Dukers Baelemans 7337
Terug naar het overzicht

Verduurzaming van de eigen woning

Volgens het concept klimaatakkoord moeten wij in Nederland voor 2030 minimaal 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzamen. Een enorme operatie waarbij de vraag is of huizenbezitters voldoende doordrongen zijn van het nut en de noodzaak van verduurzaming.

12-03-2019
Hans Dekker
10 minuten

De financieel adviseur speelt een belangrijke rol in de transitie naar energiezuinige woningen. Hoe kan hij/zij zich op dit gebied onderscheiden en de toegevoegde waarde van de dienstverlening vergroten?

Laten we dit eens bekijken aan de hand van het volgende voorbeeld.

De verbouwingsplannen van Klaas en Lilian

Klaas en Lilian wonen samen met hun 2 kinderen in Breda. Ze zijn al tien jaar eigenaar van een twee-onder-een-kapwoning van begin jaren 70. Zij hebben nooit iets noemenswaardigs aan de woning veranderd, maar willen nu eens goed gaan verbouwen. Ze willen uitbouwen en in die uitbouw een nieuwe keuken plaatsen. De badkamer kan wel een opknapbeurt gebruiken en ook de vloer op de begane grond willen ze vervangen. Na meerdere gesprekken met de aannemer hebben ze inmiddels een vrij goed beeld van de kosten.

Klaas is rijksambtenaar en werkt in Den Haag. De verbouwing van Klaas is inmiddels het gesprek van de dag op kantoor. Alle collega’s hebben hier een mening over, zo ook Rob. Hij is de jongste collega en na zijn stage vorig jaar heeft hij een jaarcontract gekregen. Rob weet alles beter en zijn collega’s vinden hem een beetje een drammertje. Volgens Rob moet Klaas van de gelegenheid gebruik maken om ook zonnepanelen op zijn dak te leggen. Collega Sybrand vindt dat geen goed idee, want de salderingsregeling wordt afgeschaft. Erik geeft aan dat daar vast iets vergelijkbaars voor terugkomt zoals een subsidieregeling. Teamleider Mark is juist van mening dat Klaas vooral geen overhaaste beslissingen moet nemen. Hij moet alles eerst goed doorrekenen en dan pas besluiten wat hij gaat doen. In de trein van Den Haag naar Breda komt Klaas zijn oude vriend Jesse tegen en raken ze aan de praat over de plannen van Klaas en Lilian. Jesse geeft aan dat er nog veel meer mogelijkheden zijn dan alleen zonnepanelen. Op internet staat echt veel informatie. Klaas moet maar eens kijken.

Eenmaal thuis, wacht Klaas een onaangename verrassing. De jaarafrekening van het energieverbruik ligt op de deurmat. Dat betekent flink bijbetalen en een hoger voorschot voor het komende jaar. Vervolgens ontstaat er ook nog een discussie tussen Klaas en zijn vrouw Lilian over eventuele energiebesparende voorzieningen. Volgens Lilian kan dat helemaal niet. Ze hebben veel te weinig spaargeld om naast de kosten van de reguliere verbouwing ook nog energiebesparende voorzieningen aan te brengen. ‘Dan maken wij toch een afspraak met onze hypotheekadviseur’, antwoordt Klaas.

Het gesprek met de hypotheekadviseur

Een week later hebben Klaas en zijn vrouw een afspraak met de hypotheekadviseur. Het gesprek gaat in eerste instantie over de reguliere verbouwing en de verschillende manieren om de verbouwingskosten te financieren. Na verloop van tijd vraagt de hypotheekadviseur of Klaas en Lilian al hebben nagedacht over het verduurzamen van de woning. Lilian geeft direct aan dat hier wat haar betreft geen mogelijkheden voor zijn. Het spaargeld wil Lilian liever gebruiken voor de nieuwe keuken. De hypotheekadviseur haakt hier direct op in met de vraag of er in de nieuwe keuken op gas gekookt gaat worden. Vervolgens wil Klaas toch graag weten welke mogelijkheden er zijn om hun huis te verduurzamen. Hoewel de hypotheekadviseur geen expert is op het gebied van alle technische mogelijkheden, weet hij er toch genoeg van om de belangrijkste aspecten, zoals de voordelen van spouwmuurisolatie en vloerverwarming uit te leggen. De hypotheekadviseur geeft ook aan dat spaargeld niet per se noodzakelijk is om te verduurzamen. Er zijn talloze financieringsmogelijkheden waarbij maatwerk belangrijk is. Te denken valt aan ruimere regels voor hypotheekverstrekking en de energiebespaarlening. De hypotheekadviseur rekent voor dat een extra financiering weliswaar tot extra lasten leidt, maar de woonlasten nagenoeg hetzelfde blijven.

Conclusie van het gesprek is dat de hypotheekadviseur Klaas en Lilian in contact brengt met een onafhankelijk energieadviseur voor een energiebespaaradvies. Op basis van dit advies maken Klaas en Lilian een afspraak met de aannemer om te bespreken welke energiebesparende maatregelen uit dit advies voor hen mogelijk zijn. De laatste stap in het proces is een nieuwe afspraak met de hypotheekadviseur om de financieringsmogelijkheden van de verbouwingsplannen inclusief de energiebesparende voorzieningen te bespreken.

Na de verbouwing

Acht maanden later kijkt Lilian vanuit haar nieuwe keuken de tuin in. De nieuwe keuken heeft een prachtige glazen pui met HR triple glas. Het huis voelt heerlijk behaaglijk en comfortabel. De spouwmuur, het dak en de vloer zijn geïsoleerd. En er ligt vloerverwarming door het hele huis, zodat de warmtepomp alles eenvoudig kan verwarmen. Ook de zonnepanelen zijn uiteindelijk geplaatst, hiermee kunnen Klaas en Lilian het grootste deel van het jaar in hun elektriciteitsbehoefte voorzien.

Lilian krijgt een berichtje van haar beste vriendin. Ze vraagt naar het telefoonnummer van de aannemer die het huis van Klaas en Lilian heeft verbouwd. Lilian stuurt haar vriendin het nummer, maar daarbij ook gelijk het telefoonnummer van de hypotheekadviseur:

verduurzamen woning hypotheekadviseur

Conclusie

Hoe kan de financieel adviseur van toegevoegde waarde blijven? In het licht van toenemende digitalisering en defiscalisatie is dit een vraag die steeds belangrijker wordt. De ontwikkelingen binnen de sector zorgen ervoor dat het werk van de financieel adviseur in de toekomst zal veranderen. Hoe blijf je als financieel adviseur dan nog relevant voor je klanten?

De verduurzaming van woningen in Nederland wordt de komende jaren voor steeds meer klanten van belang. Klanten gaan zich afvragen hoe ze dit moeten betalen. Door in ieder adviesgesprek het onderwerp duurzaamheid proactief een plek te geven, kun je echt van toegevoegde waarde zijn én blijven voor je klanten. Het is dan wel belangrijk je te verdiepen in de mogelijkheden om de woning te verduurzamen en de manieren waarop klanten dit kunnen financieren.

Kom op 20 maart naar de Masterclass Verduurzamen van de eigen woning: van hypotheeklasten naar woonlasten op het SEH Lentecongres. In deze masterclass bespreekt Frank Paalman hoe je het onderwerp duurzaamheid op een natuurlijke manier in je adviesgesprek kunt integreren.

Hans Dekker Dukers Baelemans
Hans Dekker

Docent & Ontwikkelaar bij Dukers & Baelemans.

Delen: