Dukers Baelemans 7404
  1. Home
  2. Bijzonder examen

Bijzonder examen

Behaalde jij in de vorige PE-cyclus je PE examen niet vóór 1 april 2022? Dan heb je vanaf 1 april 2022 je adviesbevoegdheid verloren. Dit kun je herstellen via het 'bijzonder examen'. Bereid je hierop voor met ons Digitaal zelfstudiepakket Bijzonder examen.

Dukers Baelemans 6871

Inhoud bijzonder examen

In het bijzondere examen komen de relevante actualiteiten van de modules van de betreffende beroepskwalificatie aan bod, die met name betrekking hebben op wet- en regelgeving. Deze actualiteiten zijn niet ouder dan drie jaar. Het examen toetst jouw kennis over deze actualiteiten en of je deze kennis kunt toepassen. Daarnaast bevat het bijzonder examen vragen over generieke vaardigheden en competenties van de topmodule van de beroepskwalificatie.

Het bijzonder examen Hypothecair Krediet toetst dus actualiteiten uit de Wft modules Basis, Vermogen en Hypothecair Krediet en de generieke vaardigheden en competenties van enkel Hypothecair Krediet.

Vrijstelling voor PE

Heb je het bijzonder examen gehaald? Dan is daarmee jouw adviesbevoegdheid hersteld én hoef je in de huidige PE periode ook geen PE examen meer te doen.

Een voorbeeld: je beschikte over de Wft diploma's Basis, Vermogen en Hypothecair Krediet, maar haalde je PE examen Hypothecair Krediet niet voor 1 april 2022. Dan verloor je hiermee per 1 april 2022 jouw adviesbevoegdheid voor alle drie de modules. Behaal je op de eerstvolgende examenmomenten het bijzonder examen Hypothecair krediet? Dan is jouw adviesbevoegdheid voor alle 3 de modules hersteld én hoef je geen PE examen te doen in de PE periode 01-04-2022 t/m 31-03-2025. Je hoeft pas weer PE examen Hypothecair Krediet te doen in de PE periode 01-04-2025 t/m 31-03-2028. 

Alternatieve mogelijkheden

Behalve via het bijzonder examen, zijn er nog 2 manieren om jouw adviesbevoegdheid te herstellen. Meer hierover lees je hier.

WEBSIZE Dukers Baelemans 7353

Digitaal zelfstudiepakket Bijzonder examen 

Studeer waar en wanneer jij wilt met het Digitaal zelfstudiepakket Bijzonder examen (inclusief app). Je krijgt toegang tot een digitale leeromgeving met hierin een uitgebreide beschrijving van de actualiteiten (inclusief een voorbeeld en oefenvragen), een overzicht van de actualiteiten in de digitale syllabus, casusvragen om te oefenen met de generieke vaardigheden en competenties, een uitgebreide behandeling van de generieke vaardigheden en competenties in de digitale syllabus, Brainpower (een adaptieve kennistool om slim te leren door het maken van vragen), een examenoefenomgeving met drie oefenexamens en uitlegvideo's met examentips en tips over het beantwoorden van casusvragen. 

 

Bestellen

Kies voor de module van jouw keuze. In het bestelproces kun je ook direct een examenvoucher bijbestellen. Met deze voucher boek je jouw examen bij het Examen Instituut Financiële Dienstverlening (EIFD) op een locatie, datum en tijdstip van jouw keuze. 

Inschrijven

 

Bijzonder examen 

Bij het Examen Instituut Financiële Dienstverlening (EIFD) kun je het bijzonder examen doen. Het EIFD heeft beschikking over ongeveer 25 examenlocaties verspreid over het hele land. Er is dus altijd een examenlocatie bij jou in de buurt. Het bijzonder examen wordt slechts 3 maal per PE jaar aangeboden en je kunt je zelf maar eenmaal in de 4 maanden inschrijven voor het bijzonder examen van een bepaalde beroepskwalificatie. Voor komend jaar kun je het bijzonder examen op de volgende data doen:

  • Week 26 (inschrijven mogelijk in week 9 t/m 21)
  • Week 43 (inschrijven mogelijk in week 27 t/m 38)
  • Week 9 (inschrijven mogelijk in week 44 t/m 4)

Je boekt jouw bijzonder examen op de website van het EIFD.