Dukers Baelemans 7029
Terug naar het overzicht

Naheffing F-aangifte bij fictieve vervreemding aanmerkelijk belang

Na overlijden van een belastingplichtige moet een finale aangifte inkomstenbelasting worden gedaan. In deze zogenoemde F-aangifte wordt onder andere de fictieve vervreemding van aanmerkelijk belang aandelen afgerekend. Dit is het geval wanneer de overledene en/of diens partner tenminste 5% van de aandelen van een BV in bezit heeft. In mei deed het Gerechtshof in Amsterdam uitspraak in een rechtszaak waarbij de erfgenamen een belastinginspecteur aanklaagden nadat zij 11 jaar na de F-aangifte een naheffing ontvingen van € 197.000. De vraag is: kan dit zomaar?

16-06-2021
Conny Weber en Diana Dutilh
2 min.

De casus

Een echtpaar was gehuwd in algehele gemeenschap van goederen. De vrouw bezit 100% van de aandelen van een BV met uitsluitend beleggingsvermogen. De man overleed in 2010. In zijn F-aangifte is destijds geen rekening gehouden met het afrekenen van de (helft van de) fictieve vervreemding van deze aandelen. De inspecteur neemt de aangifte over maar komt hier in 2016 op terug. De inspecteur stuurt een aanslag inkomstenbelasting van ruim € 197.000.

Het proces

De erfgenamen stellen dat de inspecteur de aangifte indertijd beter had moeten controleren en dat er sprake is van ambtelijk verzuim. De zaak wordt voorgelegd aan het Gerechtshof in Den Haag. Zij is het eens met de erfgenamen. In de F-aangifte stond dat er sprake was van een aanmerkelijk belang. De staatssecretaris van Financiën ging daarop in cassatie. De zaak wordt voorgelegd aan de Hoge Raad. Zij vernietigt de uitspraak en verwijst de zaak naar het Gerechtshof in Amsterdam.

De uitspraak

Op 8 juni publiceerde het Gerechtshof in Amsterdam haar uitspraak. Zij stelt dat er geen strenger toetsingscriterium noodzakelijk is voor een F-aangifte. In deze casus was er fiscaal partnerschap aangevraagd voor het hele jaar. De inkomsten uit aanmerkelijk belang kunnen ook zijn opgenomen in de aangifte van de vrouw. De uitspraak van het Gerechtshof luidt dan ook dat er sprake is van een nieuw feit en de inspecteur mag naheffen. De erfgenamen moeten in 2021 dus alsnog inkomstenbelasting betalen over de nalatenschap uit 2010!

Naar de praktijk

Wat leren we van bovenstaande casus? Het is belangrijk voor een financieel adviseur om met je klant het gesprek aan te gaan over de nalatenschapsplanning en de gevolgen hiervan op de erfgenamen. Door estate planning onderdeel te maken van jouw financieel advies aan de klant, vergroot je jouw toegevoegde waarde en breid je jouw adviespraktijk uit.

Conny Weber en Diana Dutilh

Conny en Diana zijn freelance docenten van Dukers & Baelemans met een focus op Estate Planning.

Delen: