Financieel advies voor het MKB

MKB ondernemers hebben te maken met diverse veranderingen die elkaar in hoog tempo opvolgen: nieuwe technologieën, innovatieve business modellen en veranderend consumentengedrag. Daarnaast zien we aan de aanbodzijde een toegenomen diversiteit aan financieringsvormen en -partijen. Dit zorgt ervoor dat de MKB ondernemer behoefte heeft aan een financieel adviseur die niet alleen over de juiste vakinhoudelijke kennis en goede advies- en gespreksvaardigheden beschikt, maar daarnaast ook als regisseur in het belang van de ondernemer op strategisch vlak kritisch meedenkt.

Ben jij een starter in de financiële sector die zich wil focussen op financieel advies voor het MKB? Of ben je reeds werkzaam als particulier of zakelijk adviseur in de bancaire sector, financiële sector of accountancy? Dukers & Baelemans biedt diverse opleidingen op het gebied van financieel advies voor het MKB. Op deze pagina vind je een overzicht van ons aanbod.

Digitale zelfstudiemodules

Basismodules voor (startende) commerciële ondersteuners bedrijfsfinancieringen met een elementaire voorkennis van bedrijfseconomische en juridische basisbegrippen. Na het bestuderen van de digitale zelfstudiemodules ben je een betere gesprekspartner voor de klant en financieringsadviseur. De modules zijn los van elkaar te volgen.

Jaarrekening lezen
Integrale bedrijfsanalyse
Kredietbehoefte en financieringsvormen
Juridische aspecten
Fiscale aspecten
Cashmanagement

Vooropleiding Financieringsadviseur MKB

In een leertraject van zes à zeven maanden leer je de meest relevante kennis op het gebied van bedrijfsfinanciering. Deze praktijkgerichte opleiding bestaat uit zes modules en kent een mix van digitale zelfstudie (voorbereiding), contactdagen (praktijkgerichte casuïstiek) en videofeedbacksessies (borging van het behandelde thema). Na deze opleiding ben je in staat om klanten en financieringsadviseurs te assisteren bij hun financieringsvraagstukken en kun je eventueel doorstromen naar de Post-HBO Financieringsadviseur MKB.

Meer over deze opleiding vind je hier.

Post-HBO Financieringsadviseur MKB

Deze post-HBO opleiding bestaat uit drie modules die over een periode van acht maanden behandeld worden. Bij de post-HBO Financieringsadviseur MKB staan bedrijfsfinancieringen centraal. Je verbetert jouw advies- en gespreksvaardigheden en je leert om met een strategische blik kritische vragen te stellen in het belang van jouw klant. Mix van digitale zelfstudie (voorbereiding), contactdagen (verdieping, koppeling met de praktijk en advies- en gespreksvaardigheden) en huiswerkopdrachten (borging door toepassing kennis en (analyse) vaardigheden op praktijksituaties). 

Instroomvereiste

  • Vooropleiding Financieringsadviseur MKB (alle kennistoetsen van de zelfstudiemodules behaald) òf
  • Het behalen van een instaptoets (90 vragen over de zes thema's benoemd bij de Digitale zelfstudiemodules)

Meer over deze opleiding vind je hier.

Post-HBO Financieel Advies MKB

In een leertraject van 12 maanden maak je door het volgen van deze praktijkgerichte post-HBO opleiding een kwaliteitsslag als adviseur in het MKB. Geschikt voor particuliere en zakelijke adviseurs in de bancaire sector, financiële sector en accountancy. De opleiding is ontwikkeld i.s.m. met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en is gericht op de ondernemer in privé/DGA én zijn onderneming. Na het afronden van deze opleiding ben je in staat om een helder advies te geven over de te nemen stappen binnen de onderneming om zowel de zakelijke als privé doelstellingen te realiseren. Hiervoor is strategisch inzicht en kennis van financiële planning en zakelijk advies nodig. Door het inzetten van deze drie vakgebieden, ben je in staat de ondernemer en het bedrijf van een totaaladvies te voorzien.

Instroomvereisten

  • HBO Bachelor diploma (bijvoorbeeld Financial Services Management, Accountancy, Bedrijfseconomie, Small Business & Retail Management of Commerciële economie)
  • Minimaal 3 jaar werkervaring als financieel adviseur in de financiële of zakelijke dienstverlening
  • Een intakegesprek kan deel uitmaken van de aanmeldprocedure

Meer over deze opleiding vind je hier of bekijk dit filmpje.

Masterclasses

Eendaagse trainingen over relevante en actuele onderwerpen. Van kennis- naar toepassingsniveau: blended aanpak tussen digitale leeromgeving en contactdagen.

Masterclass Vaststellen zakelijk inkomen
Masterclass Business Model Canvas
Masterclass Borgstelling MKB-kredieten

Gerelateerde artikelen

Business Model Canvas: tool voor een MKB in transitie

Lees meer

Juridische aspecten bij bedrijfsopvolging

Lees meer

Post-HBO Financieel Advies MKB: ‘Je leert vooral door het te doen’

Lees meer