1. Home
 2. Opleidingen
 3. Estate planning
 4. Leergang Estate planning
Estate planning

Leergang Estate planning

 • Coaching on the job
 • Online theorie in combinatie met fysieke praktijklessen
 • Zowel middag- als avondtrainingen
 • Studievorm Klassikaal en virtual classroom
 • PE-punten 12 PE CFP + 6 PE SEH (B) + RB op aanvraag
 • Prijs € 2.885

De vergrijzing en wenselijke ondersteuning van jongere generaties maken dat de vraag naar advies op het gebied van estate planning toeneemt. Door estate planning onderdeel te laten zijn van jouw financieel advies aan de klant, vergroot je jouw toegevoegde waarde en breid je jouw adviespraktijk uit.

In de leergang Estate planning behandelen we het huwelijksvermogensrecht, erfrecht en de verschillende testamentvormen en gaan we in op de fiscale (on)mogelijkheden hierbij. Ook schenkingsconstructies en levenstestamenten komen uitgebreid aan bod. Met de kennis en de vaardigheden die je leert, ben je in staat om jouw advisering aan de klant uit te breiden op het gebied van nalatenschapsplanning. Zowel particulieren als ondernemers kun je in de verschillende levensfases een gedegen financieel-juridisch advies verstrekken, waarbij je ook de fiscaliteit in beeld brengt. Bovendien ben je door de opgedane kennis een goede gesprekspartner voor de notaris.

Als onderdeel van de leergang Estate planning ontvang je een jaar lang gratis gebruik van estate plannings software en heb je recht op 4 uur individuele coaching tijdens of na afloop van de opleiding.

Conny Weber Dukers Baelemans
Diana Dutilh Dukers Baelemans
Jouw trainers voor deze opleiding: 
Conny Weber, Diana Dutilh

Voor wie?

De leergang Estate planning is geschikt voor financieel professionals die zich willen verdiepen op het gebied van nalatenschapsplanning. De leergang is op HBO niveau, waarbij een basiskennis benodigd is op het gebied van huwelijksvermogensrecht, familierecht, erfrecht en successiewet (FFP niveau). Voor financieel planners, vermogensplanners, accountants en fiscalisten biedt deze opleiding een goede aansluiting op hun kennis en adviespraktijk.

 

Leervorm

De leergang Estate planning bestaat uit 5 klassikale sessies in de middag en avond, afgewisseld met 5 online sessies (virtual classrooms) van 3 uur. Zo blijft er voldoende tijd over voor jouw adviespraktijk. De totale doorlooptijd van de leergang is 4 maanden.

Inhoud

Huwelijksvermogensrecht
We starten de leergang met het huwelijksvermogensrecht. We behandelen de (on)mogelijkheden binnen het huwelijksvermogensrecht om de hoogte van de nalatenschap fiscaal vriendelijk te beïnvloeden. Ook de ondernemer komt aan bod via onder meer het overnamebeding en de aandeelhoudersovereenkomst: hoe breng je die in evenwicht met het samenlevingscontract, gemeenschap van goederen en/of huwelijksvoorwaarden? Na dit onderdeel ben je in staat aktes te lezen en te beoordelen en kun je advies geven hoe de klant deze (waar nodig) het beste aan kan passen.

Testamentair erfrecht
Vervolgens gaan we in op testamentaire mogelijkheden om vermogen op de juiste plek te krijgen. Ook besteden we aandacht aan testamentaire bepalingen ten behoeve van bedrijfsopvolging. Na het afronden van deze module kun je een testament analyseren, advies uitbrengen over aanpassingen en ben je in staat dit technisch samen te vatten richting de notaris.

Fiscaliteit: schenken en Successiewet
In de derde fase van de opleiding ligt de focus op de fiscaliteit: welke zaken kun je in een testament of via een schenkingsconstructie regelen waardoor je minder erfbelasting betaalt. Andere onderwerpen die aan bod komen zijn de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en de doorschuifregeling in de Inkomstenbelasting, maar ook hoe je pensioen en lijfrente kunt inzetten in de financiële planning. Na het afronden van dit onderdeel ben je in staat de juridische mogelijkheden te verbinden met een fiscaal optimaal scenario. Dit geldt zowel voor vermogensoverheveling van particulier vermogen als voor bedrijfsopvolging.

Levenstestament
Als laatste onderwerp komt het levenstestament aan bod. Wat kun je jouw klant adviseren hierin op te nemen? Hoe vermijd je het risico op financieel misbruik? Wat kan de ondernemer regelen in de statuten in samenhang met het levenstestament? Na het volgen van dit onderdeel ben je in staat om een gesprek te voeren met jouw klant over de wensen in het levenstestament en kun je dit goed formuleren naar de notaris.

Integratieve casus
Als laatste onderdeel van de leergang trainen we alle kennis en competenties door een integratieve casus uit te werken. Met deze vaardigheid ben je in staat de adviezen in de praktijk in je verdienmodel onder te brengen. 

Resultaat

Na het volgen van deze opleiding ben je in staat jouw financieel advies aan particuliere klanten en ondernemers uit te breiden met advies op het gebied van huwelijksvermogensrecht, erfrecht en successierecht. Je bent in staat goed te inventariseren wat er op dit moment geregeld is, wat de klant belangrijk vindt om te regelen en hoe de klant dit kan regelen door middel van (een aanpassing van) huwelijkse voorwaarden, (levens)testament en/of aandeelhoudersovereenkomst.

