1. Home
 2. Opleidingen
 3. Certified Financial Planner (CFP/FFP)
 4. PE CFP 2022-2023 – De eigenwoningregeling
Certified Financial Planner (CFP/FFP)

De eigenwoningregeling in partnerschapssituaties en bij overlijden 2023

 • In 1 dag op de hoogte van de eigenwoningregeling
 • Ervaren trainers uit de adviespraktijk
 • Ruimte voor eigen inbreng én netwerken
 • Studievormen Klassikaal of virtual classroom
 • PE-punten 6 PE CFP punten (PT) 6 PE SEH punten (categorie A)
 • Prijs Vanaf € 314

PE CFP De eigenwoningregeling in partnerschapssituaties en bij overlijden

Als financieel planner is het van belang om goed op de hoogte te zijn van de fiscale regelgeving over de eigen woning. Dat is een uitdaging, want de fiscale eigenwoningregeling is een van de meest complexe onderdelen van het Nederlandse belastingstelsel. Vanaf 1 januari 2022 zijn de regels voor de aankoop van een eigen woning aangepast waardoor het in sommige gevallen nog complexer wordt.

Daarnaast zijn ook de regels rondom de eigen woning en overlijden gewijzigd. Hoog tijd dus om je kennis over de eigenwoningregeling op te frissen. En je eens goed in de nieuwe regels rondom de eigenwoningregeling voor partners en bij overlijden te verdiepen.

Door het volgen van deze 1-daagse opleiding behaal je 6 PE CFP punten 2022-2023 voor het onderdeel Praktijktoepassing. Je kunt deze opleiding klassikaal of als virtual classroom volgen.

Inhoud

In toenemende mate kopen fiscaal partners met ieder een eigen eigenwoningverleden samen een woning. Bij het bepalen van de maximale eigenwoningschuld moet je in dat geval rekeninghouden met het betreffende eigenwoningverleden van beide partners. Deze training behandelt uitgebreid de nieuwe regels die gelden per 1 januari 2022 voor partners die samen een eigen woning kopen.

Stappenplan

Nadat we kort de fiscale regels rondom de eigen woning hebben opgefrist, maak je samen met je collega’s en onder begeleiding van de trainer een stappenplan. Het stappenplan geeft je structuur om het advies aan partners die samen een eigen woning kopen aan te pakken.

Op basis van dit stappenplan ga je samen met je collega’s aan de slag met praktijkcasuïstiek. Hierbij komen de gevolgen aan bod van een gekozen financieringsopzet voor de aftrekbaarheid van de rente. We vergelijken de situatie van vóór 1 januari 2022 met de huidige situatie. Daarbij behandelen we de verschillende samenlevingsvormen zoals samenwonen en trouwen in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden.

We besteden daarbij ook aandacht aan de vraag of een interne draagplichtovereenkomst nog nodig of zinvol is. Tijdens deze training gaan we uiteraard ook in op de situatie dat de partners in een later stadium weer uit elkaar gaan.

Bij overlijden

De wetswijziging op het gebied van de eigenwoningregeling ziet ook op de verdeling van het eigenwoningverleden bij overlijden van een van de partners. Ook dit onderdeel komt daarom uitgebreid terug in deze training.

Ten slotte behandelen we de vraag hoe vermogende klanten hun kinderen kunnen helpen met de aanschaf van een eigen woning. Door de sterke stijging van de marktwaarde van woningen komt deze vraag steeds vaker bij klanten naar voren.      

Voor wie?

Financieel planners die CFP gecertificeerd zijn. De training is met name ook bedoeld voor deelnemers die daarnaast een SEH certificering hebben.

Voorbereiding

Voorafgaand aan de training lees je de brief van de staatssecretaris van Financiën waarin hij de nieuwe wetgeving aankondigt en uitlegt. Deze vind je na inschrijving in je digitale leeromgeving.

Resultaat

Na het volgen van deze training is je kennis over de fiscale eigenwoningregeling weer helemaal opgefrist.

 • Je bent helemaal op de hoogte van de nieuwe regelgeving over de eigenwoningregeling in partnerschapssituaties en bij overlijden.
 • Je bent in staat om in complexe klantsituaties je klant optimaal te adviseren op dit gebied.
 • Je kunt jouw vermogende klant adviseren hoe zij het beste hun kinderen kunnen helpen bij de aanschaf van een eigen woning.

PE-punten

Het volgen van deze 1-daagse opleiding levert je de volgende PE-punten op:

FFP: 6 punten PE CFP (PT) 2022-2023

SEH: 6 punten PE SEH categorie A

RB: op verzoek

De PE CFP- en PE SEH-punten worden automatisch toegekend na het volgen van de opleiding.

Kosten registratie PE CFP-punten
Wij zorgen voor de registratie van jouw PE CFP-punten in het PE-systeem van de FFP. Hiervoor betaal je € 48,50 (excl. BTW) aan de Stichting Certificering FFP. LET OP: vanaf 01-01-2024 is dit €49,50 (excl. BTW). Je ontvangt hiervoor een aparte factuur.

Dit bedrag is enerzijds voor de registratie zelf, en draagt anderzijds bij aan de totale kosten die de Stichting Certificering FFP maakt om het PE-stelsel voor FFP-leden te ontwikkelen en beheren. Een verdere specificatie van deze werkzaamheden vind je op de website van FFP.

Beschikbare leervormen

Inbegrepen
 • Vrijgesteld van btw
Startdatum
Locatie
 
Startdatum
 • 11 maart 2024 (09:30 - 16:30)
Locatie Virtual classroom
Inbegrepen
 • Locatiekosten
 • Vrijgesteld van btw

Geen startdata gevonden. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Delen:

Persoonlijk advies

Wil je meer informatie over deze opleiding of een studieadvies op maat? Neem dan contact op met onze collega's van de Cursistendesk via e-mail, whatsapp (beiden ma t/m vrij van 8.00 tot 17.00 uur) of telefoon (ma t/m vrij van 9.00 tot 16.00 uur).

Cursistendesk Dukers Baelemans
Dukers Baelemans 6597

Over Dukers & Baelemans

Dukers & Baelemans helpt financieel professionals door hen in een veranderende omgeving controle te geven over hun carrièrepad. Zet de stappen die bij je passen, goed zijn voor je ontwikkeling en je vooruit brengen. Wees in control en haal het beste uit jezelf en je toekomst!

Lees meer
Opleidingspartner van:
Usg Logo Dukers Baelemans
ABN Amro logo Dukers Baelemans
Triodos Logo Dukers Baelemans
Randstad Logo Dukers Baelemans
Van Lanschot Logo Dukers Baelemans
Uwv Logo Dukers Baelemans
Adecco Logo Dukers Baelemans
Rabobank logo Dukers Baelemans
Allianz logo Dukers Baelemans
Dela Verzekeringen logo Dukers & Baelemans
Volvo logo Dukers & Baelemans