Consumenten­bescherming op beleggingsgebied aangescherpt per 1-1-2020

Informeer of adviseer jij klanten op het gebied van beleggen en toon je je vakbekwaamheid aan middels een registratie bij DSI? Dan moet je vanaf 1 januari 2020 voldoen aan de nieuwe eisen van DSI met betrekking tot het aantonen van je permanente vakbekwaamheid.

Op 3 januari 2018 ging met de introductie van de Europese richtlijn MiFID II (Markets in Financial Instruments Directive) een nieuw pakket beschermingsmaatregelen op het gebied van beleggen van kracht. Iedereen die klanten informeert of adviseert over beleggen, moet sinds deze datum voldoen aan de vakbekwaamheidseisen uit de ESMA-Richtsnoeren, opgesteld door de European Securities & Markets Authority.

Vakbekwaamheid aantonen via DSI certificering
DSI stelde in 2018 vakbekwaamheidsnormen voor haar gecertificeerden in de financiële beleggingssector vast. De Autoriteit Financiële Markten vindt dit een goede invulling van de vakbekwaamheidsnorm. Informerende en adviserende medewerkers op het gebied van beleggen hebben sindsdien de mogelijkheid om hun vakbekwaamheid aan te tonen door zich in te schrijven in een van de vijf DSI registers:

  • DSI Informeren Beleggen Retail (ESMA)
  • DSI Adviseren Beleggen Standaard Retail (ESMA)
  • DSI Adviseren Beleggen Maatwerk Retail (ESMA)
  • DSI Informeren Beleggen Institutioneel (ESMA)
  • DSI Adviseren Beleggen Institutioneel (ESMA)

Om DSI gecertificeerd te worden, moeten informerende en adviserende beleggingsmedewerkers onder andere het MiFID II/ESMA-examen behalen. Dukers & Baelemans biedt zowel de examens als de bijbehorende opleidingen aan.
 
Van vakbekwaamheid naar permanente vakbekwaamheid
Vanaf 1 januari 2020 gaat de bescherming van de consument nog een stap verder. Medewerkers dienen niet enkel meer aan te tonen dat zij vakbekwaam zijn. Vanaf deze datum is het vanuit de DSI certificering ook vereist om permanent vakbekwaam te zijn.
 
Eerste geaccrediteerde opleider
Dukers & Baelemans is als eerste opleider door DSI geaccrediteerd om een permanent vakbekwaam programma voor MiFID II aan te mogen bieden. In Permanent vakbekwaam MiFID II/ESMA krijg je periodiek relevante artikelen en actualiteiten op jouw vakgebied aangeboden in een digitale leeromgeving. Hiermee ben je niet alleen continu up to date maar kun je ook de vereiste permanente vakbekwaamheid aantonen voor het behoud van jouw DSI-certificering.

Meer informatie
Toon jij jouw vakbekwaamheid binnen de beleggingsdienstverlening aan door middel van een registratie in één van de DSI registers? Zorg er dan voor dat je vanaf 1 januari 2020 aantoonbaar permanent vakbekwaam blijft. Alleen dan blijft jouw DSI registratie geldig. Meer informatie over Permanent vakbekwaam MiFID II/ESMA vind je op onze website.
 
Auteur: Patrick van Erp is opleidingsontwikkelaar en trainer bij Dukers & Baelemans. Hij is o.a. verantwoordelijk voor de opleidingen MiFID II/ESMA en de leergang Vermogensplanner.