Pensioen Dukers Baelemans
 1. Home
 2. Opleidingen
 3. Certified Financial Planner (CFP/FFP)
 4. PE CFP 2022-2023 - Pensioen
Certified Financial Planner (CFP/FFP)

Pensioen en andere oudedagsvoorzieningen 2023

 • Praktisch toepasbaar in de praktijk
 • Ervaren trainers uit de adviespraktijk
 • Inbreng van eigen klantsituaties
 • Studievormen Klassikaal of virtual classroom
 • PE-punten 6 PE CFP punten (PT) 6 PE SEH punten (categorie B)
 • Prijs Vanaf € 314

PE CFP Pensioen en andere oudedagsvoorzieningen

Op het gebied van pensioen gaat de komende jaren veel veranderen. Het pensioenstelsel wijzigt ingrijpend, waardoor deelnemers meer risico gaan lopen. In deze training gaan we in op de wijzigingen die op stapel staan. Daarnaast is er aandacht voor de keuzes die je kunt maken op pensioengebied. Ten slotte behandelen we uitgebreid de stamrechtverplichting en de oudedagsverplichting op de balans van de bv.     

Door het volgen van deze 1-daagse opleiding behaal je 6 PE CFP punten 2022-2023 voor het onderdeel Praktijktoepassing. Je kunt deze opleiding klassikaal of als virtual classroom volgen.

Inhoud

Tijdens deze 1-daagse opleiding staan 3 onderwerpen centraal.

Pensioenstelsel

Door de aanstaande wijziging van het pensioenstelsel kun je als financieel planner de komende jaren steeds vaker vragen verwachten over pensioen. Waarschijnlijk krijgt de wijziging straks veel aandacht in de media, waardoor klanten zich gaan afvragen wat de gevolgen zullen zijn voor hun persoonlijke situatie. Kennis over het nieuwe pensioenstelsel is daarom voor de financieel planner van belang. Het nieuwe pensioenstelsel komt daarom tijdens deze training uitgebreid aan bod.

Pensioenkeuzes

Ook bespreken we tijdens deze training welke keuzes klanten kunnen maken met betrekking tot hun pensioen. En hoe je als financieel planner je klant goed kunt begeleiden bij het maken van die keuze. Zo kan een klant zijn pensioen uitstellen of juist eerder in laten gaan. Hij kan doorbeleggen na de pensioendatum en kan vanaf 2023 op de pensioendatum een bedrag ineens opnemen. Voor veel keuzes geldt dat deze niet meer kunnen worden teruggedraaid en dat de financiële gevolgen groot zijn. We bespreken dit aan de hand van een praktijkcasus.

Situatie DGA

We besteden in deze training ook aandacht aan de situatie van de directeur-grootaandeelhouder (DGA). Tussen 2017 en 2019 kon de DGA zijn pensioen in eigen beheer afkopen of omzetten in een oudedagsverplichting. In deze training gaan we nader in op verschillende aandachtspunten van de oudedagsverplichting. Ten slotte komt ook de stamrechtverplichting in de bv aan de orde. Want waar moet je als financieel planner op letten als jouw klant een stamrechtverplichting in zijn bv heeft ondergebracht?

Voor wie?

Deze 1-daagse opleiding is bedoeld voor CFP-gecertificeerde financieel planners die zich verder willen bekwamen in hun vak.

Voorbereiding

Voor je begint aan de training, lees je de notitie over stamrechtverplichting in de bv. Deze vind je na aanschaf in je digitale leeromgeving.

Resultaat

Na het volgen van deze training:

 • Kun je aan je klanten uitleggen wat de gevolgen zijn van de wijziging van het pensioenstelsel voor hun persoonlijke financiële situatie.
 • Kun je klanten begeleiden in het maken van keuzes met betrekking tot hun pensioenregeling, waarbij je de totale financiële positie van je klant betrekt in je advies. Je neemt daarbij het besteedbaar inkomen als uitgangspunt.
 • Kun je klanten met een oudedagsverplichting of een stamrecht in de bvadvies geven over de verschillende mogelijkheden en de aandachtspunten die hierbij komen kijken. 

PE-punten

Het volgen van deze 1-daagse opleiding levert je de volgende PE-punten op:

CFP: 6 punten PE CFP (PT) 2022-2023

SEH: 6 punten PE SEH categorie B

RB: op verzoek

De PE CFP- en PE SEH-punten worden automatisch toegekend na het volgen van de opleiding.

Kosten registratie PE CFP-punten
Wij zorgen voor de registratie van jouw PE CFP-punten in het PE-systeem van de FFP. Hiervoor betaal je € 48,50 (excl. BTW) aan de Stichting Certificering FFP. LET OP: vanaf 01-01-2024 is dit €49,50 (excl. BTW). Je ontvangt hiervoor een aparte factuur.

Dit bedrag is enerzijds voor de registratie zelf, en draagt anderzijds bij aan de totale kosten die de Stichting Certificering FFP maakt om het PE-stelsel voor FFP-leden te ontwikkelen en beheren. Een verdere specificatie van deze werkzaamheden vind je op de website van FFP.

Beschikbare leervormen

Inbegrepen
 • Vrijgesteld van btw
Startdatum
Locatie
 
Startdatum
 • 18 maart 2024 (09:30 - 16:30)
Locatie Virtual classroom
Inbegrepen
 • Locatiekosten
 • Vrijgesteld van btw

Geen startdata gevonden. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Delen:

Persoonlijk advies

Wil je meer informatie over deze opleiding of een studieadvies op maat? Neem dan contact op met onze collega's van de Cursistendesk via e-mail, whatsapp (beiden ma t/m vrij van 8.00 tot 17.00 uur) of telefoon (ma t/m vrij van 9.00 tot 16.00 uur).

Cursistendesk Dukers Baelemans
Dukers Baelemans 6597

Over Dukers & Baelemans

Dukers & Baelemans helpt financieel professionals door hen in een veranderende omgeving controle te geven over hun carrièrepad. Zet de stappen die bij je passen, goed zijn voor je ontwikkeling en je vooruit brengen. Wees in control en haal het beste uit jezelf en je toekomst!

Lees meer
Opleidingspartner van:
Usg Logo Dukers Baelemans
ABN Amro logo Dukers Baelemans
Triodos Logo Dukers Baelemans
Randstad Logo Dukers Baelemans
Van Lanschot Logo Dukers Baelemans
Uwv Logo Dukers Baelemans
Adecco Logo Dukers Baelemans
Rabobank logo Dukers Baelemans
Allianz logo Dukers Baelemans
Dela Verzekeringen logo Dukers & Baelemans
Volvo logo Dukers & Baelemans