WEBSIZE Dukers Baelemans 7025 2
Terug naar het overzicht

Drie manieren om je adviesbevoegdheid te herstellen

Behaalde jij jouw PE examen niet vóór 1 april 2019? Dan is jouw beroepskwalificatie vanaf 1 april 2019 niet langer geldig en heb je jouw adviesbevoegdheid verloren. In dit artikel vertellen we op welke 3 manieren jij jouw adviesbevoegdheid kunt herstellen.

16-04-2019
10 minuten

1. Behaal het bijzonder examen

De eerste mogelijkheid om je adviesbevoegdheid te herstellen is via het bijzonder examen. Dit examen wordt slechts 3x per jaar aangeboden en je kunt je zelf maar eenmaal in de vier maanden inschrijven voor het bijzonder examen van een bepaalde beroepskwalificatie. Net als bij de normale PE examens, doe je het bijzonder examen enkel voor de topmodule. Beschik je bijvoorbeeld over de beroepskwalificatie Adviseur Hypothecair Krediet (Basis, Vermogen en Hypothecair Krediet), dan dien je het bijzonder examen Hypothecair Krediet te behalen. Dit examen toetst ook op Basis en Vermogen.

Het bijzonder examen toetst de PE actualiteiten van de huidige PE periode, aangevuld met een aantal vragen over generieke vaardigheden en competenties van de topmodule.

Behaal je het bijzonder examen? Dan hoef je in de lopende PE periode (1 april 2019-31 maart 2022) geen ‘gewoon’ PE examen meer te behalen.

De kosten voor het bijzonder examen bedragen € 159. Je boekt het bijzonder examen via de website van het Examen Instituut Financiële Dienstverlening (EIFD). Dukers & Baelemans biedt een Digitaal Zelfstudiepakket aan waarmee je je op het bijzonder examen kunt voorbereiden (evt. inclusief het bijzondere examen). Meer hierover lees je hier

Een kandidaat kan zich voor een Bijzonder Examen van een bepaalde beroepskwalificatie slechts éénmaal inschrijven per vier maanden.

2. Behaal alle initiële Wft modules van jouw beroepskwalificatie

Een alternatief voor het bijzonder examen is het behalen van alle initiële modules van jouw beroepskwalificatie. Behaalde je bijvoorbeeld het PE examen voor jouw beroepskwalificatie Adviseur Hypothecair Krediet niet vóór 1 april 2019? Dan dien je de initiële Wft modules Basis, Vermogen én Hypothecair Krediet opnieuw te behalen om jouw adviesbevoegdheid te herstellen.

De studiebelasting en kosten van deze optie zijn veel hoger dan voor het bijzonder examen. Het voordeel is echter dat je de initiële Wft examens op ieder gewenst moment kunt doen. Met het bijzonder examen kun je jouw adviesbevoegdheid herstellen. Tot het behalen van het examen is jouw adviesbevoegdheid nog niet hersteld en mag je niet adviseren.

Let op!

Beschikte je vóór 1 april 2019 je over meerdere beroepskwalificaties en behaalde je voor de ene wel je PE examen en voor de andere niet? Let dan op: ook in die situatie dien je opnieuw alle initiële modules te behalen van de beroepskwalificatie waarvoor je niet voor het PE examen slaagde. Een voorbeeld: je beschikte vóór 1 april 2019 over de beroepskwalificaties Adviseur Hypothecair Krediet (Basis, Vermogen en Hypothecair Krediet) en de beroepskwalificatie Adviseur Pensioen (Basis, Vermogen en Pensioen). Voor Pensioen behaalde je je PE examen wel, maar voor Hypothecair Krediet niet. Om jouw beroepskwalificatie Adviseur Hypothecair Krediet te herstellen dien je voor zowel Basis, Vermogen als Hypothecair Krediet de initiële Wft module opnieuw te behalen, ondanks dat je slaagde voor je PE examen Pensioen!

Uitzondering!

Als je je PE van een bepaalde beroepskwalificatie niet tijdig hebt behaald en besluit een nieuwe beroepskwalificatie te behalen, hoef je hiervoor enkel de initiële module te behalen die je nog niet eerder haalde. Een voorbeeld: je beschikte voor 1 april 2019 over de beroepskwalificatie Inkomen (Basis en Inkomen) en haalde je PE niet voor 1 april 2019. Stel dat je niet langer over inkomensverzekeringen wilt adviseren maar over particuliere schadeverzekeringen en daarom de beroepskwalificatie Schade Particulier wilt behalen. Dan hoef je enkel de initiële module Schade Particulier te behalen en Basis dus niet.

3. Behaal de initiële Wft module Schadeverzekering Zakelijk, Hypothecair Krediet of Pensioen

Behaalde je jouw PE examen Schadeverzekering Particulier of Vermogen niet? Dan is er een extra mogelijkheid om jouw adviesbevoegdheid te herstellen via het behalen van de bovenliggende initiële Wft module:

  • Het behalen van de initiële Wft module Schadeverzekering Zakelijk om de verloren adviesbevoegdheid voor Schadeverzekering Particulier te herstellen.
  • Het behalen van de initiële Wft module Hypothecair Krediet of Pensioen om de verloren adviesbevoegdheid voor Vermogen te herstellen.

Het voordeel van deze manier is dat je maar één i.p.v. twee initiële Wft modules hoeft te behalen en bovendien verkrijg je hiermee een extra beroepskwalificatie.

Let op!

Voorwaarde hiervoor is dat je de bovenliggende initiële Wft module (Schadeverzekering Zakelijk, Hypothecair Krediet of Pensioen) nog niet eerder behaalde.

Voor het herstellen van de beroepskwalificaties Adviseur Schadeverzekering Particulier en Adviseur Vermogen zijn er dus 3 opties:

  • Behalen bijzonder examen.
  • Behalen initiële Wft modules (Schadeverzekering Particulier en Basis resp. Vermogen en Basis).
  • Behalen bovenliggende initiële Wft module (Schadeverzekering Zakelijk resp. Hypothecair Krediet of Pensioen). Dit is enkel mogelijkheid als je de bovenliggende initiële Wft module nog niet eerder behaalde.

Heb je nog vragen?

Onze medewerkers van de Cursistendesk staan je graag te woord. Zij zijn bereikbaar via 088 - 82 88 788, contact@dukers-baelemans.nl (maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur), WhatsApp 06 - 55 33 22 88 of chat of (beiden maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur).

Delen: