Wft vakbekwaamheid

Mensen helpen om goede financiële beslissingen te nemen, daar draait het om als je financieel professional bent. Met je vakkennis en een dosis gezond verstand bescherm je het financiële welzijn van consumenten, bedrijven en organisaties. Een mooi beginsel, dat ook is vastgelegd in de wet: de Wet op het financieel toezicht (Wft). Op deze pagina lees je alles over de eisen die in de wet gesteld worden aan financieel professionals en het vakbekwaamheidsstelsel dat eruit voortvloeit.

Wettelijke vakbekwaamheid: de basics

Als je als financieel professional contact hebt met klanten moet je voldoen aan vakbekwaamheidseisen. De overheid heeft bepaald wat de minimale eisen zijn waaraan je moet voldoen. De eisen die gelden zijn afhankelijk van bij welk soort onderneming je werkt. Er gelden verschillende eisen voor verschillende soorten financiële ondernemingen. Voor financiële dienstverleners, die adviseren en bemiddelen in verzekeringen en financieringen, gelden andere regels dan bij beleggingsondernemingen, die beleggingsdiensten en -activiteiten verrichten. Daarnaast zijn er verschillende eisen voor het soort werk dat je doet. Als je bijvoorbeeld alleen informerend klantcontact uitvoert gelden andere eisen dan wanneer je financiële adviezen verstrekt aan klanten. 

De verschillen voor ondernemingen komen voort uit de samenloop van wetgeving die in Nederland is opgesteld en wetgeving die vanuit Europese regels is ontstaan. De gedachte komt echter overeen: iedereen met inhoudelijk klantcontact moet (aantoonbaar) vakbekwaam zijn én blijven.

Diplomaplicht

Voor adviseurs gelden uitgebreidere eisen dan voor informerende medewerkers. Als je adviseert moet je over het diploma van de gehele beroepskwalificatie beschikken. Dit diploma moet je daarnaast om de drie jaar onderhouden met permanente educatie (PE)-examens. Informerende medewerkers kunnen hun vakbekwaamheid ook op andere manieren aantonen, bijvoorbeeld via interne opleidingen. Voor beide geldt dat men de benodigde vakbekwaamheid permanent moet bijhouden. Voor alles geldt dat de onderneming verantwoordelijk is voor de vakbekwaamheid van haar medewerkers.

Het vakbekwaamheidsbouwwerk

Laten we het vakbekwaamheidsbouwwerk van de financieel dienstverlener (verzekeren en financieren) eens nader bekijken. Dit bouwwerk bestaat uit een aantal beroepskwalificaties. Iedere beroepskwalificatie bestaat uit een of meerdere modules.

Bekijk de opbouw van het Wft-vakbekwaamheidsbouwwerk

Vakbekwaamheid voor beleggen

Voor beleggen (buiten hypotheek- en verzekeringsoplossingen) is geen diplomastelsel verplicht gesteld. De wetgever heeft dit als zogenaamde open norm omschreven. Er zijn wel eindtermen beschreven waarop een professional vakbekwaam dient te zijn. In de markt en door AFM wordt DSI registratie als een passende kwalificatie gezien, waarmee je aantoonbaar bekwaam bent op het gebied waarop je beleggingsdiensten verleent. Dukers & Baelemans biedt hiervoor drie MiFID opleidingen en examens aan.

Wft & PE checker: in 3 stappen een studieadvies

Wil jij weten welke (Wft) PE examens je vóór 01-04-2022 moet behalen om jouw huidige beroepskwalificaties (en dus jouw adviesbevoegdheid) te behouden? Met de gratis online tool Wft & PE checker ontvang je in slechts drie stappen een persoonlijk studieadvies.

Doorontwikkelen voor toekomstbestendigheid

Het financiële vakgebied is continu in beweging. Om toekomstbestendig te blijven, is inhoudelijke verbreding en verdieping belangrijk. Om je klanten breder te kunnen adviseren, kun je een of meerdere extra Wft beroepskwalificaties behalen. Daarnaast is het uiteraard ook mogelijk om je kennis te verdiepen en verbreden met diverse andere (keurmerk) opleidingen zoals bijvoorbeeld Erkend Financieel Adviseur (SEH), Financiële Planning (FFP), Vermogensplanning of Echtscheidingsadvies (RFEA). Daarnaast bied Dukers & Baelemans ook twee Post HBO opleidingen op het gebied van zakelijk advies en diverse masterclasses aan. ons volledige opleidingsaanbod vind je hier.

Meer informatie? 

Voor meer informatie raadpleeg de Veelgestelde vragen. Je kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen via contact@dukers-baelemans.nl of 088 - 82 88 788 (maandag t/m vrijdag van 8.00-17.00 uur).

Gerelateerde artikelen

Wft diploma of Wft (PE) certificaat kwijt?

Lees meer

Wft & PE checker vernieuwd

Lees meer

Gratis Wft en PE oefenexamens 2019

Lees meer