1. Home
  2. Thema's
  3. Wettelijke vakbekwaamheid

Wettelijke vakbekwaamheid

Mensen helpen om goede financiële beslissingen te nemen, daar draait het om als je financieel professional bent. Met je vakkennis en een dosis gezond verstand bescherm je het financiële welzijn van consumenten, bedrijven en organisaties. Een mooi beginsel, dat ook is vastgelegd in de wet: de Wet op het financieel toezicht (Wft).

Op deze pagina lees je alles over de eisen die in de wet gesteld worden aan financieel professionals en het vakbekwaamheidsstelsel dat eruit voortvloeit.

Wettelijke vakbekwaamheid: de basics

Als je als financieel professional contact hebt met klanten moet je voldoen aan de wettelijke vakbekwaamheidseisen. De eisen die gelden, zijn afhankelijk van bij welk soort onderneming je werkt. Voor financiële dienstverleners, die adviseren en bemiddelen in verzekeringen en financieringen, gelden andere regels dan bij beleggingsondernemingen, die beleggingsdiensten en -activiteiten verrichten. Daarnaast zijn er verschillende eisen voor het soort werk dat je doet. Als je bijvoorbeeld alleen informerend klantcontact uitvoert gelden andere eisen dan wanneer je financiële adviezen verstrekt aan klanten. 

De verschillen voor ondernemingen komen voort uit de samenloop van wetgeving die in Nederland is opgesteld en wetgeving die vanuit Europese regels is ontstaan. De gedachte komt echter overeen: iedereen met inhoudelijk klantcontact moet (aantoonbaar) vakbekwaam zijn én blijven.

Diplomaplicht

Voor adviseurs gelden uitgebreidere eisen dan voor informerende medewerkers. Als je adviseert, moet je over het diploma van de gehele beroepskwalificatie beschikken. Dit diploma moet je daarnaast om de drie jaar onderhouden met permanente educatie (PE)-examens. Informerende medewerkers kunnen hun vakbekwaamheid ook op andere manieren aantonen, bijvoorbeeld via interne opleidingen. In beide gevallen geldt dat je de benodigde vakbekwaamheid permanent moet bijhouden. De onderneming is in alle gevallen verantwoordelijk voor de vakbekwaamheid van haar medewerkers.

Het vakbekwaamheidsbouwwerk

Laten we het vakbekwaamheidsbouwwerk van de financieel dienstverlener eens nader bekijken. Dit bouwwerk bestaat uit een aantal beroepskwalificaties. Iedere beroepskwalificatie bestaat uit 1 of meerdere Wft modules. Door alle Wft modules van een bepaalde beroepskwalificatie te behalen, verkrijg je adviesbevoegdheid op het desbetreffende gebied. Bijvoorbeeld: als je het Wft Basis examen en het Wft Consumptief Krediet examen behaalt, beschik je over de beroepskwalificatie Adviseur Consumptief krediet en mag je adviseren over consumptieve kredieten.

Vakbekwaamheid voor beleggen

Voor beleggen (buiten hypotheek- en verzekeringsoplossingen) is geen diplomastelsel verplicht gesteld. De wetgever heeft dit als zogenaamde open norm omschreven. Er zijn eindtermen beschreven waarop een professional vakbekwaam dient te zijn. In de markt en door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) wordt een DSI registratie als een passende kwalificatie gezien, waarmee je aantoonbaar bekwaam bent voor het gebied waarop je beleggingsdiensten verleent. Dukers & Baelemans biedt hiervoor 3 MiFID opleidingen en examens aan.

Iedere financiële professional die klanten op het gebied van beleggen informeert of adviseert en zijn/haar vakbekwaamheid aantoont middels een registratie bij DSI, moet vanaf 1 januari 2020 voldoen aan de nieuwe eisen van DSI met betrekking tot het aantonen van je permanente vakbekwaamheid. Dukers & Baelemans biedt hiervoor Permanent vakbekwaam MiFID II/ESMA aan. Hiermee krijg je periodiek relevante artikelen en actualiteiten op jouw vakgebied aangeboden in een digitale leeromgeving. Hiermee ben je niet alleen continu up-to-date maar kun je ook de vereiste permanente vakbekwaamheid aantonen voor het behoud van jouw DSI-certificering.

Wft & PE checker: in 3 stappen een studieadvies

Wil jij weten welke (Wft) PE examens je vóór 01-04-2025 moet behalen om jouw huidige beroepskwalificaties (en dus jouw adviesbevoegdheid) te behouden? Met de gratis online tool Wft & PE checker ontvang je in slechts drie stappen een persoonlijk studieadvies.

 
Wijzigingen overgang naar nieuwe Wft termijn en PE periode

Overgang naar Wft 2023

Op 1 april 2023 wijzigen de Wft examens. Vanaf deze datum toetsen de examens de nieuwe actualiteiten, cijfers en wet- en regelgeving.  Wij passen onze lesstof in de digitale leeromgeving hierop aan. Heb je een actieve inschrijving voor een Wft zelfstudie, dan krijg je per 1 april 2023 automatisch toegang tot deze nieuwe lesstof.

Wft PE periode 2022-2025

De nieuwe PE periode start per 1 april 2022 en loopt tot 31 maart 2025. Om ook na deze periode je adviesbevoegdheid te behouden, moet je in deze periode het PE examen met succes afleggen.

Per 1 april 2023 wordt de inhoud van de PE examens geactualiseerd. Vanaf deze datum toetsen de PE examens de actualiteiten van 2020, 2021 en 2022. Wij passen onze lesstof in de digitale leeromgeving hierop aan. Heb je een actieve inschrijving voor een PE zelfstudie, dan krijg je per 1 april 2023 automatisch toegang tot deze nieuwe lesstof.

Op onze servicepagina vind je de veelgestelde vragen onder het kopje “overgang naar Wft (PE) 2023”.

Doorontwikkelen voor toekomstbestendigheid

Het financiële vakgebied is continu in beweging. Om toekomstbestendig te blijven, is inhoudelijke verbreding en verdieping belangrijk. Om je klanten breder te kunnen adviseren, kun je 1 of meerdere extra Wft beroepskwalificaties behalen. Daarnaast is het uiteraard ook mogelijk om je kennis te verdiepen en verbreden met diverse andere (keurmerk) opleidingen zoals bijvoorbeeld Erkend Financieel Adviseur (SEH), Financiële Planning (FFP), Vermogensplanning of Echtscheidingsadvies (RFEA). Daarnaast biedt Dukers & Baelemans ook twee Post HBO opleidingen op het gebied van zakelijk advies en diverse masterclasses aan. Ons volledige opleidingsaanbod vind je hier.

Meer informatie? 

Onze collega's van de Cursistendesk staan je graag te woord. Zij zijn bereikbaar via contact@dukers-baelemans.nl of 088 - 82 88 788 (maandag t/m vrijdag van 8.00-17.00 uur) of WhatsApp 06 - 55 33 22 88 (maandag tot en met vrijdag van 8.00-16.00 uur en zaterdag van 10.00-14.00 uur.

Delen: