Dukers Baelemans 6761
Terug naar het overzicht

Reactie Wetsvoorstel toekomst pensioenen

We staan voor een grote verandering van het pensioenstelsel. In de Wet toekomst pensioenen krijgt het Pensioenakkoord van 2019 echt gestalte. Dit raakt iedere Nederlander die pensioen opbouwt. De voorgestelde wijzigingen zijn ingrijpend. Met name de risico’s die gepaard gaan met de opbouw van pensioen komen meer bij de deelnemer te liggen. Daarnaast krijgen deelnemers een grotere keuzevrijheid. Ook wordt in het wetsvoorstel een wijziging van het nabestaandenpensioen voorgesteld.

10-03-2021
3 min.

Reactie VFBO

Van half december 2020 tot half februari 2021 konden reacties gegeven worden op het Wetsvoorstel toekomst pensioenen. Hans Dekker (docent en ontwikkelaar bij Dukers & Baelemans) droeg bij aan de reactie van het Verbond Financiële BeroepsOrganisaties (VFBO). Het VFBO vertegenwoordigt financieel adviseurs met de keurmerken Gecertificeerd Financieel Planner (FFP) en/of Certified Financial Planner (CFP), Erkend Financieel Adviseur (SEH) en Register Financieel Echtscheidingsadviseur (RFEA).

In de reactie op het wetsvoorstel beperkt het VFBO zich tot de wijze van informatieverstrekking aan deelnemers over de wijzigingen in de pensioenregeling. Verder geeft het VFBO een reactie op de voorgestelde wijzigingen van het partnerpensioen. Zo pleit het VFBO er onder andere voor om pensioenadvies een belastingvrije employee benefit te maken. Daarnaast stelt het VFBO voor om van het Pensioenregister een centrale plaats te maken voor informatie over oudedagsvoorzieningen. Ten slotte adviseert het VFBO om een verplicht nabestaandenpensioen in te voeren van 50% van het salaris voor het partnerpensioen en 20% voor het wezenpensioen.

Benieuwd naar de volledige reactie van het VFBO? Kijk dan op: https://vfbo.nl/informatie-moet-veel-beter-in-nieuw-pensioenstelsel/

Vervolg

Wat is de volgende stap nu de consultatie is afgelopen en de reacties op het wetsvoorstel zijn ingestuurd? Het vervolg is dat het wetsvoorstel wordt ingediend bij de Tweede Kamer. Dat is nog niet gebeurd. Wanneer dat gaat gebeuren is nog niet zeker. Gezien de verkiezingen en de aansluitende kabinetsformatie is onze verwachting dat het wetsvoorstel niet voor de zomer wordt ingediend. Een mogelijk probleem dat daarbij ontstaat is de doorlooptijd. Het wordt dan namelijk best krap aangezien de wet op 1-1-2022 ingaat.


Pensioenakkoord

In het nieuwe pensioenstelsel bestaan vanaf 1 januari 2026 nog twee soorten pensioencontracten; het nieuwe pensioencontract en de verbeterde premieregeling. Een vaste nominale pensioenuitkering bestaat dan niet meer. Hiervoor in de plaats komt een uitkering die meebeweegt met de ontwikkeling van de economie. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze inhoudelijke artikelen over het nieuwe pensioencontract en de verbeterde premieregeling.

Delen: