Terug naar het overzicht

Het pad van groei: een interview met Tom Rodenburg

In dit interview duiken we in het avontuur van Tom Rodenburg, die onlangs de sprong waagde in het domein van Detecting Financial Crime via een onboarding bij ABN AMRO. Lees verder terwijl Tom zijn pad van groei en ontwikkeling in deze boeiende branche deelt.

08-08-2023
6 minuten

Een nieuwe start in een nieuwe wereld

In juni 2023 begon Tom Rodenburg zijn reis in de wereld van CDD/KYC via Welten Groep. Hij heeft een achtergrond in commercie, maar de drang om te groeien en zichzelf verder te ontwikkelen leidde hem naar het gebied van Know Your Customer (KYC) en Customer Due Diligence (CDD). "Ik had vorig jaar een webinar van de Rabobank gevolgd, waarin ze vertelden over het werk van analisten in dit vakgebied en de impact die het heeft op de maatschappij", deelt Tom. Deze inspiratie, samen met de ervaring van zijn buurman, een AML-analist bij Rabobank, leidde hem naar een nieuw hoofdstuk in zijn loopbaan.

Hoewel Tom nieuw was in de financiële sector, voelde hij zich al snel gerustgesteld door de opleidingsmogelijkheden die beschikbaar zijn om zich in dit vakgebied te ontwikkelen. Zijn ervaring in commerciële functies was anders, waar hij snel in het diepe werd gegooid. Het contrast met de gestructureerde training die hij ontving in CDD/KYC was opvallend en welkom. "Het is fijn dat je meer weet hoe het allemaal in elkaar steekt. Ook juist omdat je met CDD-werk wetgeving naleeft, wat bij een commerciële rol weer anders is."

Leren in de digitale leeromgeving

Een van de eerste stappen in zijn leertraject was het volgen van digitale zelfstudies. Hij vond het gestructureerd en waardeerde de afwisseling tussen theorie en video's. "Ik vond het vooral duidelijk gestructureerd. Leuk om af en toe ook filmpjes te kijken. Naast de theorie waren er tussentijds ook genoeg momenten om even te checken of ik begreep wat ik gelezen had", zegt Tom.

Het geeft me een groter verantwoordelijkheidsgevoel. Ik breng meerwaarde door klanten te evalueren en hun risiconiveau te beoordelen - een mix van feiten en mijn eigen inschatting.

Tom had ook de gelegenheid om klassikale trainingsdagen bij te wonen, waar hij samen met collega's de diepte inging van CDD/KYC. Deze ervaring was boeiend en leerzaam, en hij merkte op dat de trainers zich aanpasten aan de groep en interactie aanmoedigden. "Je merkt dat iedereen heel eager is om aan de slag te gaan. Maar ik zie ook mensen die het heel spannend vinden en onzeker zijn."

Nieuw perspectief op CDD/KYC

Een van Toms grootste onthullingen was dat CDD-werk niet alleen draait om het volgen van rigide regels. Hij ontdekte dat zijn eigen intuïtie en interpretatie een rol spelen bij het evalueren van klanten en het beoordelen van risico's. Dit inzicht stimuleerde zijn motivatie en gaf hem een gevoel van verantwoordelijkheid voor de impact van zijn analyses op klanten. "Het geeft me een groter verantwoordelijkheidsgevoel. Ik breng meerwaarde door klanten te evalueren en hun risiconiveau te beoordelen - een mix van feiten en mijn eigen inschatting", vertelt Tom.

Terwijl hij zijn carrière-avontuur voortzet, heeft Tom het plan om zichzelf te blijven ontwikkelen. Hij waardeert de waarde van zelfreflectie en het kritisch blijven kijken naar zijn eigen groei. "Voor mij is het belangrijk om zelfreflectie te blijven doen. Een spiegel voorhouden. Waar kan ik beter in worden? Eigenlijk altijd kritisch naar jezelf blijven kijken. Die mindset is belangrijk, omdat je eigenlijk nooit uitgeleerd bent."

Een toekomst vol mogelijkheden

Tom kijkt met enthousiasme naar de toekomst van de CDD/KYC-sector. Hij gelooft dat de constante veranderingen in wet- en regelgeving en technologie het veld levendig en uitdagend zullen houden. Hij voorspelt dat steeds meer bedrijven eigen CDD-specialisten zullen hebben, aangezien het cruciaal wordt om transparantie en compliance te waarborgen in een snel evoluerende wereld. Hij concludeert: "Het is mooi dat banken daar een voortrekkersrol in hebben."

Het pad van ontdekking en groei

Het verhaal van Tom Rodenburg illustreert de reis van individuele ontwikkeling in de wereld van CDD/KYC. Met vastberadenheid en passie heeft hij de sprong gewaagd naar een nieuw vakgebied en zichzelf geopend voor een wereld van leren en groeien. Zijn reis benadrukt de waarde van flexibiliteit, reflectie en het omarmen van verandering in een branche die voortdurend evolueert.

Wil je meer weten over het boeiende domein van CDD/KYC en hoe individuen zoals Tom zichzelf blijven ontwikkelen? Blijf op de hoogte van onze volgende interviews en verhalen die de inspirerende reizen van professionals in de financiële wereld verkennen.

Delen: