Post-HBO Financieel Advies MKB

Ben je werkzaam als particulier of zakelijk adviseur in de bancaire sector, financiële sector of accountancy en wil je een kwaliteitsslag maken als adviseur in het MKB? Dan is deze post-HBO opleiding Financieel Advies MKB iets voor jou! Dukers & Baelemans ontwikkelde deze opleiding in samenwerking met de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN). Deze post-HBO opleiding is met name gericht op de ondernemer in privé/DGA en zijn onderneming. In de opleiding behandelen we onderwerpen zoals scenarioplanning voor inkomen en vermogen, strategische modellen, financieren en bedrijfswaardering.

Onderscheid met post-HBO Financieringsadviseur MKB
Naast de post-HBO Financieel Advies MKB verzorgt Dukers & Baelemans de post-HBO Financieringsadviseur MKB. Hierin staan bedrijfsfinancieringen centraal waarbij  gespreks- en adviesvaardigheden zijn geïntegreerd. De integrale bedrijfsanalyse en het optimaal structureren van financieringsoplossingen voor MKB-ondernemingen zijn hierbij essentieel.

Gratis proefcollege 18 september
Meer weten over deze opleiding? Kom dan naar het gratis proefcollege op 18 september van 18:30 tot 20:00 uur bij de HAN in Arnhem. Onze docenten vertellen je dan alles over de organisatie en inhoud van de opleiding. Aanmelden kan via de website van de HAN.

Inschrijven via de HAN
Je kunt inschrijven via de website van de HAN. Voor vragen over deze opleiding kun je terecht bij onze Cursistendesk.

Meer weten over ons totale opleidingsaanbod op het gebied van financieel advies voor het MKB? Kijk dan hier.


 • In samenwerking met de HAN
 • Word de 'most trusted advisor'
 • Zakelijk advies als stevig fundament

Inhoudsopgave

Studiebelasting
8 uur per week
Contactdagen
18
Prijs
€ 5.500

Inhoud van de opleiding

Door de veranderende wet- en regelgeving en omarming van de digitalisering zijn het turbulente tijden voor financieel adviseurs. Waar enerzijds digitalisering het bancaire financieringsproces stroomlijnt en particuliere adviseurs hun traditionele activiteiten zien afnemen, is anderzijds de klant meer dan ooit op zoek naar een vertrouwde adviseur.

Na het volgen van deze opleiding ben je in staat om helder advies te geven over de te nemen stappen binnen de onderneming om zowel de zakelijke als privé doelstellingen te realiseren. Als adviseur zie je dat de belangen van de ondernemer en de onderneming met elkaar verweven zijn, en weet je op welke wijze je de onderneming kunt helpen bij de koersbepaling. Hiervoor is strategisch inzicht nodig alsmede kennis van financiële planning en zakelijk advies. Door het inzetten van deze drie vakgebieden, ben je in staat de ondernemer en het bedrijf van totaaladvies te voorzien.

Bekijk hier het introductiefilmpje

Multidisciplinaire adviestaak
De toegevoerde waarde zit in de multidisciplinaire adviestaak. De toekomst bestendige adviseur heeft daarmee kennis van zowel particuliere als zakelijk financiële mutaties. Met klanten denkt hij niet enkel mee op strategisch niveau, maar hij staat hen ook bij in hun financiële- en vermogensplanning, zonder de veranderende wet- en regelgeving uit het oog te verliezen.

Samenwerking met HAN
Om financieel adviseurs optimaal voor te bereiden op de bewegingen in de markt ontwikkelde Dukers & Baelemans in samenwerking met de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) een post-HBO geaccrediteerde opleiding ‘Financieel Advies MKB’. In deze leergang leren financieel adviseurs in een regierol als 'most trusted advisor' de ondernemer bij alle belangrijke mutaties te ondersteunen.

Leermethode

De leergang dient het doel om de professionaliteit van financieel adviseurs zakelijk en particulier, accountmanagers, bankiers, accountants, MKB consultants en fiscalisten zowel te verbreden als te verdiepen.

Kennis, inzicht en vaardigheden
Een vertrouwde adviseur heeft de kennis, inzicht en vaardigheden om deze toe te passen in een specifieke klantsituatie. Elke module kent daarom een didactische opbouw waarbij het beheersingsniveau de toepassingsfase bereikt. Gedurende de module integreren we de inhoud via de toepassing naar een concreet adviesvraagstuk. Door de modulaire en blended aanpak stemmen we je competentieontwikkeling af op jouw persoonlijk leerdoelen.

Modulaire opbouw
De praktijkgerichte leergang bestaat uit drie modules, waarin de ontwikkeling van persoonlijke leerdoelen in vaardigheidstrainingen is geïntegreerd:

 • De ondernemer in privé (IB-ondernemer en de DGA) en de scenarioplanning voor inkomen en vermogen.
 • Strategie en strategische modellen.
 • Investeringsvraagstukken, overnames en financiering MKB.

Blended learning
Tijdens de leergang gaan we aan de slag met Action Learning opdrachten, waarbij de toepassing in de praktijk en de koppeling van de theoretische kaders aan de praktijk, centraal staan. Van je werkgever wordt een zekere mate van commitment gevraagd. Je zult gefaciliteerd moeten worden waarbij je interne begeleider als sparringpartner fungeert. Deze interne begeleider wordt ook betrokken in de beoordeling van de Action Learning opdrachten.

Onderwerpen
Voorbeelden van onderwerpen uit de modules zijn:

 • Estate planning ondernemer
 • Riskmanagement mkb: Strategische kaders en praktische toepassingen
 • Financieringsvormen mkb 
 • Ondernemings(risico)analyse
 • Financiële(risico)analyse
 • Bancaire positie
 • Vormen bedrijfsovernames
 • Bedrijfswaardering en overnamefinanciering

Resultaat

De (nieuwe) financieel adviseur is in staat om ondernemers en ondernemingen vanuit een integrale kijk, integer te kunnen ondersteunen en adviseren, in een steeds veranderende omgeving. Hij heeft daarmee de kwaliteiten om mee te groeien in de continue transformatie van bedrijfsmodel. Door deze continuïteit is hij blijvend in staat om een bijdrage te leveren aan het succes van de onderneming en de ondernemer.

Instroomvereisten

 • HBO Bachelor diploma (bijvoorbeeld Financial Services Management, Accountancy, Bedrijfseconomie, Small Business & Retail Management of Commerciële economie).
 • Minimaal 3 jaar werkervaring als financieel adviseur in de financiële of zakelijke dienstverlening.

Een intakegesprek kan deel uitmaken van de aanmeldprocedure.

Examen

We toetsen de kwaliteitsslag op het vlak van kennis, inzicht en vaardigheden op een uiteenlopende wijze:

 • Kennistoetsen ter afronding van blok I, II en III (individueel).
 • Beoordeling van uitgewerkte casuïstiek (groepsverband).
 • Assessments (presentatie/verdediging van casuïstiek) (individueel).

Na afronding van de opleiding ontvang je een post-HBO diploma.

PE-punten

Het volgen van deze opleiding levert je de volgende PE-punten op:

 • PE FFP: 4 PE-punten Kennis & Actualiteit.
 • Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB): 8 PE-punten.
 • Register Belastingadviseurs (RB): op grond van het volgen van de gehele opleiding kun je vrijstelling aanvragen voor je PE-verplichting voor de duur van de opleiding (40 PE-punten).
 • Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA): afgestudeerde accountants, RA’s en AA’s ontvangen door het volgen van de opleiding 140 PE-uren. Zij kunnen de opleiding terugvinden in het cursusregistratiesysteem (CRS) via MijnNBA.

Praktische zaken

Startdatum: 9 oktober 2019

Duur: 19 contactdagen
Dagen en tijden: woensdagen van 15.00-21.00 uur (pauze van 17.30-18.15 uur)
Locatie: HAN, Ruitenberglaan 31, Arnhem
Studiebelasting: 8 uur per week
Opleidingskosten: EUR 5.500
Niveau: HBO+
Voltijds/deeltijds: enkel beschikbaar in deeltijdvariant

Inschrijven via de HAN

Je kunt inschrijven via de website van de HAN. Voor vragen over deze opleiding kun je terecht bij onze Cursistendesk.

Persoonlijk studieadvies

Wil je meer informatie over deze opleiding of een studieadvies op maat? Neem dan contact op met onze collega's van de Cursistendesk voor een persoonlijk studieadvies. Zij zijn bereikbaar via 088 – 82 88 788, contact@dukers-baelemans.nl, WhatsApp 06 -  55 33 22 88 (maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur) of chat (maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 – 17.00 uur).

Gerelateerde thema's

Jouw volgende stap

De verhouding tussen klant en dienstverlener is de afgelopen jaren op z’n kop gezet. Door de toegenomen toegankelijkheid van informatie zijn mensen be…

Lees meer