Terug naar het overzicht

Wijziging wettelijke rente heeft invloed op erfrecht

Vanaf 1 januari 2024 stijgt de wettelijke rente van 6% naar 7%. Sinds de invoering van het huidig erfrecht in 2003 is de wettelijke rente niet eerder boven de 6% gestegen. 

11-01-2024
Conny Weber
2 minuten

Bij de wettelijke verdeling wordt het erfdeel van de kinderen omgezet in een vordering op de langstlevende. Tenzij er andere afspraken worden gemaakt, wordt over deze vordering alleen bij uitzondering rente vergoed.

Wat betekent dit voor de vorderingen?

Wij zitten in 2024, mede door de hoge inflatie van de afgelopen tijd, in de uitzonderingssituatie. Vorderingen, waarbij geen andere renteafspraken zijn gemaakt, worden dit jaar voor het eerst met 1% verhoogd. Dus een vordering die 20 jaar geleden is ontstaan wordt dit jaar (eindelijk) met 1% verhoogd. De vraag is overigens of de erfgenamen niet beter een andere afspraak over de rente hadden kunnen maken.

Meer informatie

Wil je meer informatie over de voor- en nadelen van renteafspraken die erfgenamen kunnen maken, of ben je geïnteresseerd in het volgen van onze leergang Estate Planning? Neem dan gerust contact met ons op voor deskundig advies en begeleiding.

Conny Weber

Conny is voorzitter VFBO, bestuurslid stichting FFP en freelance docent bij Dukers & Baelemans.

Delen: