Terug naar het overzicht

Tips voor Wft PE-examen

Doe jij binnenkort Wft PE examen en kan je wel wat hulp gebruiken? Wij zetten onze beste praktijktips voor je op een rij!

06-06-2024
5 minuten
Allereerst, luister naar de podcastaflevering met tips over het PE-examen. John van Erp bespreekt met collega Angelique Bol en trainer Angelo Geurts 3 stellingen over de Wft PE-examens en enkele relevante actualiteiten van Wft Basis. Lees je de tips liever nog een keer na? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

 

Naar de podcast


Tips voor Wft PE examen

    1. Oefen, oefen, oefen
      Het helpt echt! Je herkent je valkuilen en weet waar je op moet letten. Gebruik oefenmateriaal dat specifiek is voor Wft PE-examens om vertrouwd te raken met de vraagtypes en examenvorm.

    2. Stamp details
      Denk niet te snel, "dat weet ik wel ongeveer", want op het examen moet je het juist heel precies weten. Details zijn cruciaal voor het slagen van het Wft PE-examen.

    3. Wft Basis is de winstpakker
      Met alleen de stof van je ‘hoofdmodule’ kom je meestal niet aan de benodigde 68% goede antwoorden. De kennis van Wft Basis vormt een essentieel onderdeel van het examen.

    4. Blijf bij de theorie en de gegeven informatie
      Soms lopen de examens achter op de praktijk. Hou je daarom vast aan de theorie. De informatie die je bij een casus krijgt is relevant en volledig om de vraag te kunnen beantwoorden. Verzin er geen feiten bij en doe geen aannames.

    5. Blijf in de flow
      Blijf niet hangen als je iets niet weet of twijfelt. Blijf kalm en sla de vraag even over. Je kunt er later op terugkomen. Soms kom je het antwoord zelfs zomaar tegen in een bijlage.

    6. Check goed wat de vraag is
      Soms is een antwoordoptie wel waar, maar niet het antwoord op de vraag. Lees elke vraag en antwoordoptie zorgvuldig door om misinterpretaties te voorkomen.

    7. Kies het meest juiste antwoord
      Begin bijvoorbeeld met het elimineren van de antwoorden die het zeker niet zijn. Kies daarna het meest juiste antwoord. Dat is soms niet per se het antwoord dat je in de praktijk het best kunt geven ;)

    8. Oefen de rekenvragen
      Waarschijnlijk gebruik je in de praktijk (reken)software, maar bij het examen moet je echt zelf aan de slag. Door veel te oefenen maak je je de rekensystematiek eigen. Schrijf bij rekenvragen altijd je berekening op je kladpapier. Zo kan je, als je tijd over hebt, makkelijk nog even je antwoord narekenen.

    9. Bij casusvragen: lees eerst de vraag + antwoordopties!
      Schrijf op je kladpapier waar je naar op zoek bent en ga dan pas naar de casusinformatie en de eventuele bijlage. Zo houd je focus en vind je sneller het juiste antwoord.

    10. Gebruik de bijlages
      Ze zitten er niet voor niets bij, je hebt ze altijd nodig voor het juiste antwoord. Soms staat het antwoord er zelfs letterlijk in. In andere gevallen kun je aan de hand van de bijlage antwoordalternatieven uitsluiten. Gebruik in de bijlages eventueel de zoekfunctie (Ctrl+F) om snel de gewenste informatie te vinden.

    11. Maak gebruik van het kladpapier
      Schrijf eventueel voor je begint de dingen op waarvan je bang bent dat je ze vergeet, zoals formules, rekenstappen en begrippen. Zo maak je je hoofd vrij voor het examen.

Gebruik onze extra oefenexamens
Voor iedere module is er een gratis oefenexamen. Wil je meer oefenen? Dan hebben we voor jou een extra oefenexamenpakket (€67,50) met daarin 3 oefenexamens in de echte examensoftware.

Heel veel succes!

Delen: