Wft vakbekwaamheid

Mensen helpen om goede financiële beslissingen te nemen, daar draait het om als je financieel professional bent. Met je vakkennis en een dosis gezond verstand bescherm je het financiële welzijn van consumenten, bedrijven en organisaties. Een mooi beginsel, dat ook is vastgelegd in de wet: de Wet op het financieel toezicht (Wft). Op deze pagina lees je alles over de eisen die in de wet gesteld worden aan financieel professionals en het vakbekwaamheidsstelsel dat eruit voortvloeit.

Wettelijke vakbekwaamheid: de basics

Als je als financieel professional contact hebt met klanten moet je voldoen aan vakbekwaamheidseisen. De overheid heeft bepaald wat de minimale eisen zijn waaraan je moet voldoen. De eisen die gelden zijn afhankelijk van bij welk soort onderneming je werkt. Er gelden verschillende eisen voor verschillende soorten financiële ondernemingen. Voor financiële dienstverleners, die adviseren en bemiddelen in verzekeringen en financieringen, gelden andere regels dan bij beleggingsondernemingen, die beleggingsdiensten en -activiteiten verrichten. Daarnaast zijn er verschillende eisen voor het soort werk dat je doet. Als je bijvoorbeeld alleen informerend klantcontact uitvoert gelden andere eisen dan wanneer je financiële adviezen verstrekt aan klanten. 

De verschillen voor ondernemingen komen voort uit de samenloop van wetgeving die in Nederland is opgesteld en wetgeving die vanuit Europese regels is ontstaan. De gedachte komt echter overeen: iedereen met inhoudelijk klantcontact moet (aantoonbaar) vakbekwaam zijn én blijven.

Het vakbekwaamheidsbouwwerk

Laten we het vakbekwaamheidsbouwwerk van de financieel dienstverlener (verzekeren en financieren) eens nader bekijken. Dit bouwwerk bestaat uit een aantal beroepskwalificaties. Iedere beroepskwalificatie bestaat uit een of meerdere modules.

Bekijk de opbouw van het Wft-vakbekwaamheidsbouwwerk

Diplomaplicht

Voor adviseurs gelden uitgebreidere eisen dan voor informerende medewerkers. Als je adviseert moet je over het diploma van de gehele beroepskwalificatie beschikken. Dit diploma moet je daarnaast om de drie jaar onderhouden met permanente educatie (PE)-examens. Informerende medewerkers kunnen hun vakbekwaamheid ook op andere manieren aantonen, bijvoorbeeld via interne opleidingen. Voor beide geldt dat men de benodigde vakbekwaamheid permanent moet bijhouden. Voor alles geldt dat de onderneming verantwoordelijk is voor de vakbekwaamheid van haar medewerkers.

Wft & PE checker: in 3 stappen een studieadvies

Wil jij weten welke examens je vóór 01-04-2019 moet behalen om jouw huidige beroepskwalificaties (en dus jouw adviesbevoegdheid) te behouden? Met de gratis online tool Wft & PE checker ontvang je in slechts drie stappen een persoonlijk studieadvies. Meer informatie lees je hier.

MiFID II vakbekwaamheid

Voor beleggen (buiten hypotheek- en verzekeringsoplossingen) is geen apart vakbekwaamheidsbouwwerk ontwikkeld. De wetgever heeft dit bouwwerk als zogenaamde open norm omschreven. Dit betekent dat je niet over een specifiek omschreven diploma hoeft te beschikken, maar wel aantoonbaar vakbekwaam moet zijn op het gebied waarop je diensten verleent.

Doorontwikkelen voor toekomstbestendigheid

Het financiële vakgebied is continu in beweging. Als financieel professional kun je hierop meebewegen en voorbereiden. Om toekomstbestendig te blijven is inhoudelijke verbreding en verdieping noodzakelijk.

Toekomstbestendigheid vertaalt zich naar innovatie en een bredere klantbediening en dienstverlening. Hieruit ontstaat de behoefte van financiële professionals om door te pakken op andere beroepskwalificaties. Dit naast het opdoen van extra vaardigheden in het bouwen van klantrelatie en inzetten van digitale kanalen. Kortom: je gaat routes uitstippelen voor verdere vakmanschapsontwikkeling. 

Voorbeelden:

  • Ik wil met een integralere kijk adviseren, daarvoor ga ik nu de module Wft Pensioen doen. 
  • Ik adviseer tot nu toe in particuliere schadeverzekeringen. Ik kan mijn klanten door vormen van digitalisering nog beter en sneller ondersteunen. Aangezien dit minder tijd van mij vraagt, kan ik me verbreden naar de zakelijk klant. Dus ik start met Wft Schade zakelijk. 
  • Als verzekeringsadviseur is stilstand achteruitgang, dus kies ik ervoor om me te verbreden met de module Inkomen. Hierna ga ik me richten op het risico-adviseren. 
  • Ik wil gaan doorgroeien naar FFP. Als erkend hypotheekadviseur/financieel adviseur grijp ik nu de kans om meteen de verkorte route naar FFP te volgen. Nu zit ik er nog lekker in.

Zoals je ziet worden er veel extra Wft modules gevolgd om toekomstbestendig te blijven. Natuurlijk kun je ook doorpakken naar keurmerk opleidingen zoals Erkend Financieel Adviseur, Financiële Planning, Vermogensplanning en Zakelijk Financieren. Ook met Post HBO accreditatie.

Meer informatie? 

Voor meer informatie raadpleeg de Veelgestelde vragen. Je kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen via contact@dukers-baelemans.nl of 088 - 82 88 788 (maandag t/m vrijdag van 8.00-17.00 uur).

Gerelateerde artikelen

Laat je Wft adviesbevoegdheid niet verlopen: 4 redenen waarom je nú in actie moet komen!

Lees meer

Wft & PE checker: in drie stappen een studieadvies

Lees meer

Gratis Wft en PE oefenexamens 2018

Lees meer