Maak jij een ‘green deal’ met je klant?

Vorige week presenteerde de Europese Commissie onder de bezielende leiding van Ursula von der Leyen en ‘onze’ Frans Timmermans een overzicht van voorstellen die moeten leiden tot een klimaatneutraal Europa in 2050. Een Green Deal die Von der Leyen zelfs het Europese ‘man op de maan-moment’ noemde. De plannen zijn te vergelijken met die uit het Nederlandse klimaatakkoord dat op 28 juni jongstleden werd gepresenteerd. Ook voor jou als financieel adviseur is dit een belangrijk thema.

Er gaat geen week voorbij zonder nieuws over het klimaat en (de noodzaak tot) verduurzamen. Of je er nu achter staat of sceptisch bent, jouw klanten worden beïnvloed door alle aandacht die er voor dit onderwerp is. Uit diverse marktonderzoeken blijkt dat er bij consumenten een groeiend besef is om (de woning) te verduurzamen. Hoe kan jij als financieel adviseur op dit thema van toegevoegde waarde zijn en waar begint het succes?

Duurzaamheid
Zelf ben ik vader van vier kinderen en mijn oudste kinderen (14 en 11) confronteren mij regelmatig met mijn gedrag als ik weer eens te lang onder de douche sta of voor een relatief kleine rit de auto start. “Pap, jij geeft toch straks een training over duurzaamheid? Lekker geloofwaardig als je niet bij jezelf begint”. Ik denk dat iedere puber-ouder een dergelijke cursus feedback in ontvangst nemen wel herkent

In mijn vorige nieuwsbrief over duurzaamheid schreef ik waarom ik als financieel adviseur geloof in het thema duurzaamheid. Ook stonden in het artikel allerlei praktische tips hoe je duurzaamheid een plek kunt geven in jouw adviespraktijk. In deze nieuwsbrief sta ik stil bij de vraag; als ik duurzaamheid een succesvolle plek binnen mijn adviespraktijk wil geven, waar begint dat succes dan? Is dat mijn technische kennis (laten we hopen van niet), de beschikbare tools op internet, mijn rekenkunde en/of een training?

Bewustzijn en ervaring
Stuk voor stuk zijn bovengenoemde punten van toegevoegde waarde, maar ze zijn denk ik niet de basis. Ik realiseer me steeds meer dat de manier waarop ik over verduurzaming denk ook het grootste ingrediënt vormt voor een succesvolle implementatie. Bewustzijn van mijn eigen gedrag en me realiseren dat, hoe klein mijn aandeel ook is, ik op mijn vierkante meter iets kan bijdragen aan een betere wereld. En als iedereen dat zou doen? Ik wil op geen enkele manier moralistisch zijn of een waarheid verkondigen, maar als ik hieruit mijn intrinsieke motivatie haal, dan staat de basis als een huis. Gecombineerd met de juiste tools en vaardigheden kun je jouw klant vervolgens nog beter van dienst zijn.

Het opdoen van ervaringen kan ook bijdragen aan jouw visie op duurzaamheid. Als bewoner van een jaren ’30 huis weet ik inmiddels wat het effect is van het verduurzamen van een woning. Na het aanbrengen van spouwmuurisolatie, vloer- en dakisolatie, HR++ glas en maatregelen voor goede ventilatie, hebben we niet alleen een comfortabeler huis met een lagere energierekening, maar ook een woning met energielabel C in plaats van F. De makelaars die ik spreek, geven aan dat een goed energielabel steeds belangrijker wordt voor de waarde en courantheid van een woning. Ook geeft het me een goed gevoel iets te doen.

Verbeter de wereld, begin bij jezelf
Dat is misschien wel de beste samenvatting van deze nieuwsbrief. Door alle bovenstaande gebeurtenissen en ervaringen is duurzaamheid een vast onderwerp geworden in mijn gesprekken en ben ik als financieel adviseur beter in staat om mee te denken met mijn klanten. Ik wens je alle succes bij de ‘green deals’ die jij met je klanten sluit en ben ervan overtuigd dat je hiermee ook bijdraagt aan je eigen duurzaamheid als financieel adviseur.

Opleiding Erkend Adviseur Duurzaam Wonen
Dukers & Baelemans biedt een e-learning waarin je meer inzicht krijgt in de noodzaak van verduurzaming van de eigen woning, welke technische mogelijkheden er zijn om de woning te verduurzamen en welke financiële gevolgen dit voor de klant heeft. 

Auteur: Frank Paalman, Trainer/ontwikkelaar bij Dukers & Baelemans en Financieel adviseur.

Gerelateerde opleidingen

Gerelateerde thema’s