Voorbereiding

Om deel te kunnen nemen aan deze leergang, is het noodzakelijk een basiskennis te hebben op het gebied van huwelijksvermogensrecht, familierecht, erfrecht en successiewet (FFP niveau). Je ontvangt bij deze leergang de syllabi van de leergang FFP om je basiskennis over deze onderwerpen op te frissen indien nodig.

Twijfel je of jouw basiskennis voldoende is? Dan kun je deze via een test toetsen. Op basis van het resultaat van de test ontvang je van ons een studieadvies voor deze leergang. Wil je de test ontvangen? Neem dan contact op met onze Cursistendesk via contact@dukers-baelemans.nl.

De voorbereiding van leergang bestaat uit het lezen van artikelen, vakliteratuur, jurisprudentie en het voorbereiden van casuïstiek.

Materialen

 • Een jaar lang toegang tot de digitale leeromgeving met hierin o.a. de FFP syllabi, vakliteratuur, jurisprudentie en casuïstiek. 
 • Een jaar lang gratis gebruik van de software Private Estate Planning (onderdeel van PWN). Hiermee maak je erfbelastingberekeningen voor verschillende testamentvormen.
 • Het Compendium Estate Planning (hét naslagwerk op het gebied van estate planning).

PE-punten

Het volgen van deze leergang levert je de volgende PE-punten op:

 • SEH: 6 punten PE SEH categorie B (minimaal 3 contactdagen aanwezig zijn)
 • FFP: 12 punten PE FFP Praktijktoepassing en 6 punten PE FFP Kennis & actualiteit (alle contactdagen aanwezig zijn)

RB-punten op aanvraag: 4 fiscaal, 12 niet-fiscaal.

De PE SEH- en PE FFP-punten melden wij op verzoek aan. Geef dit aan op de presentielijst of stuur een verzoek naar contact@dukers-baelemans.nl o.v.v. je SEH- en/of FFP-nummer.

Incompany

Het is mogelijk om deze opleiding incompany te verzorgen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op via het webformulier op onze incompany pagina.

Certificaat

Na afronding van deze opleiding en wanneer je alle contactdagen hebt gevolgd, ontvang je een certificaat als bewijs van deelname. Wil je een Dukers & Baelemans diploma behalen? Doe dan de eindexamenopdracht tegen een meerprijs van €195,-. Bij een positieve beoordeling door onze specialisten ontvang je een Dukers & Baelemans diploma.

Startdata en locaties

Leergang Estate planning

Prijs
€ 2.885
Startdatum
Locatie
 
Startdatum
 • 07 mei 2024 (15:00 - 18:00)
 • 21 mei 2024 (13:30 - 20:30)
 • 04 juni 2024 (15:00 - 18:00)
 • 18 juni 2024 (13:30 - 20:30)
 • 02 juli 2024 (15:00 - 18:00)
 • 03 september 2024 (13:30 - 20:30)
 • 10 september 2024 (15:00 - 18:00)
 • 01 oktober 2024 (13:30 - 20:30)
 • 08 oktober 2024 (15:00 - 18:00)
 • 29 oktober 2024 (13:30 - 20:30)
Locatie Utrecht/Virtual classroom
VOL
Startdatum
 • 09 september 2024 (15:00 - 18:00)
 • 23 september 2024 (13:30 - 20:30)
 • 07 oktober 2024 (15:00 - 18:00)
 • 28 oktober 2024 (13:30 - 20:30)
 • 04 november 2024 (15:00 - 18:00)
 • 18 november 2024 (13:30 - 20:30)
 • 02 december 2024 (15:00 - 18:00)
 • 16 december 2024 (13:30 - 20:30)
 • 06 januari 2025 (15:00 - 18:00)
 • 20 januari 2025 (13:30 - 20:30)
Locatie Utrecht/Virtual classroom
Delen:

Persoonlijk advies

Wil je meer informatie over deze opleiding of een studieadvies op maat? Neem dan contact op met onze collega's van de Cursistendesk via e-mail, whatsapp (beiden ma t/m vrij van 8.00 tot 17.00 uur) of telefoon (ma t/m vrij van 9.00 tot 16.00 uur).

Cursistendesk Dukers Baelemans
Dukers Baelemans 6597

Over Dukers & Baelemans

Dukers & Baelemans helpt financieel professionals door hen in een veranderende omgeving controle te geven over hun carrièrepad. Zet de stappen die bij je passen, goed zijn voor je ontwikkeling en je vooruit brengen. Wees in control en haal het beste uit jezelf en je toekomst!

Lees meer
Opleidingspartner van:
Usg Logo Dukers Baelemans
ABN Amro logo Dukers Baelemans
Triodos Logo Dukers Baelemans
Randstad Logo Dukers Baelemans
Van Lanschot Logo Dukers Baelemans
Uwv Logo Dukers Baelemans
Adecco Logo Dukers Baelemans
Rabobank logo Dukers Baelemans
Allianz logo Dukers Baelemans
Dela Verzekeringen logo Dukers & Baelemans
Volvo logo Dukers & Baelemans