FAQ   |   Dukers en Baelemans - Opleidingen voor financiële dienstverleners
Meest gestelde vragen met antwoorden over het vakbekwaamheidsstelsel

Vanaf 1 januari 2014 dienen alle adviseurs in het nieuwe vakbekwaamheidsstelsel te beschikken over een geldig diploma van een beroepskwalificatie. Daarnaast dienen alle financiële dienstverleners hun vakbekwaamheid te onderhouden.

Veel voorkomende begrippen

Onderwerp

Omschrijving

Vakbekwaamheidsstelsel

Het vakbekwaamheidsstelsel bestaat uit het behalen van een beroepskwalificatie. Hierna dienen de volgende twee onderdelen gedaan te worden, namelijk de PE-examenverplichting en Permanent Actueel.
Beroepskwalificatie Een beroepskwalificatie is een stapeling van (meerdere) module(s). Zie hiervoor het overzicht van de beroepskwalificaties.

Vakbekwaamheidsbouwwerk

Alle beroepskwalificaties vallen onder het vakbekwaamheidsbouwwerk. Inzichtelijk krijgen in welke modules je dient te behalen om een beroepskwalificatie te halen, klik dan hier.

Initiële examens
Eén of meer initiële examens dienen met minimaal een score van 68% afgesloten te worden voor het kunnen behalen van een beroepskwalificatie.
Module Iedere beroepskwalificatie is opgebouwd uit één of meerdere losse modules. Voor elke beroepskwalificatie dient u minimaal in het bezit te zijn van de module Wft Basis.
PE-examen

Eenmaal in het bezit van een beroepskwalificatie dient de kandidaat eenmaal in de drie jaar een PE-examen af te leggen. Door het verlengen van de overgangstermijn is de eerste PE- periode twee jaar.

PE-termijn
De eerste PE-examens kunnen afgelegd worden vanaf 1 april 2017 tot 1 april 2019. Na deze periode volgen er periodes met een termijn van drie jaar.
Permanent Actueel
Naast de PE-examenverplichting dient een adviseur aantoonbaar op de hoogte te zijn binnen een beroepskwalificatie.
PE-plus
Gedurende de periode van 1 april 2014 tot 31 december 2016 kon er, indien mogelijk, een PE PLUS examen afgelegd worden om een beroepskwalificatie te behalen. Vanaf 1 januari 2017 kunnen er geen PE PLUS examens meer afgelegd worden. Na het behalen van een PE Plus examen en het juist invullen van de Wft Scan ontving je automatisch het diploma voor de beroepskwalificatie.
PE

Permanente Educatie


Wft

Ik wil een beroepskwalificatie behalen, wat moet ik doen?
Wanneer u wilt gaan adviseren, dient u te beschikken over een beroepskwalificatie. Door middel van het behalen van één of meerdere Wft-examens kunt u het Wft-diploma voor de Wft-beroepskwalificatie behalen. Ga naar onze Wft pagina voor meer informatie over het Wft-examen en met welke opleidingen u zich optimaal voor kunt bereiden.

Ik doe mijn Wft examen voor 1 april 2017, moet ik dan de PE actualiteiten bestuderen?
Nee, u hoeft geen PE-actualiteiten 2017 te bestuderen. Het examen wordt afgenomen op basis van de leerstof o.b.v. wet- en regelgeving 2016.

Ik behaal mijn Wft diploma voor 1 april 2017, wanneer start dan de eerste PE periode?
De eerste periode is dan van 1 april 2017 tot 1 april 2019. In deze 2 jaar dient u het verplichte PE-examen te behalen.

Kan ik nog een PE PLUS examen maken voor 1 april 2017?
U kon tot uiterlijk 1 januari 2017 het PE PLUS examen maken. Vanaf 1 april 2017 kunt u alleen nog initiële examens maken.

Ik doe mijn Wft examen ná 1 april 2017, moet ik dan mijn PE actualiteiten 2017 bestuderen?
Ja, u dient de PE actualiteiten 2017 te bestuderen. Deze zijn beschikbaar in de leeromgeving vanaf medio februari. Het examen wordt afgenomen op basis van de leerstof wet- en regelgeving 2017.

Ik behaal mijn beroepskwalificatie ná 1 april 2017, wanneer start de eerste PE-examenperiode van deze beroepskwalificatie?
De eerste PE-examenperiode is dan van 1 april 2019 tot 1 april 2022. Deze PE-cyclus kent een periode van in totaal 3 jaar.


PE 

Vanaf wanneer kan ik PE-examens maken?
Vanaf 1 april 2017 (tot 1 april 2019) kunt u de PE-examens maken. Het digitaal zelfstudiepakket ter voorbereiding hierop is vanaf medio april 2017 bij Dukers & Baelemans beschikbaar.

Kan ik zelf kiezen wanneer ik op PE-examen ga?
U bent vrij om in de periode tussen 1 april 2017 en 1 april 2019 op PE-examen te gaan voor uw beroepskwalificatie.
Bovenstaand is een algemene regel. Mogelijk heeft uw werkgever specifieke afspraken met u gemaakt over wanneer u het PE-examen moet behalen.

Is er een PE-trainingsdag waarmee ik direct mijn PE-punten kan behalen?
Er is in het nieuwe Wft-stelsel geen PE-trainingsdag. U dient het PE-examen voor de beroepskwalificatie af te leggen om zo te kunnen voldoen aan uw PE-examenverplichting. Naast het PE-examen dient u ook gedurende de gehele periode Permanent Actueel te blijven.

Komt er een PE-examentraining, waarna ik direct het PE-examen kan doen?

Om maximale ondersteuning te bieden, wordt er vanaf medio mei 2017 een PE-examentraining aangeboden. Houd daarvoor de website in de gaten.

Het is me niet gelukt om in de PE- periode het PE- examen met goed gevolg af te leggen. Wat moet ik doen?
Wanneer u vergeet om het PE- examen af te leggen, u hebt het PE- examen niet behaald of u bent in de PE-periode geen adviserende medewerker dan heeft u de mogelijkheid om na de PE-periode van 1 april 2017 tot 1 april 2019 een bijzonder examen af te leggen. Pas na het behalen van dit bijzonder examen mag u weer klanten adviseren. Na het behalen van dit bijzonder examen start de PE- examenperiode weer voor u op. U dient in de eerst volgende gelegen PE-periode het PE-examen op normale wijze af te leggen. Meer over het bijzondere examen zal medio 2018 bekend worden.


Permanente Educatie versus Permanent Actueel

Wat is het verschil tussen Permanente Educatie en Permanent Actueel?
In het huidige Wft Vakbekwaamheidsbouwwerk is naast de introductie van beroepskwalificaties ook de Permanente Educatie (PE) veranderd. Per beroepskwalificatie moeten klantmedewerkers na het behalen van hun nieuwe diploma’s tussen april 2017 en april 2019 een PE-toets doen. Daarnaast moeten alle klantmedewerkers met inhoudelijk klantcontact aantoonbaar op de hoogte zijn van de actualiteiten op hun vakgebied. Dit heet Permanent Actueel.


Digitaal zelfstudiepakket

Kan ik vanaf 1 april 2017 nog gebruik maken van mijn digitaal zelfstudiepakket

Het zelfstudiepakket is tot één jaar na het aanmaken van de inlogcode beschikbaar.

Heb ik na 1 april toegang tot het actuele Wft-materiaal van 2017?
Voor de initiële modules  is het digitaal zelfstudiemateriaal o.b.v. wet- en regelgeving 2017 beschikbaar vanaf 1 april 2017. Iedereen die een inlogcode heeft voor het digitaal zelfstudiepakket kan vanaf 1 februari 2017 de Wft-actualiteiten 2017 raadplegen in het digitale leerplatform.Meer informatie? 
Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen via:
contact@dukers-baelemans.nl of via het telefoonnummer: 088-8288788.
Welke opleiding past bij mij?
Selecteer
Of... Toon alle opleidingen

Permanent Vakbekwaam

Altijd bij met het kennisplatform 
Permanent Actueel
Schrijf u nu in
voor maar € 6,50 p.mnd!

 


Hét exameninstituut van
Dukers & Baelemans!


Boek uw Wft examen bij het EIFD