hub

Hoe werkt het opleidingsportaal Hub?
Download de werkinstructie

Algemeen

Ik blijf problemen ondervinden bij inloggen op de e-learning. Wat moet ik doen?
Blijf je na bovenstaande tips problemen houden? Maak dan een printscreen van de foutmelding die je krijgt op jouw scherm (via printscreen knop op je toetsenbord) en mail deze naar contact@dukers-baelemans.nl. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Wij zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur via 088-8288788.