Dukers Baelemans 6761
Terug naar het overzicht

Gepersonaliseerd leren: efficiënter studeren en hogere slagingspercentages

Bij Dukers & Baelemans zien we leren als een persoonlijk proces. Iedere cursist heeft een eigen kennisniveau, voorkeur voor manier van leren en snelheid van leren. Dit vraagt om een adaptief leeraanbod, zodat iedere cursist het leerpad kan volgen dat het beste bij hem of haar past. In dit artikel vertelt John van Erp, Business Consultant bij Dukers & Baelemans, hoe gepersonaliseerd leren werkt en welke voordelen dit met zich meebrengt.

05-07-2018
John van Erp
5 minuten

Personaliseren van leren

Met de digitale leeromgeving van Dukers & Baelemans kun je altijd en overal leren. Je leert dus op het moment en de locatie die jou het beste uitkomen. Daarnaast past de digitale leeromgeving zich continu aan op basis van jouw specifieke leerbehoefte. Onze adaptieve leermethode zorgt voor een persoonlijk leerpad op het gebied van leerwijze, tempo en inhoud. Dit kan op basis van keuzes die je zelf maakt en/of geautomatiseerd door de ingebouwde intelligente software. 

Leerwijze: theoretisch of vraaggestuurd

Binnen onze digitale leeromgeving heb je de keuze tussen een theoretische of vraaggestuurde leerroute. In het eerste geval bestudeer je eerst de theorie en verwerk je daarna de leerstof met behulp van oefenvragen. Bij het vraaggestuurde leerpad begin je meteen met het beantwoorden van vragen, waardoor je je vanzelf de theorie eigen maakt. In beide gevallen worden jouw leerresultaten continu gemeten. In jouw ‘learning analytics’ (je persoonlijke dashboard) zie je op basis hiervan jouw leerdoelen, zodat je tussentijds kunt bijsturen. Het is mogelijk om per leerdoel te bepalen hoe je je het betreffende onderdeel eigen gaat maken; je kunt dus naar eigen voorkeur afwisselen in beide leerroutes.

Tempo en inhoud

Wanneer je leren personaliseert, worden tempo en inhoud ook variabel. Zodra je start met leren, stel je de datum in waarop jij klaar wilt zijn voor jouw examen. Onze digitale leeromgeving vertaalt dit naar het bijbehorende benodigde studietempo en houdt continu bij wat jouw beheersingsniveau is. Op basis van jouw beheersingsniveau en het benodigde studietempo krijg je steeds de voor jou relevante inhoud in kleine leereenheden aangeboden. De digitale leeromgeving meet continu wat je al beheerst en wat niet en houdt daarnaast rekening met de ‘vergeetcurve’. Dit maakt dat je de kennis die je hebt opgebouwd ook in je lange termijn geheugen opslaat. De software die Dukers & Baelemans hiervoor inzet heet ‘Brainpower’. Brainpower is gebouwd volgens het principe ‘sneller leren en langer onthouden’.

Voordelen van gepersonaliseerd leren

Gepersonaliseerd leren is een relatief nieuwe ontwikkeling. Uit onderzoek blijkt dat gepersonaliseerd leren tot efficiënter studeren en hogere slagingspercentages leidt. De eerste leerervaringen van onze cursisten sluiten hier op aan:

  • Cursisten zijn gemotiveerder en ervaren meer betrokkenheid bij het leerproces door:
    • Betere zelfsturing tijdens het leren door continu inzicht in de voortgang via de ‘learning analytics’.
    • Het aanbod van de meest relevante lesstof door de continue aansluiting op het aanwezige kennisniveau.
  • Cursisten behouden meer focus doordat de inhoud en oefeningen in kleine leereenheden worden aangeboden. Dit leidt tot een betere beheersing van de inhoud. Positief bij-effect is dat hierdoor het risico van leren op basis van vraagherkenning wordt voorkomen.

Videoleren

Met gepersonaliseerd leren in onze digitale leeromgeving wordt studeren dus nóg makkelijker en boek je betere resultaten. Wanneer je merkt dat je de behoefte hebt aan meer ondersteuning in de uitleg, kan variatie in contentvormen jou een extra boost geven. Een voorbeeld hiervan is ‘Videoleren’. Hiermee heb je direct toegang tot de uitleg van onze docenten op momenten dat jij de behoefte hebt. Je hoeft niet langer te wachten op een trainingsdag en verliest daarnaast geen tijd die je bij klassikale opleidingen kwijt bent aan reizen.

Heb je nog vragen?

Of wil je meer informatie over gepersonaliseerd leren in onze digitale leeromgeving? Neem dan contact op met de collega’s van onze Cursistendesk voor een deskundig advies. De Cursistendesk is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00-17.00 uur via contact@dukers-baelemans.nl of 088 – 82 88 788.

John Van Erp Dukers Baelemans
John van Erp

John is Business Consultant bij Dukers & Baelemans.

Delen: